Od kad pamtim ludujem za pommes fritesom, ali ono baš ludujem. To je prvo jelo za koje znam da sam trpala u sebe iako sam bila već poprilično sita. Prvo jelo za koje su strine, tetke i sestrične gulile krumpir do iznemoglosti. Prvo jelo koje se smatralo specijalitetom sestara Cukrov, jer vidite, ta ljubav je genetska i nisam u njoj usamljena.
Ova ljubav se razvila još u ono vrijeme kad nisam o hrani razmišljala kao o nečem lijepom. Hrana je tada bila samo ometalo u nekim drugim aktivnostima. Tako je to u svijetu petogodišnjaka gdje pored gumi-gumija i sličica hrana stvarno nije potrebna. Jedino je pommes frites našao svoje mjesto u tom dječjem svemiru.
Pošto jabuke zbilja ne padaju daleko od stabla tako je i moja zvjerčica sad luda za žutim prženim krumpirićima. S ostalom hranom nas izluđuje, ali za pržene krumpiriće je uvijek raspoložena… I za špagete, ali to je jedna sasvim druga priča. 🙂
Nažalost (ili na sreću) ja više nemam pet godina pa sada ipak razmišljam i o nutritivnoj vrijednosti onoga što pojedemo. Trudim se da hrana ne bude samo fina već da od nje dobijemo nešto korisno, a ruku na srce od prženih krumpira ima vrlo malo koristi. Šteta. 🙁
Povremeno se počastimo, zvjerka i ja, s porcijom finih krumpirića, a povremeno se i ja dovijam lukavstvima kako bi neko drugo povrće prodala pod taj ‘junk’ obrok. Pisala sam već o batatu iz pećnice u formi pommesa koji naprosto obožavam. Uz njega napravim i umak od jogurta i sefa koji glumi majonezu pa na taj način zbilja pojedemo nešto kvalitetno. Današnji recept je vrlo sličan, samo danas pastrnjak igra u glavnoj ulozi.
Prije par dana sam na jednom mini eko-etno placu na Trešnjevki kupila poveću količinu pastrnjaka. Kada sam ga ugledala raspametila sam se. Tako ga rijetko nađem na tržnici da mu se zbilja svaki put razveselim i impulzivno pokupujem sve pred sobom. Tek kad dođem doma krene racionalizacija i smišljanje što zapravo sada s njim. Jedan dio je tako završio u obliku ovog lažnog pommes fritesa. Nije ovo neki poseban recept, više je to nekakva ideja što još možete napraviti s ovim zanimljivim povrćem. Radi se o jako jednostavnom načinu pripreme koja će vam oduzeti svega par minuta, a dobit ćete sasvim dostojnu zamjenu za krumpirasti izvornik. Barem što se nas tiče. 🙂
P.S.
Napravila sam uz pastrnjak i slatko-ljuti umak koji je poprilično jak i ipak samo za odrasle, za klince ostajemo pri jogurtu i senfu. 😉
- 500 g pastrnjaka
- sol
- papar
- ružmarin
- maslinovo ulje
- Za umak
- 4 žlice blagog čili umaka (poput ovog)
- 2 žlice mirina
- 2 žlice meda
- malo soli
- Pastrnjak operite i ogulite te ga narežite na prutiće kao što bi ste narezali krumpire za pommes frites.
- Posložite ih u jednom sloju na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Posipajte ih solju, paprom, ružmarinom (ili začinima po izboru) te ih poškropite maslinovim uljem. Ali doslovno poškropite.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu boju i potpuno omekšaju.
- Poslužite ih odmah uz umak po želji ili kao prilog mesnim jelima.
- Za umak
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke i poslužite.