glavna jela, grickalice, palenta, prilozi

Hrskavi štapići od palente sa sirom

Hrskavi štapići od palente

Hrskavi štapići od palente današnji su recept.
Baš kad sam pomislila da palenta ne može biti bolja nego što je, otkrila sam ove jednostavne štapiće. Ne radi se ovdje o nekom revolucionarnom otkriću, ali ipak, nakon cjeloživotnog kuhanja palente na jedan jedini način ova mala novotarija otvorila mi je cijeli novi svijet.
Kao i mnoga velika (i mala) otkrića i ovo se dogodilo sasvim slučajno. Moja kćerkica, obožava palentu pa je kuham puno i često. Obično je to ona klasična ‘pura i mlijeko’ koje nikad ne skuham baš onoliko koliko treba. Uvijek je ostane više u loncu pa evo odličnog načina da je transformiram u novo jelo.

Naravno, ovi hrskavi štapići od palente su nam se toliko svidjeli da ih sada pripremam vrlo često, ne samo kao recikliranje ostataka, već s namjerom. Odlični su kao grickalica ili prilog roštilju.
Kako ovi štapići ne bi bili samo komadići pečene palente obično im dodajem puno sira i mediteranskog začinskog bilja. To je ujedno moja omiljena kombinacija, ali ako ste kreativno raspoloženi pokušajte im dodati i nasjeckane masline, suhe rajčice ili komadiće pancete. Svaka od ovih kombinacija odlično funkcionira pa slobodno malo eksperimentirajte.

Dakako, da bi dojam bio potpun, štapićima treba pridodati i umak, a uz mediteranske začine i sir ništa ne prija bolje od osvježavajućeg grčkog tzatziki umaka.
Za pripremu hrskavih štapića od palente koristila sam odličnu palentu brenda Izidor.
Riječ je o palenti vrhunske kvalitete i domaće proizvodnje, a osim palente u ponudi imaju cijeli niz kukuruznih proizvoda. Od brašna do kokica koje vrijedi isprobati.

Hrskavi štapići od palente
Hrskavi štapići od palente sa sirom
Print
Za štapiće
  1. 900 ml vode
  2. 1 žličica soli
  3. 180 g žute palente Izidor
  4. 50 g zrelog cheddar sira, naribanog
  5. 30 g feta sira, namrvljenog
  6. 1 žlica sjeckanog bosiljka
  7. 1 žlica sjeckanog origana
  8. 1 žlica suhe majčine dušice
  9. ½ žličice sjeckanog ružmarina
  10. ½ žličice suhih ljutih papričica
  11. 1 režanj češnjaka, nariban
  12. maslinovo ulje
  13. cvijet soli
Za umak
  1. 250 g grčkog jogurta
  2. 1 krastavac
  3. 1 režanj češnjaka, naribanog
  4. 1 žlica maslinovog ulja
  5. 1 žličica kopra, nasjeckanog
  6. sok pola limuna
  7. sol po želji
POSTUPAK
Za štapiće
  1. U loncu zakuhajte vodu i sol pa dodajte palentu.
  2. Dok je kuhate dobro miješajte da ne nastanu grudice.
  3. Kada dobijete gustu smjesu maknite je s vatre i umiješajte cheddar i feta sir te sve začine.
  4. Kuhanu palentu prebacite u mali pravokutni kalup obložen papirom za pečenje i ostavite da se
  5. potpuno ohladi.
  6. Ohlađenu palentu narežite na štapiće.
  7. Štapiće posložite na lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posipajte cvijetom soli.
  8. Zapecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C , oko deset minuta da postanu hrskavi.
  9. Odmah ih poslužite uz tzatziki umak.
Za tzatziki
  1. Grčki jogurt stavite u zdjelu za miješanje.
  2. Krastavac ogulite, prepolovite ga i odstranite mu koštice pa ga sitno naribajte.
  3. Naribani krastavac rukama dobro ocijedite kako bi se riješili viška tekućine.
  4. Dodajte krastavce jogurtu i dobro promiješajte.
  5. Dodajte i naribani češnjak, maslinovo ulje, kopar, limunov sok i sol. Sve još jednom promiješajte i
  6. poslužite uz hrskave štapiće od palente.
Cukar https://cukar.com.hr/

Ovaj recept nastao je u suradnju s Izidorom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.