ajvar, glavna jela, jela s mesom, piletina

Pikantna pileća krilca u umaku od ljutog ajvara

Pikantna pilća krilca

Pikantna pileća krilca jedno su od mojih omiljenih jela. Lako se pripremaju, a rijetko tko im može odoljeti. Krilca odlično podnose razne umake i marinade pa ih svaki put mogu napraviti malo drugačije, s dodatkom onog što tada imam pri ruci.


Ipak, omiljena kombinacija s krilcima mi je upravo ova s Podravka ljutim ajvarom. Inspiracija za ovaj recept su mi bila klasična buffalo krilca, ali ovaj put s našim domaćim twistom. Umjesto uobičajenog bbq umaka napravila sam jako fini umak od ajvara i njime premazala pečena klica. Bilo je za prste polizati – doslovno.
Iako se u američkim receptima buffalo krilca obično prže u dubokom ulju ja uvijek biram pečenje u pećnici pa sam tako i sada napravila. Na ovaj način krilca postaju hrskava bez puno dodatne masnoće, a sav posao odrađuje pećnica. Na kraju ih treba samo obilato premazati umakom i to je to. Tako jednostavno, a tako ukusno.

*Recept za pikantna pileća krilca nastao je u suradnji s Podravkom

Pikantna pileća krilca u umaku od ljutog ajvara
Print
Sastojci
  1. 1 kg pilećih krilca
  2. sol
  3. papar
  4. maslinovo ulje
za umak
  1. 150 g Podravka ljutog ajvara
  2. 70 g Podravka pasirane rajčice
  3. 60 g meda
  4. 1 žličica dimljene paprike
  5. ½ žličice kumina
  6. 1 žlica suhog peršina
za posluživanje
  1. sjeckani peršin
  2. sezam
  3. jalapeno papričice, narezane na kolutiće
Postupak
  1. Pileća krilca složite na lim za pečenje, posolite ih i popaprite pa ih lagano poškropite maslinovim uljem.
  2. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne postanu hrskava.
  3. Pečena krilca izvadite iz pećnice i prebacite ih u veliku zdjelu.
  4. Prelijte ih pripremljenim umakom i dobro sve promiješajte kako bi umak obložio svaki komad piletine.
  5. Posipajte sve sjeckanim peršinom, sezamom i jalapeno papričicama.
  6. Odmah poslužite.
Za umak
  1. U loncu pomiješajte ajvar, pasiranu rajčicu, med, dimljenu papriku, kumin i peršin.
  2. Sve kuhajte nad laganom vatrom dok ne zakuha i svi se okusi lijepo prožmu.
  3. Ovako pripremljenim umakom prelijte pečena pileća krilca.
  4. Ukoliko vam ostane umaka pospremite ga u teglicu i čuvajte u hladnjaku.
  5. Osim uz krilca ovaj umak je odličan dodatak mesu i povrću s roštilja.
Cukar https://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.