
Hrskavi štapići od palente današnji su recept.
Baš kad sam pomislila da palenta ne može biti bolja nego što je, otkrila sam ove jednostavne štapiće. Ne radi se ovdje o nekom revolucionarnom otkriću, ali ipak, nakon cjeloživotnog kuhanja palente na jedan jedini način ova mala novotarija otvorila mi je cijeli novi svijet.
Kao i mnoga velika (i mala) otkrića i ovo se dogodilo sasvim slučajno. Moja kćerkica, obožava palentu pa je kuham puno i često. Obično je to ona klasična ‘pura i mlijeko’ koje nikad ne skuham baš onoliko koliko treba. Uvijek je ostane više u loncu pa evo odličnog načina da je transformiram u novo jelo.

Naravno, ovi hrskavi štapići od palente su nam se toliko svidjeli da ih sada pripremam vrlo često, ne samo kao recikliranje ostataka, već s namjerom. Odlični su kao grickalica ili prilog roštilju.
Kako ovi štapići ne bi bili samo komadići pečene palente obično im dodajem puno sira i mediteranskog začinskog bilja. To je ujedno moja omiljena kombinacija, ali ako ste kreativno raspoloženi pokušajte im dodati i nasjeckane masline, suhe rajčice ili komadiće pancete. Svaka od ovih kombinacija odlično funkcionira pa slobodno malo eksperimentirajte.
Dakako, da bi dojam bio potpun, štapićima treba pridodati i umak, a uz mediteranske začine i sir ništa ne prija bolje od osvježavajućeg grčkog tzatziki umaka.
Za pripremu hrskavih štapića od palente koristila sam odličnu palentu brenda Izidor.
Riječ je o palenti vrhunske kvalitete i domaće proizvodnje, a osim palente u ponudi imaju cijeli niz kukuruznih proizvoda. Od brašna do kokica koje vrijedi isprobati.

- 900 ml vode
- 1 žličica soli
- 180 g žute palente Izidor
- 50 g zrelog cheddar sira, naribanog
- 30 g feta sira, namrvljenog
- 1 žlica sjeckanog bosiljka
- 1 žlica sjeckanog origana
- 1 žlica suhe majčine dušice
- ½ žličice sjeckanog ružmarina
- ½ žličice suhih ljutih papričica
- 1 režanj češnjaka, nariban
- maslinovo ulje
- cvijet soli
- 250 g grčkog jogurta
- 1 krastavac
- 1 režanj češnjaka, naribanog
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica kopra, nasjeckanog
- sok pola limuna
- sol po želji
- U loncu zakuhajte vodu i sol pa dodajte palentu.
- Dok je kuhate dobro miješajte da ne nastanu grudice.
- Kada dobijete gustu smjesu maknite je s vatre i umiješajte cheddar i feta sir te sve začine.
- Kuhanu palentu prebacite u mali pravokutni kalup obložen papirom za pečenje i ostavite da se
- potpuno ohladi.
- Ohlađenu palentu narežite na štapiće.
- Štapiće posložite na lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posipajte cvijetom soli.
- Zapecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C , oko deset minuta da postanu hrskavi.
- Odmah ih poslužite uz tzatziki umak.
- Grčki jogurt stavite u zdjelu za miješanje.
- Krastavac ogulite, prepolovite ga i odstranite mu koštice pa ga sitno naribajte.
- Naribani krastavac rukama dobro ocijedite kako bi se riješili viška tekućine.
- Dodajte krastavce jogurtu i dobro promiješajte.
- Dodajte i naribani češnjak, maslinovo ulje, kopar, limunov sok i sol. Sve još jednom promiješajte i
- poslužite uz hrskave štapiće od palente.
Ovaj recept nastao je u suradnju s Izidorom