deserti, dizano tijesto, dolcela, kolači, krafne, kruh i pecivo

Srcolike krafne punjene kremom od vanilije i džemom od malina

Srcolike krafne

Napokon je došao mjesec šarenih karnevala i ljubavi, a s njim i recept za srcolike krafne.
Uvijek mi se čini da je veljača tako vesela i zaljubljena kako bi lakše prebrodili sivilo i hladnoću usamljene zime i lakše dočekali proljeće. Dakako, u svom tom ludilu razigranih maškara i romantičnih parova lijepo je kada se nađe i jedna slastica koja svojom jednostavnošću i okusom osvaja srce svake osobe koja je proba, a to je krafna.                      

Iako ove godine neće biti velikih druženja i romantičnih večera, zbog svega što se oko nas događa, odlučila sam vam pokloniti ovaj recept. Nek nas podsjeti na radosti prijašnjih, ali i budućih druženja u dragoj nam veljači.                                                                                                               

U tom duhu, zasukala sam rukave i prihvatila se posla. Kao rezultat svega, dobila sam nasmijana lica svojih kućnih kušaća koja vrijede svakog uloženog truda.                                                                                            

Ovaj put nisam htjela napraviti obične krafne već nekako malo drugačije: bogatog punjenja, kremastije, slasnije i pomalo utješne. Tako je nastao ovaj spoj između krafne i fritule, a budući da smo u mjesecu ljubavi ništa mi se nije činilo prikladnije od srcolikog oblika.

Srcolike krafne za posebne prilike

Srcolike krafne sam radila prema provjerenom receptu za mirisno dizano tijesto. Riječ je o vrlo bogatom tijestu kojem treba dati dosta vremena i strpljenja. Treba ga dobro umijesiti i strpljivo čekati da se udvostruči. Ipak, stvari idu znatno brže kada se koristi pravi kvasac, a ja sam već dugo vjerna Dolcelinom instant suhom kvascu. S njim zbilja nema greške, efikasan je i brz. Upravo zbog toga ovaj recept nije toliko zahtjevan koliko se čini na prvi pogled.                                                                                                                                     

Srcolike krafne

Pržene krafne uvaljala sam u malo kristal šećera i napunila ih kombinacijom fine kreme od vanilije i Podravkinog džema od maline. Za mene je ovaj odabir pun pogodak. Mogu vam reći da su ovo stvarno posebne krafne za posebne prigode, ali mogu biti i za svaki dan.

Srcolike krafne punjene kremom od vanilije i džemom od malina
Print
Za krafne
  1. 500 g Podravka glatkog brašna
  2. 1 vrećica Dolcela instant kvasca
  3. 1 jaje
  4. 3 žumanjka
  5. 250 ml mlijeka
  6. 60 g šećera
  7. 60 g maslaca, otopljenog
  8. 1 Dolcela vanilin šećer
  9. 1 žlica ruma
  10. naribana korica jedne naranče
  11. prstohvat soli
  12. 1 l ulja za prženje
Za kremu od vanilije
  1. 300 ml punomasnog mlijeka
  2. 1 Dolcela vanilin šećer
  3. 50 g šećera
  4. 3 žumanjka
  5. 30 g Dolcela gussnela
  6. prstohvat soli
  7. 200 g Podravka džema od malina
Za posipanje
  1. kristal šećer
POSTUPAK
Za krafne
  1. Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.
  2. U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte Dolcela instant kvasac i dobro promiješajte.
  3. U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, otopljeni maslac, Dolcela vanilin šećer i prstohvat soli.
  4. Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Miješenje možete raditi na tradicionalan način tako da tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom s nastavkom za tijesto. Tijesto treba jako dobro umijesiti kako bi postalo glatko, sjajno i podatno.
  5. Kad je umiješeno premažite ga s malo ulja, stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Trebat će mu oko sat i pol.
  6. Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom.
  7. Ručno ga ponovo premijesite pa ga kutlaćom razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm.
  8. Pomoću modlice u obliku srca izrezujte srcolike krafne.
  9. Ovako izrezano tijesto malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se diže još nekih 30 minuta.
  10. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.
  11. U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite srcoliko tijesto. Svako pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 komada istovremeno.
  12. Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedile, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.
  13. Kad se ohlade nadjenite ih kremom od vanilije i džemom od malina. Najjednostavnije ih je puniti slastičarskom vrećicom s dugačkim i uskim nastavkom.
Za kremu od vanilije
  1. Pomiješajte mlijeko i Dolcela vanilin šećer u loncu debljeg dna pa zagrijte sve do točke vrenja.
  2. Dok se mlijeko grije u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, Dolcela gussnel i sol. Zatim dodajte 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo te sve dobro izmiješajte.
  3. U zagrijano mlijeko polagano ulijte mješavinu iz zdjelice te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom, dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorila na dnu.
  4. Kada se krema zgusne, maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  5. Ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu pa njome nadjenite pržene krafne.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Recept je nastao u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.