
Tramezzini možda zvuče pomalo fensi i drugačije, ali zapravo se radi o talijanskoj verziji engleskih sendviča. I to onih malih trokutastih poslastica koje Englezi poslužuju uz čaj.
Sendviči su zbog svoje jednostavnosti, praktičnosti, ali i okusa osvojili cijeli svijet, a za ovu talijansku inačicu zaslužna je gospođa Angela Demichelis Nebiolo.
Ona i njezin suprug vratili su se 1925. godine iz SAD-a u rodni Torino te su preuzeli slavni caffe Mulassano.
Tamo su počeli posluživati hranu koju su otkrili u Americi, poput tosta i sendviča. Svi ti mali obroci koje su posluživali vrlo su brzo postali veliki hit. Za razliku od klasičnih engleskih sendviča koji su obavezno morali sadržavati krastavce i maslac ovi talijanski bili su nadjeveni raznim kreativnim kombinacijama poput sira, pršuta i inčuna.
U to vrijeme redoviti gost caffea Mulassano bio je i, nama dobro poznati, Gabriele D’Annunzio. Njemu naziv ‘sendvič’ jednostavno nije bio dovoljno talijanski pa je skovao novi talijanski naziv za njih – tramezzino.
Tramezzino je zapravo umanjenica riječi tramezzo koja označava užinu ili mali obrok između doručka i ručka.
Ostalo je povijest, tramezzini su postali toliko popularni u Italiji da ih danas smatraju izvorno svojim specijalitetom.
Tramezzini su i meni jako dragi, a kako kod njihove pripreme ne postoje stroga pravila volim ih bogato nadjenuti sirom, pršutom i povrćem. Ipak, ovi koje vidite na fotkama jako su posebni i zaslužuju da se dijele. Ono što ih čini posebnima je namaz od krem sira i Podravka ljutog ajvara koji je toliko ukusan da sam ga pripremala dvaput u jednom danu. 😀

Tramezzine je, kao i sve sendviče, vrlo jednostavno napraviti. Sve što vam za njih treba je bijeli tost kruh bez korice. Takav kruh je moguće kupiti i kod nas, ali možete koristiti i najobičniji tost kruh kojem samo treba odrezati koru. Ostalo je na vama, nadjenite ih onim što volite, ali obavezno napravite ovaj namaz od ajvara.
Tramezzini na moj način
SASTOJCI:
Za namaz od sira i ajvara:
100 g krem sira
1 vrhom puna žlica Podravka ljutog ajvara
Za tramezzine:
3 kriške kruha za tramezzine ili 6 kriški bijelog kruha za tost.
150 g sira ementalera, tanko narezanog
150 g pršuta, tanko narezanog
½ krastavca, narezanog na kolutiće
5 – 6 cherry rajčica, narezanih na kolutiće
matovilac ili rikula
1 žličica kreme od balzamičnog octa
POSTUPAK:
Za namaz:
Ubacite u sjeckalicu krem sir i ajvar. Sve miješajte dok ne dobite glatki namaz.
Uzmite jednu krišku kruha za tramezzine, a ako koristite obični tost kruh onda mu prije odrežite koricu.
Za tramezzine:
Premažite krišku kruha s polovicom pripremljenog namaza.
Složite zatim sloj sira, pršuta, krastavca, matovilca i rajčica.
Na kraju prelijte sve s malo kreme od balzamičnog octa.
Preklopite sve drugom kriškom kruha i malo pritisnite.
Ponovite postupak premazivanja i nadijevanja pa sve preklopite posljednjom kriškom kruha.
Ovako složen tramezzino prerežite na pola, a zatim i svaku polovicu na pola, ali ovaj put dijagonalno kako bi dobili trokut.
Pripremljene tramezzine odmah poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom