
Oko dobrog roštilja ne treba previše filozofirati – dobar komad mesa, sočna marinada i vrućina žara dovoljni su za ukusan ručak. Iako su žar i dim svakako najzaslužniji za okus roštilja ponekad se volim poigrati s mariniranjem mesa i umacima za roštilj. Posebice kad se vrijeme uroti protiv nas roštilj-entuzijasta pa smo osuđeni na balkonski električni gril. U nedostatku pravog dima i žara ovakav roštilj svakako treba obogatiti dobrim BBQ umacima.
Današnji recept je upravo takav, a ja sam njime i pomalo opsjednuta pa se nadam da će svidjeti i vama. Posebice ako volite malo ljutine kao što je volim ja. 🙂
Današnji recept je sriracha BBQ umak i nastao je u suradnji s Nikasom i brendovima Tabasco i Kikkoman. Od prije znate da obožavam njihove proizvode, a ovaj put su se pokazali kao odlični partneri za roštilj s egzotičnim štihom. Ako vas brine gdje i kako nabaviti ove umake, nemojte previše brinuti jer su dostupni u svim većim supermarketima (u Konzumu su sniženi, a uz to možete sudjelovati i u nagradnoj igri). Osim toga sniženi su i u Nikas web shopu za 20%. Mislim da je ovo je stvarno izvrsna prilika za isprobati nešto novo ili nadopuniti zalihe. 😀

Osnova za sriracha BBQ umak je dakako Tabasco sriracha u koju sam se zaljubila na prvi zalogaj te je stavljam u sve i svašta. Ponekad i u deserte. 😀
Osim srirache, umaku sam dodala i malo Tabasco chipotle umaka te moj omiljeni Kikkomanov sojin umak. Sve skupa se polaganim kuhanjem pretvorilo u nevjerojatno ukusan dodatak roštilju.
- 4 – 5 komada pilećeg zabatka s kostima
- 2 žlice Kikkoman sojinog umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 1 velika glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica gorušice u zrnu
- 1 žličica kumina
- ½ žličice korijandera u zrnu
- prstohvat soli
- 400 g pelata, narezanog
- 80 ml Tabasco srirache
- 80 ml meda
- 2 žlice Kikoman sojinog umaka
- 1 žličica Tabasco chipotle umaka
- mladi luk, nasjeckan
- indijski oraščići, nasjeckani
- salata po izboru
- Meso stavite u marinadu večer prije planiranog roštilja ili barem nekoliko sati ranije.
- Komade mesa očistite od viška masnoće i složite u posudu za mariniranje.
- Dodajte sojin umak, sezamovo ulje i naribani češnjak, dobro sve izmiješajte, poklopite i stavite u hladnjak.
- Luk narežite na kockice, a češnjak samo zgnječite.
- U loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu pirjajte narezani luk i češnjak.
- Pirjajte neprestano miješajući oko 5 minuta ili dok se sve dobro ne karamelizira.
- Po potrebi podlijte s malo vode.
- Kada se luk karamelizira dodajte gorušicu, kumin, korijander i sol pa nastavite pirjati dok začini lijepo ne zamirišu.
- Dodajte sada narezane pelate, srirachu, med, sojin umak i chipotle umak. Dobro sve promiješajte, smanjite vatru i krčajte oko sat i pol ili dokne postane jako gusto.
- Dok se umak kuha povremeno ga promiješajte.
- Kuhani umak prebacite u blender pa ga usitnite u glatku smjesu i na kraju procijedite kroz sitno sito kako bi se riješili eventualnih komadića začina.
- Procijeđeni umak odmah pospremite u steriliziranu staklenku i koristite po želji.
- Marinirano pileće meso pecite na grilu na umjereno jakoj vatri dok ne uhvati lijepu boju sa svih strana i nije potpuno pečeno oko kosti. Pilećem zabatku treba malo više vremena, oko 15 minuta.
- Pred kraj pečenja premažite meso pripremljenim umakom i kratko ga još pecite sa svih strana.
- Maknite ga s vatre i odmah poslužite uz salatu, mladi luk i indijske oraščiće.
Ovaj recept je nastao u suradnji s Nikasom