
Babka s pestom od lišća mrkve nastala je kao moj pokušaj smanjivanja bacanje hrane. Posljednjih nekoliko dana dosta intenzivno razmišljam i pišem o tome. Važna je to tema o kojoj samo povremeno aktivno pišemo i razgovaramo, a istina je da nam se svima dogodi da bacimo stvari koje ne bi trebali. Upravo zbog toga sam jako ponosna što sam dio Kauflandove kampanje ‘Reci neću hrani u smeću‘ kojom se želi osvijestiti upravo taj problem.
Prošle godine u Hrvatskoj je bačeno 286 tisuća tona hrane. To je zastrašujući podatak, posebno ako znamo da je dobar dio toga bio još uvijek potpuno jestiv.

Čini mi se da jednostavno ponekad bacimo neke komade voća i povrća potpuno nesvjesni da smo ih mogli iskoristiti na vrlo ukusan način. Lišće mrkve i ostali manje popularni dijelovi povrća su u toj kategoriji. Iako znam da je to lišće jestivo, čak štoviše, bogato je vitaminima C, K i kalijem, često ga bacim. Prava šteta jer lišće mrkve se može koristi na mnogo načina. Nasjeckano možete dodati u salate, umake ili variva… Baš u sve gdje bi inače dodali peršin.
Osim toga možete ga pirjati na malo maslinovog ulja uz dodatak češnjaka ili ga ubaciti u sokovnik s ostalim voćem i povrćem. Možete ga pretvoriti i u pesto kao što sam ja napravila. Što god radili, molim vas samo da ne bacate ove ukusne listiće. 🙂
Priznajem, pesto je dosta očigledno rješenje za sve vrste zelenih lisnatih salata i začinskog bilja, ali ovaj je poprilično poseban. Lagano je slatkaste arome i savršeno će funkcionirati kao umak za tjesteninu. Osim toga lijep je prilog mesu s roštilja ili namaz na sendvičima i bruschettama.
Ipak, ja sam ga htjela iskoristiti za nešto posebno i ne baš svakodnevno pa je tako nastala babka s pestom.
Što je babka
Babka je izvorno slatki kruh nastao u židovskim zajednicama u istočnoj Europi. Mogli bi je usporediti s našom orahnjačom i ostalim dizanim savijačama, radi se o sličnom bogatom, masnom i nadjevenom dizanom tijestu. Babka se tradicionalno nadijevala džemom ili cimetom, ali u novije vrijeme su najpopularnije čokoladne inačice. S obzirom na to da je riječ o tijestu koje je u osnovi klasični brioche, ono nije preslatko pa se tako može nadjenuti i slanim nadjevima. Recimo pestom od lišća mrkve koji mi se čini kao odličan odabir.
Prije nego se bacite na pripremu ovog recepta uzmite u obzir nekoliko malih, ali važnih koraka za najbolje rezultate. Ovo tijesto je, kako sam već napisala, brioche, što bi značilo da je bogato masnoćama i šećerom. Sve to usporava postupak dizanja tijesta i treba mu dati vremena. Budite strpljivi i nemojte požurivati proces. Znam da zvuči naporno, ali kada vidite rezultate bit će vam jasno zašto ste čekali.
Predlažem vam metodu hladne fermentacije tijesta preko noći. Baš kao što Janja radi sa svojim slavnim krafnama. U tom procesu hladne fermentacije tijesto će lagano rasti, razvijat će se arome i sve će u konačnici biti puno ukusnije. Ako ste ipak nestrpljivi i želite zamijesiti babku u jednom danu, možete i tako uz fermetnaciju od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Babka s pestom od lišća mrkve – recept
SASTOJCI:
Za pesto:
70 g očišćenog lišća mlade mrkve
25 g pinjola, tostiranih
35 g indijskih oraščića, tostiranih
1 režanj češnjaka
20 g grana padano sira, fino naribanog
150 ml maslinovog ulja
dobar prstohvat soli
Za babku:
300 g namjenskog brašna za dizana tijesta
270 g manitoba brašna
9 g soli
160 ml mlijeka
3 jaja
50 g smeđeg šećera
20 g svježeg kvasca
150 g maslaca, narezanog na kockice
Za premazivanje:
15 g maslaca
dobar prstohvat fine morske soli
POSTUPAK
Za pesto:
Lišće mrkve prvo očistite od svih uvenulih listova i maknite deblje peteljke. Operite ga, pa ga sitno nasjeckajte. Ovo lišće je izrazito vlaknasto i važno je da ga sitno nasjeckate kako vam se vlakna ne bi zapetljala oko noževa sjeckalice.
