
Šparoge u lisnatom tijestu pravo su proljetno jelo – jednostavno i brzo za pripremu, a jako ukusno. Iako se po temperaturama tako ne čini, proljeće je još uvijek tu, a to znači da su i trgovine i tržnice prepune svježeg, zelenog i neodoljivog povrća.
Uvijek se radujem prvim proljetnim plodovima, a šparoge su mi omiljene. Ne moram vam govoriti koliko volim one divlje, ali ništa manje mi nisu drage ni debeljuškaste vrtne. One imaju svojih prednosti, jeftinije su i dostupnije od divljih, a zbog nježne arome dobro prolaze i kod male izbirljive publike. Dakako one su i zdrave, bogate vitaminima, vlaknima i niskokalorične su. Zapravo, ako mene pitate, šparoge su idealan obrok.


Upravo zbog toga, njih sam odabrala kao glavnu namirnicu za prvi recept i najavu nove suradnju s Kauflandom. Trudit ću se svakog mjeseca dati vam ideje za lagana i zdrava, sezonska jela od namirnica koje možete nabaviti u Kauflandu.
Šparoge u lisnatom su mi se činile kao odlična ideja za otvaranje ove nove priče koja će, nadam se, i vama biti korisna.
Vjerujem da znate kako u trgovinama Kaufland možete nabaviti uvijek svježe voće i povrće izvrsne kvalitete. Imaju odličnu ponudu domaćih proizvoda kao i onih iz bio uzgoja. Osim toga, zbilja se trude s kontrolama kvalitete, kažu čak triput strože od europske regulative, a sve pod krilaticom Neviđena svježina.
Šparoge koje sam kupila prije par dana upravo su bile takve, hrskave, svježe i domaće. Baš neodoljive. 🙂
Naravno, kada imate lijepu i svježu namirnicu onda ne treba puno komplicirati s termičkom obradom i kuhanjem. Uostalom, pakleno je vruće zadnjih dana i nikome nije do nakuhavanja. Baš zato mislim da je ovaj recept odlično rješenje. Šparoge u lisnatom tijestu pripreme se za čas uz minimalni trud, posebno ako kupite već razvaljano lisnato. 🙂

Pa evo i recepta za šparoge u lisnatom bez puno kompliciranja
Recept za šparoge u lisnatom s pršutom i sirom
SASTOJCI:
2 vezice vrtnih šparoga
1 pakiranje (275g) Kaufland svježeg lisnatog tijesta
6 kriški pršuta
150 g sira gouda, naribanog
malo maslinovog ulja
za premazivanje i posipanje:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
sezam ili sjemenke po izboru
POSTUPAK:
Šparoge operite i odrežite im donji drvenasti dio na mjestu gdje prirodno pukne.
Razmotajte svježe lisnato tijesto pa ga oštrim nožem narežite na 6 približno jednakih kvadrata.
Na sredinu svakog kvadrata rasporedite po jednu krišku pršuta.
Zatim na svaki komad stavite po 5 – 6 pripremljenih šparoga tako da stoje dijagonalno u odnosu na tijesto.
Posipajte ribanim sirom.
Preklopite rubove tijesta pažljivo preko šparoga, sira i pršuta tako da dobijete lijepe smotuljke.
Složite ih na papir za pečenje i premažite ih žumanjkom umućenim s malo mlijeka.
Na kraju sve posipajte sezamom ili sjemenkama po izboru.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
Pečene kratko ohladite i odmah poslužite uz umak po želji.
Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom.