
Mac’n’cheese (makaroni sa sirom) klasično su jelo američke kuhinje. Jedno je to od onih jela u kojim se krše apsolutno sva pravila koja inače vrijede za pripremu tjestenine, a opet sve skupa tako dobro funkcionira. Vjerojatno zbog te nemoguće količine ugljikohidrata i masnoća. 😀
Gotovo svaki Amerikanac ovo jelo smatra utješnim podsjetnikom na djetinjstvo. A realno, tko može odoljeti pašti s tonom sira. 😀
Tradicija pripreme ovog jela seže duboko u američku povijest, a neki izvori tvrde da je za popularizaciju mac’n’cheesea zaslužan upravo američki predsjednik Thomas Jefferson. On je ovo jelo ‘otkrio’ u Francuskoj i toliko mu se svidjelo da je počeo uvoziti sir i tjesteninu u Ameriku. Dokumentirano je kako ga je 1802. poslužio na državnoj večeri. Eto što ti je ljubav čovjeka prema pašti.
Razvojem industrijskog mljekarstva i općenito prehrambene industrije ovo jelo postaje široko dostupno i popularno, a vrhunac popularnosti doživljava sredinom 20. stoljeća kada se prodaje kao polugotov obrok iz kutije.

Zahvaljujući američkoj pop-kulturi pa i društvenim mrežama ovo jelo ima pomalo kultni status i svi smo ga ponekad poželjeli isprobati. Naravno, u ovom slučaju bez prečica iz kutije. Zapravo tako nešto ovdje nije ni potrebno jer mac’n’cheese priprema se brzo i jednostavno.
Ipak, nisam sam se zaustavila samo na siru, ovaj put sam išla na jednu pravu jesensku verziju i dodala mu pire od pečene muškatne buče. U Kauflandu sam kupila predivne male, mirisne muškatne buče i jednostavno me inspiracija odvela u tom smjeru. Uzela sam odmah i K-Classic pužiće (službenog naziva pipe rigate), K-favourites Grana Padano sir i mogla sam se baciti na posao. Buču sam ogulila, narezala i ispekla pa je pretvorila u pire koji sam dodala umaku od sira. Nije to ništa novo ni revolucionarno, rade Amerikanci stalno i ovu verziju. Ne čudi me to ni malo jer jednostavno ova kombinacija okusa i mirisa pravi je jesenski ‘comfort food’.
Što da vam kažem, kod nas se tražila porcija više pa evo i recepta. 🙂

Mac’n’cheese s bučom – recept
SASTOJCI:
Za pire od buče:
1 manja muškatna buča, oko 700 g
maslinovo ulje
Za mac’n’cheese:
500 g K-Classic pipe rigate tjestenine
50 g maslaca
1 režanj češnjaka, naribanog
2 ravne žlice brašna
500 ml mlijeka, toplog
pripremljenog pirea od buče
1 žličica slatke dimljene paprike
½ žličice soli
½ žličice majčine dušice
svježe mljeveni papar
100 g cheddar sira, naribanog
110 g K-Favourites Grana Padano sira, naribanog
POSTUPAK:
Za pire od buče:
Buču ogulite pomoću gulilice za krumpir, tako je najlakše.
Prepolovite je, odstranite koštice pa je narežite na kockice.
Kockice buče rasporedite na veliki lim za pečenje, poškropite sve maslinovim uljem i ubacite u pećnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva s ventilatorom.
Pecite sve oko 20 minuta ili dok buča potpuno ne omekša.
Pečeno izvadite iz pećnice, prebacite u multipraktik i sameljite u glatki pire.
Ostavite sa strane dok pripremite tjesteninu i bazu za umak.
Za mac’n’cheese:
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu pa skuhajte tjesteninu minutu kraće od uputa na pakiranju.
Skuhanu tjesteninu ocijedite i operite je pod mazom hladne vode.
U drugom loncu rastopite maslac pa mu dodajte naribani češnjak.
Kratko pržite samo da češnjak zamiriši pa odmah dodajte brašno i nastavite energično miješati dok sve ne dobije nježnu zlatnu boju.
Prelijte sada sve toplim mlijeko i neprestano miješajte kuhačom kako se ne bi stvarale grudice.
Smanjite vatru i umiješajte pripremljeni pire od buče, dimljenu papriku, sol, majčinu dušicu i papar.
Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne zakuha.
Maknite s vatre pa umiješajte naribani cheddar i Grana Padano sir. Sačuvajte jednu – dvije žlice sira za posipanje.
Umiješajte sada i skuhanu tjesteninu pa sve prebacite u vatrostalnu posudu.
Posipajte naribanim sirom koji ste sačuvali i po želji kojom grančicom majčine dušice.
Ubacite sve u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dvadesetak minuta ili dok se ne zarumeni.
Pečeno izvadite iz pećnice i odmah poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom.