glavna jela, quiche, sir, tikve/buče

Quiche s bučom, feta sirom i lješnjacima

Quiche s bučom

Quiche s bučom, feta sirom i lješnjacima zvuči pomalo neobično ali i dosta ukusno, zar ne?
Quiche inače nije hrana koju često poželim, ne znam zašto je tome tako jer ova francuska slana pita može biti toliko raznolika i ukusna. Uz malo salate i čašu vina quiche je sasvim dobra opcija za ručak. A ako ste više poput mene i radije uz ručak pijete jogurt možda otkrijete da i tako sasvim dobro funkcionira. 😀  
Osim toga, čini mi se da nema boljeg načina da se riješite ostataka iz hladnjaka. Znate onih par komadića povrća i sira koji se danima povlače po frižideru… E pa najbolje ih je ubaciti u quiche, dodajte tome kremu od vrhnja (a može i od mlijeka) i jaja i eto obroka koji zvuči i izgleda vrlo elegantno, ni malo reciklirano.


Quiche je u tom smislu zbilja zahvalna podloga za igranje okusima, ali mene je baš ova kombinacija buče s feta sirom, lješnjacima i kaduljom privukla na prvi pogled. Recept sam našla na stranici BBC good food, a kako sam prije nekoliko dana kod Crokera kupila novu i savršenu keramičku posudu za pečenje nije bilo druge nego baciti se na posao.
Izvornog recepta sam se pridržavala vrlo liberalno i dosta sam improvizirala s nadjevom. Krajnji rezultat me jako ugodno iznenadio i jednostavno moram sa vama podijeliti ovaj recept. Dajte mu šansu, nije ni malo komplicirano. 

Ovaj quiche s bučom zamišljam kao idealno jelo za neko opušteno žensko druženje uz dobru glazbu u pozadini. Naravno, odličan će biti i bez koreografije na običnom tanjur uz omiljenu seriju na Netflixu (za mene je to The Witcher trenutno). 😀

Recept za quiche s bučom, feta sirom i lješnjacima

SASTOJCI:
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
50 g tostiranih, oguljenih i samljevenih lješnjaka
1 žličica soli
150 g hladnog maslaca
1 žumanjak
3 – 4 žlice hladne vode

Za nadjev:
50 g maslaca
10 listića kadulje
1 žlica maslinovog ulja
1 mala muškatna buča, oko 1 kg
2-3 peperončina
100 g feta sira
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
2 jaja
na vrh noža muškatnog oraščića
sol
papar
20 g tostiranih lješnjaka, grubo nasjeckanih za posipanje

POSTUPAK:

Za tijesto:
U zdjeli miksera pomiješajte brašno, lješnjake i sol. Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa sve miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte žumanjak i 3 – 4 žlice hladne vode, nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
Prebacite smjesu na radnu površinu i brzo rukama zamijesite tijesto.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite ga u hladnjaku na pola sata. Ovaj korak možete odraditi i dan ranije pa tijesto ostaviti u hladnjaku preko noći.

Dok tijesto odmara pripremite nadjev:
U manjoj tavi rastopite 50 g maslaca i pustite ga da se lagano zapjeni.
Ubacite sada listiće kadulje i pržite ih dok ne postanu hrskavi.
Maknite s vatre, izvadite kadulju iz maslaca i prebacite je na kuhinjski ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
U preostali maslac umiješajte žlicu maslinovog ulja.

Buču ogulite, odstranite joj koštice i narežite na kockice.

Rasporedite kockice buče na lim za pečenje i malo ih posolite. Dodajte namrvljene peperončine pa sve prelijte mješavinom maslaca i maslinovog ulja. Dobro sve promiješajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta ili dok kockice buče ne omekšaju.
Pečenu buču izvadite iz pećnice i ostavite sa strane dok pripremate ostatak quicha.

Za pečenje quicha:
Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u veliki krug promjera oko 30 cm.
Razvaljano tijesto pažljivo prebacite u kalup za quiche promjera oko 22 cm. Prstima nježno utisnite tijesto u nabore na kalupu pa ga nabodite vilicom.
Ponovno ga vratite u hladnjak na još 20 minuta. Ohlađeno tijesto prekrijte papirom za pečenje, opteretite ga suhim grahoricama i pecite ga na slijepo u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 15 minuta.
Maknite sada papir za pečenje i grahorice, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i pecite još desetak minuta ili dok tijesto ne postane lagano rumeno i hrskavo.
Izvadite tijesto iz pećnice i na njega rasporedite kockice pečene buče.
Feta sir ugrubo namrvite pa ga posipajte po komadima buče

Za nadjevanje quicha:
Odvojite nekoliko lijepih prženih listova kadulje za dekoraciju, a ostatak sitno nasjeckajte.
U zdjelici pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, muškatni oraščić, sol i papar. Dodajte nasjeckanu kadulju i jaja pa sve dobro umutite u homogenu smjesu.
Ovom smjesom prelijte buču i feta sir.
Na kraju posipajte sve sjeckanim lješnjacima, rasporedite listiće kadulje koje ste sačuvali i pecite sve u pećnici zgrijanoj na 160 stupnjeva oko 30 minuta ili dok se nadjev ne stisne i lijepo karamelizira.
Pečeni quiche malo ohladite, a zatim ga narežite i poslužite uz salatu po želji.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.