Još nas par minuta dijeli od Badnjaka, a vjerojatno dok ja ovo sve napišem Badnjak već sjaji u svom punom sjaju.
Nekako me sve to iščekivanje i pripremanje za blagdane veseli više od njih samih, a kad blagdani stignu sva se entuzijazam smiri i lagano već razmišljam u smjeru Nove godine i novih planova…
S Badnjakom stižemo i do kraja ovog malog gastronomskog putovanja u keksima, a za kraj sam sačuvala ono najbolje, pa neka i u ovom slučaju bude primjenjiva ona da šećer dolazi na kraju. Večeras idemo u Italiju, točnije u Tortonu u Piemontu od kud potječu ovi keksi. Pišem vam, naravno, o slavnim keksima ‘Baci di dama’.
Baci di dama u prijevodu znači ‘damin poljubac’ i dok ih ne probate nećete znati zašto nose upravo tako senzualno ime. Već prvi zalogaj ovog keksa je stvarno očaravajući i kad ga probate bit će vam malo jasnije na što je točno autor mislio, zbilja je kao poljubac neke fatalne dame. A kako smo u Italiji, ja tu damu zamišljam kao Fellinijevu Sylviu kada u Fontani di Trevi doziva Marcella…
Moja neobuzdana mašta voli vjerovati da je i autor keksa doživio nešto slično pa je kekse nazvao upravo po tom iskustvu.
Eto ovi keksi su mi toliko dobri! 😀
Izuzev svog senzualnog imena, fenomenalnog okusa prženih lješnjaka i čokolade, ovi keksi su vrlo jednostavni. Naprave se stvarno brzo, malo vremena se potroši na valjanje kuglica, ali trud je minimalan. Na kraju se premažu čokoladom i spoje u male sendviče zadovoljstva koje će teško preživjeti dva dana u bilo čijem domu, a ponajmanje u mom. 😀 Pola sam ih pojela samo dok je trajalo fotografiranje. 😀
Ako ste gotovi sa svojim blagdanski pečenjima ipak sačuvajte ovaj recept pa isprobajte baci di dama nekom drugom prilikom jer sam uvjerena da vas neće razočarati. Recept sam u potpunosti preuzela sa stranice Giallo Zafferano na kojoj je popračen i videom izrade keksa. Varijanti ovog recepta je bezbroj no činilo mi se da bi bilo najprikladnije recept potražiti na samom izvoru – kod Talijana, a i Sonia koja priprema recept u videu mi je jako simpatična i tako je odluka pala na ovu inačicu.
- 150 g lješnjaka preprženih i oguljenih
- 110 g šećera
- 150 g brašna
- 125 maslaca
- ostrugane sjemenke jede mahune vanilije
- prstohvat sol
- ribana korica jedna naranče po želji
- 150 g kvalitetne čokolade
- Sameljite lješnjake i šećer u što finiji prah.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno i maslac pa prstima utrljajte maslac u brašno kako bi se što bolje pomiješali.
- Dodajte samljevene lješnjake i šećer, vaniliju, naribanu narančinu koricu i prstohvat soli.
- Zamijesite tijesto i formirajte ga u kuglu, omotajte je prozirnom folijom i ostavite ga u hladnjaku 2 – 3 sata.
- Ohlađeno tijesto podijelite na manje komade, formirajte ih u kobasicu pa izrezujte male komadiće teške oko 7 g i formirajte ih u kuglicu među dlanovima. Ja sam u ovom koraku koristila vagu kako bi mi sve kuglice bile iste veličine, ali slobodno se možete poslužiti i odokativnom tehnikom. 🙂
- Kuglice poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, vodite računa o razmaku, ostavite oko 2 cm između svake kuglice.
- Lim s kuglicama odložite u hladnjak na još pola sata, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
- Pecite kese dvadesetak minuta ili dok uz donji rub ne uhvate vrlo nježnu boju. Izvadite ih iz pećnice i ohladite.
- za nadjev
- Otopite čokoladu nad parom ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite čokoladu da se malo prohladi, ona mora biti maziva kao čokoladni namaz, a ne tekuća. Možete koristiti i gotov namaz poput Nutelle ako želite.
- Kad je čokolada maziva stavljajte po žličicu čokolade na jednu polovicu kesksića pa ih poklopite drugom polovicom.
- Uživajte!
11 Comments
Da, ali na giallo zaferano se radi o bademima, ne o lješnjacima. Malo požnje nebi bilo na odmet kakda se ovko “postuju” recepti…
Pretpostavljam da mislite na giallo zafferano. 😉 A kad se već na pažnju pozivate mogli ste pogladati video do kraja pa bi vidjeli da se u receptu ravnopravno mogu koristiti i bademi i lješnjaci. 😉
Super izgledaju. I ja ih obožavam, jedino što ih ja radima sa rižinim brašnom, nekako su posebno hrskavi kada se koristi rižino umijesto bijelog brašna.
Divni su, imaju tako divan nayiv, merkam ih u jednom kuvaru vec duze, samo da doju na red…
izgledaju preukusno 🙂
Asocijacije kroz priču koja prati recept su fantastične! Hvala na inspiraciji, mislim da će se damini poljupci naći na mom blagdanskom stolu upravo zbog Fellinija. Baš me zanima hoće li dečki nakon takvog poljupca povikati ”Voglio una donna!!!!!” 😀
🙂
Svakako javi dojmove i kako je prošlo, ako ih isprobaš.
Isprobano! 🙂 Najpoželjniji keksi ovog Božića! Recept je savršen. Jedini dodatak kojeg sam učinila je prstohvat šafrana u tijesto i ganache umjesto rastopljene čokolade za premaz. Prozvali su ih Saturnićima! <3
Jako mi je drago da je tako. 🙂
Baš mi se sviđa dodatak šafrana u tijestu i to ću sigurno jednom isprobati, a i ganache je dobra ideja za spajanje, lakše je s njim raditi nego sa samo otopljenom čokoladom.
Hvala na javaljanju i komentaru, svako dobro u novoj godini želim! 🙂
Najbolji keksi koje sam pravila !
[…] svidjeti. Oni kao da sadrže samu esenciju tih divnih plodova. Mogu slobodno reći da su nakon baci di dama (koji nemaju konkurenciju) ovo drugi najbolji […]