Neke subote ne počnu uopće onako kako smo planirale. Probudi nas prolom oblaka i kiša, zvjerka ustane na lijevu nogu i sve krene nekako naopako. Onda se ipak natjeram upristojiti sebe i dijete, srkajući kavu u hodu, i izaći vani. Bez obzira na prolom oblaka, natjeram se prošetati makar do trešnjevačkog placa. Kad se u njegovoj blizini održava i mali eko-etno plac s provjerenim proizvodima lokalnih OPG-ova, kad se oblaci naglo raziđu pa u parku popijem kavu i pojedem kremšnitu od batata (da, da od batata :D) onda i ta neplanirana subota ispadne sasvim dobra. Ako tome još pridodam i činjenicu da sam bocnula par kila pastrnjaka kojeg inače nikad ne mogu naći na placu, raspoloženje mi se još malo popravi, a baterije se napune za tjedan koji dolazi.
Zahvaljujući zalihama pastrnjaka imala sam riješeno pitanje ručka za par dana. Naime, kad radite puno radno vrijeme i imate malo dijete koje poslijepodne voli provesti u parku, kuhanje postaje opasno naporno. Jednostavno nema više vremena za kreiranje gozbi i luda eksperimentiranja. Makar i jeste nekakav gastro bloger osuđeni ste na improvizaciju i prečice u kuhanju. Kako se ne bi sve svodilo na brzinske večere od palente ili tjestenine dobro je ubaciti i pokoju krem juhu u rutinu. One se brzo spremaju, mogu biti jako hranjive i generalno ih ljudi vole (čitaj djeca). Ako skuhate malo više možete biti mirni dva dana, a to je ono što se u roditeljskim krugovima cijeni. Sadašnje promjenjivo vrijeme je ionako idealno za zdjelice toplih grijalica, a kud ćeš bolje stvari od pečenog korjenastog povrća.
Kod ove juhe nisam ništa komplicirala. Ubacila sam očišćeno povrće u pećnicu, kasnije sam ga prebacila u blender s temeljcem, par puta sve okrenula i eto nam toplog obroka. Iako je ovo stvarno jako jednostavna juha, nenormalno je aromatična i moram je podijeliti s vama. Ovaj put sam koristila paletu azijskih začina i htjela sam ići više u nekom orijentalnom smjeru s okusima. Ne brinite ako nemate ove začine pri ruci, ova bi juha bila jednako ukusna i s mediteranskim začinima, na primjer. Tako vam danas (opet) donosim recept koji je više neka osnovna ideja koju možete nadograđivati po svom ukusu kako god želite.
- 500 g pastrnjaka
- 500 g mrkve
- 2 ljutike
- 1 glavica češnjaka
- 1 cm svježeg đumbira
- 1 žličica kumina
- 1 žličica garam masale
- ½ gorušice
- ½ cimeta
- 1 žlica sezamovog ulja
- Sol
- Papar
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca (može i pileći ako ne težite jesti vegetarijanski)
- 100 ml kokosovog mlijeka
- za posluživanje
- 1 žličica bučinih sjemenki
- 1 žličica suncokretovih sjemenki
- 1 žličica zlatnog lana
- 1 žličica smeđeg lana
- 1 žličica sezama
- ¼ žličice soli (morske ili himalajske)
- Pastrnjak i mrkvu operite, ogulite te u grubo narežite.
- Ljutike ogulite i prepolovite, a glavici češnjaka samo odrežite gornji dio i ostavite je tako u komadu.
- Podložite pripremljeno povrće na veliki lim obložen papirom za pečenje.
- Posipajte sve navedenim začinima, poškropite sezamovim uljem i začinite solju i paprom te malo promiješajte.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C i pecite dok povrće potpuno ne omekša, dvadesetak minuta.
- Kada je povrće gotovo prebacite u blender pastrnjak, mrkve i ljutike. Češnjak stisnite rukama kako bi izvukli mekano meso pa i njega dodajte u blender, a kožicu dakako bacite.
- Dodajte 2/3 pripremljenog temeljca i sve dobro zblendajte. Po potrebi dodavajte još temeljca dok ne dođete do željene gustoće juhe.
- Juhu dovršite kokosovim mlijekom te doradite okus po potrebi solju i paprom.
- Za posluživanje
- Na suhoj tavi tostirajte sve sjemenke i sol. Kada počnu pucketati žustro miješajte da vam ne zagore.
- Sjemenke su gotove kada dobiju lijepu zlatnu boju.
- Gotovu juhu posipajte ovom mješavinom sjemenki i uživajte.