U posudu sjeckalice ili multipraktika ubacite nasjeckane listove, dodajte pinjole, indijske oraščiće, režanj češnajka, naribani sir, maslinovo ulje i sol.
Sve sijeckajte na jakoj brzini dok se ne pretvori u pesto.
Pospremite pesto u teglice i čuvajte ga u hladnjaku.
Za babaku:
U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte obje vrste brašna i sol.
U drugoj manjoj zdjeli pomiješajte mlijeko, jaja, šećer i namrvljeni svježi kvasac. Lagano sve umutite.
Dodajte ovu mješavinu u zdjelu s brašnom pa miješajte mikserom nastavkom (kukom) za tijesto na najnižoj brzini dok se sastojci ne povežu u čvrsto tijesto.
Dodavajte sada kockicu po kockicu maslaca i vodite računa da se prije svakog dodavanja prijašnji komad maslaca dobro umiješa.
Kada potrošite sav maslac nastavite mijesiti tijesto dok ne postane jako glatko i više ne lijepi za rubove zdjele te prolazi tzv. windowpane test. Ovaj proces može trajati i do sat vremena uz pauze. Dajte mikseru i tijestu vremena te radite povremene pauze u miješanju kako se tijesto od miksanja ne bi pregrijavalo. Ukoliko nemate samostojeći mikser tijesto možete zamijesiti i rukama. U početku će to biti malo izazovno, ali budite uporni i nipošto ne dodavajte više brašna no što piše u receptu. Osim ručno tijesto možete mijesiti i na starinski način tako da ga lupate dugo i uporno drvenom kuhačom, baš kako su radile naše bake.
Jednom kad je tijesto dobro umiješeno, glatko i podatno prebacite ga na radnu plohu i napravite seriju od dva slap&folda s razmakom od 10 minuta.
Formirajte tijesto u kuglu, prebacite ga u čistu posudu, prekrijte ga folijom i ostavite ga u hladnjaku najmanje 12 sati ili najduže do dva dana.
U koliko ne želite ostavljati tijesto na hladnoj fermentaciji onda posudu ostavite na toplom mjestu u kuhinji i čekajte da se udvostruči.
Nakon 12 sati u frižideru ili dizanja na sobnoj temperaturi tijesto prebacite na radnu plohu.
Podijelite ga na dva jednaka dijela pa svaki dio valjkom tanko razvaljajte u pravokutnik debljine oko 2 mm.
Premažite razvaljani pravokutnik s 3 – 4 žlice pripremljenog pesta.
Pažljivo zarolajte sve po dužoj strani kako bi dobili lijepu roladu.
Oštrim nožem prerežite roladu na pola po dužini pa ta dva komada isprepletite u pletenicu – babku, ostavljajući prerezani dio s nadjevom s gornje strane.
Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite pletenicu.
Prekrijte je folijom i ostavite je da se ponovno podiže oko sat i pol.
Ponovite cijeli ovaj postupak i s drugom polovicom tijesta ili po želji drugi dio nadjenite nečim slatkim.
Podignute babke pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 35 minuta.
Pečene babke izvadite iz pećnice i još vruće premažite maslacem i posipajte solju.
Ostavite da se dobro ohlade, a zatim ih narežite i poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom