ajvar, glavna jela, piletina

Sendviči s pohanom piletinom i ajvarom

Sendvič s pohanom piletinom

Gledala sam neki dan dokumentarac o Elizabeth Taylor u kojem sam saznala da je njeno omiljeno jelo  bilo, ni više, ni manje, nego pohana piletina. Sedamdesetih godina (prošlog stoljeća) sa svojim šestim mužem Johnom Warnerom živjela je u Virginiji i kažu da se tamo navukla na nju i to u južnjačkom stilu. Postoji i dokaz o tome na fotografijama Firooza Zahedia  koji je ovjekovječio Elizabeth za štednjakom dok priprema svoje omiljeno jelo.


I znate što što ću vam reći, ni malo me to ne čudi, jer pohana piletina je s razlogom omiljeno jelo mnogima, nešto je neodoljivo u toj kombinaciji hrskave korice i sočne piletine. Kad je još upakirate u fino brioche pecivo pa dodate salatu i kremasti Podravka ajvar imate pobjedničku kombinaciju. Mislim da bi južnjaci bili jako zadovoljni mojim dodatkom ajvara jer aroma paprike divno zaokružuje okuse piletine i salate.
Ovog puta pohala sam onako kako to rade na američkom jugu. Piletinu sam prvo marinirala u mlaćenici i začinima, a zatim sam je uvalja u brašno kojem sam još dodala dosta začina pa sve pržila u vrućem ulju.
Zapravo sve se vrlo brzo priprema, a moram vam reći da je i coleslaw salata koju sam dodala sendviču bila nadprosječno dobra.
Evo i recepta za pohanu piletinu u sočnom sendviču s ajvarom.

Sendviči s pohanom piletinom

 SASTOJCI:
Za mariniranje piletine:  
2 filea pilećih prsa
120 ml mlaćenice
1 žličica Vegete Natur mješavine za piletinu
1 jaje
prstohvat soli
Za pohanje:
100 g glatkog brašna
30 g Dolcela Gussnela
½ žličice Dolcela praška za pecivo
½ žličice Vegete Natur mješavine za piletinu
¼ žličice soli
1 l suncokretovog ulja za prženje
Za coleslaw salatu:
150 g ljubičastog kupusa, naribanog
1 mrkva naribana
100 g majoneze
50 g grčkog jogurta
1 žličica dijon senfa
1 žlica jabučnog octa
1 žlica meda
½ žličice soli
Za posluživanje:
Podravka Ajvar Sqeeze
4 – 5 brioche peciva
zelena salata
kriške sira, ementalera ili po želji
kiseli krastavci ili jalapeño papričice

POSTUPAK:
Za mariniranje piletine:
Pileće filete narežite na manje komade ili ih samo prepolovite. Radite kako želite, ali vodite računa o veličini peciva koja imate.
U zdjeli pomiješajte mlaćenicu, mješavinu začina za piletinu, sol i jaje pa sve dobro umutite.
Narezane komade piletine stavite u ovu mješavinu, prekrijte je folijom i stavite u hladnjak kako bi se marinirala najmanje 4 sata.
Za pohanje:
U dubljem tanjuru ili zdjeli pomiješajte brašno, Gussnel, prašak za pecivo, mješavinu začina i sol.
Mariniranu piletinu izvadite iz marinade i odmah je uvaljajte u tako pripremljeno brašno.
U velikoj tavi zagrijte ulje pa u njemu pržite piletinu po 3 – 4 minute sa svake strane ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju i postane hrskava.
Prženu piletinu izvadite iz ulja i ocijedite na papirnatom ubrusu.
Za coleslaw salatu:
U zdjeli pomiješajte naribani kupus i mrkvu.
Dodajte sve ostale sastojke i sve miješajte dok se sastojci ne prožmu.
Čuvajte je u hladnjaku do posluživanja.
Za posluživanje:
Brioche peciva prerežite na pola i po želji ih kratko tostirajte na gril tavi.
Na donje polovice peciva rasporedite po žlicu ajvara.
Zatim dodajte zelenu salatu, pohanu piletinu, krišku sira, žlicu coleslaw salate i na kraju kiseli krastavac ili jalapeño papričicu.
Preklopite sve gornjom polovicom briochea i odmah poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.