blagdani, deserti, keksi, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, put oko svijeta

Brutti ma buoni

Brutti ma buoni keksi
Evo još jednog prijedloga za božićne igre pečenja.
Riječ je o turbo jednostavnom kolaču od svega par sastojaka koji će vam jako dobro doći za utrošiti viškove bjelanjaka.
Pred vama su keksi zvani brutti ma buoni ili prevedeno ružni, ali dobri.

Moram priznati da zbilja nisu reprezentativni, ali u slučaju ovih kolačića omen usitnu est nomen te sve što im nedostaje u estetskom smislu oni itekako nadoknađuju okusom. Mene su apsolutno oduševili i još jednom me podsjetili zašto sam toliko zaljubljena u sve talijansko, a posebno njihovu hranu. Rekla bih čak da je ovaj recept jedan od najzornijih primjera sve ljepote i kreativnosti talijanske kuhinje koja stvarno zna i od najskromnijih sastojaka izvući maksimu.

Ako ste ljubitelj arome prženih lješnjaka (ja iskreno ne znam što volim više od toga) ovi keksi će vam se garantirano svidjeti. Oni kao da sadrže samu esenciju tih divnih plodova. Mogu slobodno reći da su nakon baci di dama (koji nemaju konkurenciju) ovo drugi najbolji keksi.

Brutti ma buoni keksi
Brutti ma buoni su, baš kao i baci di dama, podrijetlom iz Piemonta. Regije slavne po uzgoju najfinijih lješnjaka, ali danas su prisutni u cijeloj Italiji. Gotovo je nemoguće proći pored izloga talijanskih tradicionalnih slastičarnica, a ne vidjeti ove male grubijane kako se šepure u vitrini.

Po mom mišljenju oni su idelni keks za blagdanski stol, a toliko su jednostavni da ih možete napraviti doslovno zadnji tren. Čak i na Badnjak ili možda dan ranije, od bjelanjaka koji vam ostanu od svog ostalog pečenja. Smute se za čas i ako još razmišljate o stvarima koje možete raditi za ove blagdane napravite jednu turu brutti ma bouni keksa, vjerujem da ćete se oduševiti. 😀

keksi brutti ma buoni

 

Brutti ma buoni
Print
Sastojci
  1. 150 g bjelanjka (od otprilike 4 velika jaja)
  2. prstohvat soli
  3. 1 mahuna vanilije
  4. 200 g šećera
  5. 300 g pečenih oguljenih i mljevenih lješnjaka
Postupak
  1. Tucite bjelanjke, prstohvat soli i ostruganu mahunu vanilije električnim mikserom dok se ne zapjene. Dodajte im šećer u dva tri navrata miješajući između svakog dodavanja.
  2. Nastavite sve miješati električnim mikserom na visokoj brzini dok ne dobijete čvrst snijeg.
  3. Umiješajte mljevene pečene lješnjake i sve dobro sjedinite.
  4. Prebacite smjesu u posudu za kuhanje debljeg dna i kuhajte je na laganoj vatri neprestano miješajući oko 10 minuta.
  5. Nakon deset minuta smjesa bi trebala postati ponešto tamnija te gusta i kompaktna. Maknite je tada s vatre i malo ohladite.
  6. Pomoću dvije žličice vadite grudice smjese te ih slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  7. Pazite na razmak između svake hrpice jer će svaka pomalo narasti. Od ove smjese ćete dobiti dvadesetak hrpica ovisno o tome koliko ih velike formirate.
  8. Pecite ih (zapravo više sušite) u prethodno zagrijanoj pećnici na 130 ֯C, 45 minuta.
  9. Kolači su gotovi kada su izvana tvrdi i hrskavi, a u sredini još pomalo mekani.
  10. Ohladite ih i pojedite ih u nekoliko dana.
Napomene
  1. Recept se temelji na receptu s Giallo zafferano uz moje male izmjene
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori