
Napokon je došao mjesec šarenih karnevala i ljubavi, a s njim i recept za srcolike krafne.
Uvijek mi se čini da je veljača tako vesela i zaljubljena kako bi lakše prebrodili sivilo i hladnoću usamljene zime i lakše dočekali proljeće. Dakako, u svom tom ludilu razigranih maškara i romantičnih parova lijepo je kada se nađe i jedna slastica koja svojom jednostavnošću i okusom osvaja srce svake osobe koja je proba, a to je krafna.

Iako ove godine neće biti velikih druženja i romantičnih večera, zbog svega što se oko nas događa, odlučila sam vam pokloniti ovaj recept. Nek nas podsjeti na radosti prijašnjih, ali i budućih druženja u dragoj nam veljači.
U tom duhu, zasukala sam rukave i prihvatila se posla. Kao rezultat svega, dobila sam nasmijana lica svojih kućnih kušaća koja vrijede svakog uloženog truda.
Ovaj put nisam htjela napraviti obične krafne već nekako malo drugačije: bogatog punjenja, kremastije, slasnije i pomalo utješne. Tako je nastao ovaj spoj između krafne i fritule, a budući da smo u mjesecu ljubavi ništa mi se nije činilo prikladnije od srcolikog oblika.
Srcolike krafne za posebne prilike
Srcolike krafne sam radila prema provjerenom receptu za mirisno dizano tijesto. Riječ je o vrlo bogatom tijestu kojem treba dati dosta vremena i strpljenja. Treba ga dobro umijesiti i strpljivo čekati da se udvostruči. Ipak, stvari idu znatno brže kada se koristi pravi kvasac, a ja sam već dugo vjerna Dolcelinom instant suhom kvascu. S njim zbilja nema greške, efikasan je i brz. Upravo zbog toga ovaj recept nije toliko zahtjevan koliko se čini na prvi pogled.

Pržene krafne uvaljala sam u malo kristal šećera i napunila ih kombinacijom fine kreme od vanilije i Podravkinog džema od maline. Za mene je ovaj odabir pun pogodak. Mogu vam reći da su ovo stvarno posebne krafne za posebne prigode, ali mogu biti i za svaki dan.
- 500 g Podravka glatkog brašna
- 1 vrećica Dolcela instant kvasca
- 1 jaje
- 3 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 60 g maslaca, otopljenog
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 1 žlica ruma
- naribana korica jedne naranče
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 30 g Dolcela gussnela
- prstohvat soli
- 200 g Podravka džema od malina
- kristal šećer
- Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.
- U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte Dolcela instant kvasac i dobro promiješajte.
- U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, otopljeni maslac, Dolcela vanilin šećer i prstohvat soli.
- Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Miješenje možete raditi na tradicionalan način tako da tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom s nastavkom za tijesto. Tijesto treba jako dobro umijesiti kako bi postalo glatko, sjajno i podatno.
- Kad je umiješeno premažite ga s malo ulja, stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Trebat će mu oko sat i pol.
- Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom.
- Ručno ga ponovo premijesite pa ga kutlaćom razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm.
- Pomoću modlice u obliku srca izrezujte srcolike krafne.
- Ovako izrezano tijesto malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se diže još nekih 30 minuta.
- Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.
- U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite srcoliko tijesto. Svako pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 komada istovremeno.
- Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedile, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.
- Kad se ohlade nadjenite ih kremom od vanilije i džemom od malina. Najjednostavnije ih je puniti slastičarskom vrećicom s dugačkim i uskim nastavkom.
- Pomiješajte mlijeko i Dolcela vanilin šećer u loncu debljeg dna pa zagrijte sve do točke vrenja.
- Dok se mlijeko grije u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, Dolcela gussnel i sol. Zatim dodajte 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo te sve dobro izmiješajte.
- U zagrijano mlijeko polagano ulijte mješavinu iz zdjelice te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom, dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorila na dnu.
- Kada se krema zgusne, maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
- Ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu pa njome nadjenite pržene krafne.
Recept je nastao u suradnji s Podravkom