dolcela, kruh, kruh i pecivo, tikve, tikve/buče

Peciva bundevice od dizanog tijesta

Peciva bundevice

Peciva bundevice pravi su jesenski recept. Doduše, čini se da nas je ove godine jesen odlučila zaobići, ali to ne znači da nećemo iskoristiti sve njene divne plodove. Iako volim sve što jesen nosi, od jabuka i krušaka pa sve do mirisa pečenih kestena, bundeve su prava zvijezda mog jesenskog kuhanja. Svestrane su i mogu se upotrijebiti na bezbroj slatkih i slanih načina. Odlične su kao prilog mesnim jelima, u krem juhi, ali i u kolačima.
Posebno volim ispeći bundevu bez ikakvih dodataka i onda je pretvoriti u kremasti pire. Pospremim ga u hladnjak i koristim kako dodatak mnogih jelima, a ovaj put sam ih dodala ovim malim, slatkim pecivima od dizanog tijesta.
Dodatak pirea buče, učinit će dizano tijesto još mekanijim i sočnijim, a dati će mu i jednu jako lijepo slatku notu. Baš zbog toga ovim pecivima ne treba dodavati puno šećera. Ona zapravo i nisu zamišljena kao desert već kao odlična podloga za namaze ili samostalna grickalica.
Kako se ovih dana po školama i vrtićima obilježavaju i dani kruha, učinilo mi se da bi baš ova peciva bila odlična za ponijeti na tu manifestaciju. Malena su i idealno pašu u male dječje ruke, a kako bi bila potpuno neodoljiva, oblikovala sam ih kao peciva bundevice.

Peciva bundevice – kako ih oblikovati

Ovakvo oblikovanje nije teško postići, a to možete napraviti na dva načina, a ja sam isprobala oba kako bi vidjela koji daj bolje rezultate.
Prvi način je da formirane kuglice tijesta  zavežete kuhinjskom špagom kako bi dobili osam kriški. Kod dizanja tijesto će nabubriti izvan špage i dobiti ćete ovaj specifični oblik bundeve.
Drugi način je jednostavniji, ali daje i nešto lošiji rezultat, sve što trebate je narezati oblikovane kuglice kuhinjskim škarama poput cvijeta. U dizanju i ovako narezano pecivo dobije oblik bundeve.
Na koji god način da se odlučite, rezultati će biti fora i oduševit će klince svih uzrasta.
Naravno, kako bi bili sigurni da će se tijesto dobro dići, važno je koristiti najbolji mogući kvasac. Moj izbor je u pravilu uvijek Dolcela instant suhi kvasac koji me nikad nije iznevjerio. S njim zbilja ne brinem hoće li se tijesto dići, on to radi brzo i pouzdano.
Pa evo, ako ste raspoloženi za malo igranja s tijestom, ovo je idealan sezonski recept.

Peciva bundevice – recept

SASTOJCI:
350 g bijelog brašna za dizana tijesta
1 Dolcela instant suhi kvasac
130 g pirea od buče
120 ml mlakog mlijeka
40 g rastopljenog maslaca
1 manje jaje
40 g tamnog smeđeg šećera
½ žličice soli
1 jaje + žlica mlijeka za premazivanje
10 pekanskih oraha za peteljke

POSTUPAK:
U zdjeli miksera pomiješajte brašno i kvasac.
U drugoj zdjeli pomiješajte pire od buče, mlijeko, maslac, jaje, šećer i sol.
Sve dobro umutite kako bi se pretvorilo u glatku smjesu.
Dodajte ovako umućene sastojke mješavini brašna i kvasca.
Miješate sve mikserom, nastavkom za tijesto na laganoj brzini dok se ne sve ne poveže.
Malo pojačajte brzinu miksera i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i podatno tijesto koje se može tanko razvući (windowpan test).
Prebacite tijesto na radnu plohu te ga brzo premijesite rukama, oblikujte ga u kuglu i prebacite u posudu za dizanje. Premažite ga s malo ulja, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom do 2 sata ili dok se ne udvostruči.
Podignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na 15 komada, svaki težak oko 40 grama.
Oblikuje svaki komad u kuglicu pa svaku kuglicu povežite kuhinjskom špagom za efekt bundeve.
Ako želite napraviti bundeve zarezivanjem, onda svaku kuglicu lagano spljoštite i škarama narežite na 8 kriški.
Složite ovako oblikovana peciva na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite ih da se ponovno podignu. Oko sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Podignuta peciva premažite umućenim jajem s mlijekom pa ih pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili do se ne zarumene.
Pečena izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
S ohlađenih peciva pažljivo uklonite špagu, a zatim u sredinu svakako zataknite polovicu pekanskog oraha za peteljke.
Poslužite ih odmah ili ih čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.

*Ovaj recept je nastao u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.