čokolada, deserti, kolači

Kroštata od kokosa i bijele čokolade

 

Prije nekih tjedan dana uhvatila me neopisiva želja za kolačem s kokosom. Po cijele dane samo sam o tome razmišljala i slagala moguće kombinacije u glavi. Kombinacije su bile bezbrojne, kokos i tamna čokolada, kokos i bijela čokolada, kokos praline, raffaello… Odlučila sam se za kroštatu s kokosom, bijelom čokoladom i bananama. Ako mene pitate savršena kombinacija.

 

S nestrpljenjem sam pristupila izradi ovog kolača, nisam mogla dočekati da ga probam, a onda se dogodilo nezamislivo. Moj mali mikser imena Cuisine i snage 220 W me izdao u ključnom trenutku. Srećom u ovom kolaču nije bilo ničeg što se ne bi moglo odraditi bez miksera, a ja sam jučer kupila novi, bolji, jači mikser koji čak ima i poznato ime. 🙂

SASTOJCI
za tijesto
150 g brašna
3 g praška za pecivo
75 g šećera
75 g maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žličica arome badema
prstohvat soli

za nadjev
500 ml slatkog vrhnja
100 g kokosovog brašna
200 g bijele čokolade
50 g šećera (može i više ako volite slađe)
2 jaja
1 velika banana
par žlica kokosa za posipanje

i još
papir za pečenje
i suhi grah


POSTUPAK

  • Izmiješajte brašno s praškom za pecivo, prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom.
  • Dodajte maslac narezan na listiće, aromu badema i jaje te sve miješajte mikserom (ili kuhačom ako vam se pokvari mikser) spiralnim nastavcima.
  • Kad se sastojci povežu rukama umijesite mekano tijesto.
  • Kalup za kroštaru malo namastite i pobrašnite pa na njega ravnomjerno utisnite pripremljeno tijesto. Ovo tijesto je dosta mekano tako da ga je najlakše rukama utisnuti u kalup.
  • Dno tijesta nabodite vilicom ili čačkalicom na par mjesta, prekrijte ga papirom za pečenje, a na njega stavite suhi grah.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 200 stupnjeva 10 minuta.

Za nadjev

  • Vrhnje i šećer stavite u posudu i zagrijte dok se šećer ne otopi.
  • Dodajte kokosovo brašno i nastavite kuhati dok se smjesa ne počne stiskati.
  • Maknite s vatre pa umiješajte bijelu čokoladu i dva jaja.
  • Bananu narežite na kolutiće.
  • Izvadite iz pećnice tijesto, odstranite papir za pečenje i grah te na njega posložite narezane banane.
  • Prelijte sve pripremljenom smjesom od kokosa i čokolade.
  • Smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite kroštatu još 20 minuta.
  • Poslužite dobro ohlađeno, mada ja sam je rezala još vruću i bila je jako ukusna.

 

19 Comments

  • Izgleda savrseno uredno!!! Kokos i banana….odlicna kombinacija!

    Odgovori
  • AndreaVery, very beautiful … and so tasty, truly!Hugs, Diana

    Odgovori
  • bozanstveno izgleda…

    Odgovori
  • ma nisi mogla odabrati bolju kombinaciju sastojaka za moj ukus 🙂 ovo pod obavezno moram isprobati!! 🙂 fantastična je!

    Odgovori
  • Prekrasno! Koja pedantnost!

    Odgovori
  • Predivno izgleda.Sastojci su neverovatno dobri.Fotkice savrsene!

    Odgovori
  • Savršena kombinacija! Mene jučer pegla izdala. 🙁

    Odgovori
  • I love coconut 🙂 Perfect 🙂

    Odgovori
  • uh, predobro izgleda,a stvarno si to iskombinirala za 10! presjek fantastican!!

    Odgovori
  • Jako fin kolač, sav bijel i lagan. Sigurno je i jako fin okus.

    Odgovori
  • Stvarno izgleda za 10! Ove “crtice” od banana su extra detalj.

    Odgovori
  • Predivno i prefino!

    Odgovori
  • kako dobro! njaaaam!

    Odgovori
  • predivno! Svaka cast!

    Odgovori
  • Andrea sjajno stvarno sjajno

    Odgovori
  • vec sam ti rekla sto o ovome misli, ali izjasnit cu se i ovdje – fotka ove kreme na vrhu proganja me i u snu… 🙂

    Odgovori
  • Stvarno izgleda odlično i ovaj dio sa kokosom me mami, jer je muž ljubitelj, a bliži nam se ko neka godišnjica 🙂

    Odgovori
  • Hvala cure na komentarima. :)@Vali, izgleda da je ovo mjesec takav mjesec koji nas želi dotući s neplaniranim troškovima prije Božićnog ludila. 🙂

    Odgovori
  • Prelepo ti izgleda kolač… a kokos obožavam u svim oblicima (čak i onako bez ičega da jedem…)

    Odgovori

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.