
Challah je tradicionalni židovski kruh koji se obično priprema za blagdane poput Šabta ili Nove godine.
Riječ je od kuruhu od dizanog tijesta koje je obogačeno jajijma i uljem te isprepleteno u dekorativnu pletenicu. Oblikovani kruh se prije pečenja premazuje bjelanjkom kako bi dobio prepoznatljivu tamnu boju, a po želji se može i posipati sjemenkama. Obično su to mak i sezam. Tehnikom pripreme i teksturom gotovog proizvoda ovaj kruh neodoljivo podsjeća na brioche. Jedina razlika je što se u challah ne dodaju maslac i ostali mliječni proizvodi.

Kao i svako obogaćeno dizano tijesto i ovaj kruh traži vrijeme i strpljenje. Za njega ćete ipak morati izdvojiti dosta vremena i čekanja da se dobro podigne, ali to će rezultirati nevjerojatno mekanim i prozračnim kruhom. Rekla bi da se za njega zbilja isplati svaki sat čekanja.
Naravno, za dizana tijesta je uvijek dobro odabrati snažno brašno, bogato bjelančevinama. Baš poput K-Favourites brašna za pizzu o kojem sam vam već pisala. Ono mi je pravo otkriće i obavezno ga dodajem svim dizanim tijestima, a ne samo pizzi.
Kako se ovih dana po našim školama i vrtićima obilježavaju dani kruha, učinilo mi se zgodno za tu priliku pripremiti jedan malo drugačiji recepta poput ovoga. Pa na taj način naučiti nešto o drugim kulturama. A kad je riječ o ovako ukusnom kruhu, onda je ta ideje pun pogodak. 🙂
Kako se oblikuje challah
Challah se, kao što sam već rekla, tradicionalno oblikuje u pletenicu. To može biti pletenica s tri kraka, ali i četiri ili šest. Dok je kod trostruke pletenice jasno što treba raditi, ove s više krakova traže ipak malo vještine. Ja sam svoju napravila sa šest krakova i iako se na početku to činilo kao vrlo jednostavan zadatak, negdje na putu sam se malo izgubila. 🙂
Nema veze, moj challah kruh je i dalje izgledao jako lijepo i, što je najvažnije, bio je ukusan i mekan. Snimila sam i video pripreme kruha i formiranja pletenice, a za njega skoknite na moj instagram i pogledajte reel.
Evo i recepta.

Challah – recept
SASTOJCI:
300 g K-Favourites brašna za pizzu
210 g glatkog brašna
9 g soli
2 jaja
1 žumanjak
75 g suncokretovog ulja
60 g meda
170 g mlake vode
12 g instant suhog kvasca
i još:
1 bjelanjak za premazivanje
mak i sezam za posipanje
POSTUPAK:
U zdjeli miksera pomiješajt obje vrste brašna i sol.
U drugoj posudu umutite jaja, žumanjak, ulje, med i mlaku vodu. Na kraju dodajte i kvasac pa sve dobro promiješajte.
Dodajte mješavinu mokrih sastojaka brašnu pa sve mijesite mikserom, nastavkom za tijesto na laganoj brzini. Tijesto možete mijesiti i ručno, u tom slučaju prvo ga dobro izmiješajte kuhačom, a zatim nastaviti mijesiti rukama. Tijesto je vlažno i treba ga mijestiti dugo kako bi postalo glatko i sjajano.
Umiješeno tijesto prebacite na radnu plohu, nekoliko puta ga podignit i udarite njime o plohu.
Formirajte ga u kuglu, prebacite ga u zdjelu, premažite s malo ulja, pokrijte i ostavite na toplom da se podiže.
Podizanje traje i do dva sata, a tijesto se treba udvostručiti.
Podignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na šest jednakih djelova.
Svaki dio tijesta oblikujte u mali valjak, a zatim svaki valjak dlanovima rastanjite u dugačku traku.
Ukoliko vam se tijesto skuplja, ostavite ga dvadesetak minuta kako bi se gluten opustio, tada ćete ga bez problema razvući u traku.
Složite šeste traka jednu pored druge i spojite ih na vrhu.
Pažljivo ih ispreplatite u plretenicu tako da vanjske krakov, jedan po jedan, prebacujet u sredinu.
Ako želite, možete napraviti i dvije manje pletenice s po tri kraka.
Isprepleteni kruh prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, pokrijte ga i ostavite ga da se podiže još sat vremena.
Podignutu pletenicu premažite bjelanjkom i posipajte je sjemenkama.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, 25 – 30 minuta.
Pečeni kruh izvadite na rešetku i dobro ga ohladite prije rezanja.
*Ovaj recept nastao je u suranji s Kauflandom