glavna jela, jela s mesom, PR, roštilj, svinjetina

Pulled pork (trgana svinjetina) iz Crock-Pota

Pulled pork

Još uvijek se igram s Crock-pot uređajem za sporo kuhanje i mogu vam reći da mi se iz dana u dan sve više sviđa. Kako smo imali sreće i dobili ga na testiranje na duže vrijeme baš smo ga puno koristili te kuhali u njemu sve živo. Bilo je tu juha (LCHF od kostiju), umaka, jednostavnih pečenja, stvarno svega. Jedino što nismo radili su kolači, ali uopće ne sumnjam da bi se i to moglo izvesti. Sve vam ovo pišem u množini jer osoba koja se posebno zaljubila u Crock-pot je moj dragi. On ga je totalno privatizirao i stalno u njemu pripremao svoje mesne delicije. Nekako nam se čini da je on upravo idealan za mesne umake i jela na žlicu te smo najviše kuhali takva jela. Ono što je njegova najveća prednost je jednostavnost korištenja. On nema na stotine funkcija i programa koji samo zbunjuju i smetaju, njega uključite odaberete kuhanje na niskoj ili višoj temperaturi i zaboravite na njega. Nema tu nikakvog pravog posla, nadziranja i miješanja.

Jednostavna priprema – sve u jednom loncu

U Crock-Potu se kuha po principu sve u jednom loncu i to funkcionira savršeno. Sve potrpate u njega i možete se baviti drugim stvarima, kuhanje u prosjeku traje 7 – 8 sati, ali ako i malo produžite ništa strašno se neće dogoditi. Mi smo se u početku bojali ostaviti ga bez nadzora, ali polako smo se opustili i shvatili da je upravo to ono što ga čini tako praktičnim. Jesam li spomenula da je i prekrasne crvene boje i fora dizajna?
Kao što vidite mi smo zbilja oduševljeni te, ako razmišljate o kupnji ovakvo uređaja, vam toplo preporučam Crock-Pot. Nakon ovog testiranja i mi smo se odlučili za kupnju svog primjerka.

Crock pot

Trgana svinjetina (pulled pork) na jednostavan način

U cijelom moru jela koja smo pripremali uvijek smo se nekako vraćali trganoj svinjetini (pulled pork) –klasiku američkog roštilja i stvarno briljantnom načinu za pripremu manje atraktivnih komada mesa. Ovo jelo se primarno priprema u velikim roštiljima s poklopcem kakve Amerikanci jako vole, ali drugi najpopularniji način pripreme je upravo u Crock-Potu. Osim svinjetine na ovaj način možete pripremiti svako drugo meso. Mi smo radili tako trganu puretinu od zabatka i trganu junetinu od lopatice ili repa. Zapravo kod odabira mesa za pripremu ovakvog jela nema ograničenja, bitno je samo da je meso malo masnije kako bi bilo sočno. Uostalom, sigurno na ovaj načini nećete pripremati biftek. 😉

Pulled pork - trgana svinjetina
Pulled pork možete vrlo uspješno napraviti i u običnoj pećnici, a detaljno o tome sam pisala na portalu Volim meso pa bacite pogled. Tamo je i detaljniji članak o povijesti pulled pork jela.
Priprema u Crok-Potu znatno je jednostavnija od one u pećnici. Ipak, čini mi se najbolje pripremati ovo jelo dan ranije kako bi se hlađenjem svi sokovi proželi s mesom. Prije samog posluživanja samo ga kratko ubacim u pećnicu pod grill, zagrijem peciva i poslužim.
Sendviče za trganu svinjetinu možete složiti s umacima i dodacima koje volite. Oni su u konačnici ipak sendviči, a kao što znamo oni trpe sve. Kod mene su tu obično nađe nekog jednostavnog umaka, salate, sira ili što već imam pri ruci. Varijacije na temu su uvijek dobro došle, zar ne. 🙂

Trgana svinjetina iz crock pota

Crock-pot u Hrvatskoj je dostupan u trgovinama Elipso i Emmezetta te u web trgovinama Mondo.hr i Abrakadabra. Preporučena maloprodajna cijena je 499 kn.

Pulled pork iz Crock-Pota
Print
Sastojci
 1. 1 kg svinjske lopatice
 2. 2 žličice dimljene ljute paprike
 3. 2 žličice soli
 4. 1 žličica mljevenog kumina
 5. svježe mljeveni papar
 6. maslinovo ulje
 7. 1 glavica luka
 8. 1 žlica meda
 9. 1 žlica koncentrata rajčice
 10. 1 žlica aceta balsamica
 11. 700 ml pasirane rajčice
 12. ZA POSLUŽIVANJE
 13. 4 – 6 peciva
 14. sir
 15. krastavci
 16. vrhnje
 17. salata
Postupak
 1. Svinjsku lopaticu natrljajte dimljenom ljutom paprikom, solju, kuminom, svježe mljevenim paprom i maslinovim uljem. Stavite je u Crock-Pot.
 2. Luk nasjeckajte na sitno pa i njega dodajte u posudu.
 3. Dodajte med, koncentrat rajčice, aceto balsamico i pasiranu rajčicu.
 4. Malo protresite kako bi se sastojci rasporedili po cijeloj posudi.
 5. Poklopite i uključite na „Low“ te kuhajte 7 – 8 sati. Ako želite ubrzati možete kuhati na „High“ 4 – 5 sati.
 6. Kad je gotovo izvadite svinjetinu iz posude i pomoću dvije vilice je natrgajte – vucite na trakice.
 7. Vratite u posudu i pomiješajte s umakom.
 8. Jelo sada možete poslužiti u sendvičima ili ga ostaviti do sutradan kako bi se sokovi dobro proželi, a prije posluživanja ga zagrijte pod grillom u pećnici.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.