kruh i pecivo, tijesto

Challah – pleteni kruh sa sjemenkama

Challah

Challah je tradicionalni židovski kruh koji se obično priprema za blagdane poput Šabta ili Nove godine.
Riječ je od kuruhu od dizanog tijesta koje je obogačeno jajijma i uljem te isprepleteno u dekorativnu pletenicu. Oblikovani kruh se  prije pečenja premazuje bjelanjkom kako bi dobio prepoznatljivu tamnu boju, a po želji se može i posipati sjemenkama. Obično su to mak i sezam. Tehnikom pripreme i teksturom gotovog proizvoda ovaj kruh neodoljivo podsjeća na brioche. Jedina razlika je što se u challah ne dodaju maslac i ostali mliječni proizvodi.


Kao i svako obogaćeno dizano tijesto i ovaj kruh traži vrijeme i strpljenje. Za njega ćete ipak morati izdvojiti dosta vremena i čekanja da se dobro podigne, ali to će rezultirati nevjerojatno mekanim i prozračnim kruhom. Rekla bi da se za njega zbilja isplati svaki sat čekanja.
Naravno, za dizana tijesta je uvijek dobro odabrati snažno brašno, bogato bjelančevinama. Baš poput K-Favourites brašna za pizzu o kojem sam vam već pisala. Ono mi je pravo otkriće i obavezno ga dodajem svim dizanim tijestima, a ne samo pizzi.
Kako se ovih dana po našim školama i vrtićima obilježavaju dani kruha, učinilo mi se zgodno za tu priliku pripremiti jedan malo drugačiji recepta poput ovoga. Pa na taj način naučiti nešto o drugim kulturama. A kad je riječ o ovako ukusnom kruhu, onda je ta ideje pun pogodak. 🙂

Kako se oblikuje challah

Challah se, kao što sam već rekla, tradicionalno oblikuje u pletenicu. To može biti pletenica s tri kraka, ali i četiri ili šest. Dok je kod trostruke pletenice jasno što treba raditi, ove s više krakova traže ipak malo vještine. Ja sam svoju napravila sa šest krakova i iako se na početku to činilo kao vrlo jednostavan zadatak, negdje na putu sam se malo izgubila. 🙂
Nema veze, moj challah kruh je i dalje izgledao jako lijepo i, što je najvažnije, bio je ukusan i mekan. Snimila sam i video pripreme kruha i formiranja pletenice, a za njega skoknite na moj instagram i pogledajte reel.
Evo i recepta.

Challah – recept

SASTOJCI:
300 g K-Favourites brašna za pizzu
210 g glatkog brašna
9 g soli
2 jaja
1 žumanjak
75 g suncokretovog ulja
60 g meda
170 g mlake vode
12 g instant suhog kvasca
i još:
1 bjelanjak za premazivanje
mak i sezam za posipanje

POSTUPAK:
U zdjeli miksera pomiješajt obje vrste brašna i sol.
U drugoj posudu umutite jaja, žumanjak, ulje, med i mlaku vodu. Na kraju dodajte i kvasac pa sve dobro promiješajte.
Dodajte mješavinu mokrih sastojaka brašnu pa sve mijesite mikserom, nastavkom za tijesto na laganoj brzini. Tijesto možete mijesiti i ručno, u tom slučaju prvo ga dobro izmiješajte kuhačom, a zatim nastaviti mijesiti rukama. Tijesto je vlažno i treba ga mijestiti dugo kako bi postalo glatko i sjajano.
Umiješeno tijesto prebacite na radnu plohu, nekoliko puta ga podignit i udarite njime o plohu.
Formirajte ga u kuglu, prebacite ga u zdjelu, premažite s malo ulja, pokrijte i ostavite na toplom da se podiže.
Podizanje traje i do dva sata, a tijesto se treba udvostručiti.
Podignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na šest jednakih djelova.
Svaki dio tijesta oblikujte u mali valjak, a zatim svaki valjak dlanovima rastanjite u dugačku traku.
Ukoliko vam se tijesto skuplja, ostavite ga dvadesetak minuta kako bi se gluten opustio, tada ćete ga bez problema razvući u traku.
Složite šeste traka jednu pored druge i spojite ih na vrhu.
Pažljivo ih ispreplatite u plretenicu tako da vanjske krakov, jedan po jedan, prebacujet u sredinu.
Ako želite, možete napraviti i dvije manje pletenice s po tri kraka.
Isprepleteni kruh prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, pokrijte ga i ostavite ga da se podiže još sat vremena.
Podignutu pletenicu premažite bjelanjkom i posipajte je sjemenkama.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, 25 – 30 minuta.
Pečeni kruh izvadite na rešetku i dobro ga ohladite prije rezanja.

*Ovaj recept nastao je u suranji s Kauflandom

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.