Prije nekih tjedan dana uhvatila me neopisiva želja za kolačem s kokosom. Po cijele dane samo sam o tome razmišljala i slagala moguće kombinacije u glavi. Kombinacije su bile bezbrojne, kokos i tamna čokolada, kokos i bijela čokolada, kokos praline, raffaello… Odlučila sam se za kroštatu s kokosom, bijelom čokoladom i bananama. Ako mene pitate savršena kombinacija.
S nestrpljenjem sam pristupila izradi ovog kolača, nisam mogla dočekati da ga probam, a onda se dogodilo nezamislivo. Moj mali mikser imena Cuisine i snage 220 W me izdao u ključnom trenutku. Srećom u ovom kolaču nije bilo ničeg što se ne bi moglo odraditi bez miksera, a ja sam jučer kupila novi, bolji, jači mikser koji čak ima i poznato ime. 🙂
SASTOJCIza tijesto150 g brašna3 g praška za pecivo75 g šećera75 g maslaca1 jaje1 vanilin šećer1 žličica arome bademaprstohvat soli
za nadjev500 ml slatkog vrhnja100 g kokosovog brašna200 g bijele čokolade50 g šećera (može i više ako volite slađe)2 jaja1 velika bananapar žlica kokosa za posipanje
i jošpapir za pečenjei suhi grah
POSTUPAK
- Izmiješajte brašno s praškom za pecivo, prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte maslac narezan na listiće, aromu badema i jaje te sve miješajte mikserom (ili kuhačom ako vam se pokvari mikser) spiralnim nastavcima.
- Kad se sastojci povežu rukama umijesite mekano tijesto.
- Kalup za kroštaru malo namastite i pobrašnite pa na njega ravnomjerno utisnite pripremljeno tijesto. Ovo tijesto je dosta mekano tako da ga je najlakše rukama utisnuti u kalup.
- Dno tijesta nabodite vilicom ili čačkalicom na par mjesta, prekrijte ga papirom za pečenje, a na njega stavite suhi grah.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 200 stupnjeva 10 minuta.
Za nadjev
- Vrhnje i šećer stavite u posudu i zagrijte dok se šećer ne otopi.
- Dodajte kokosovo brašno i nastavite kuhati dok se smjesa ne počne stiskati.
- Maknite s vatre pa umiješajte bijelu čokoladu i dva jaja.
- Bananu narežite na kolutiće.
- Izvadite iz pećnice tijesto, odstranite papir za pečenje i grah te na njega posložite narezane banane.
- Prelijte sve pripremljenom smjesom od kokosa i čokolade.
- Smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite kroštatu još 20 minuta.
- Poslužite dobro ohlađeno, mada ja sam je rezala još vruću i bila je jako ukusna.
19 Comments
Izgleda savrseno uredno!!! Kokos i banana….odlicna kombinacija!
AndreaVery, very beautiful … and so tasty, truly!Hugs, Diana
bozanstveno izgleda…
ma nisi mogla odabrati bolju kombinaciju sastojaka za moj ukus 🙂 ovo pod obavezno moram isprobati!! 🙂 fantastična je!
Prekrasno! Koja pedantnost!
Predivno izgleda.Sastojci su neverovatno dobri.Fotkice savrsene!
Savršena kombinacija! Mene jučer pegla izdala. 🙁
I love coconut 🙂 Perfect 🙂
uh, predobro izgleda,a stvarno si to iskombinirala za 10! presjek fantastican!!
Jako fin kolač, sav bijel i lagan. Sigurno je i jako fin okus.
Stvarno izgleda za 10! Ove “crtice” od banana su extra detalj.
Predivno i prefino!
kako dobro! njaaaam!
predivno! Svaka cast!
Andrea sjajno stvarno sjajno
vec sam ti rekla sto o ovome misli, ali izjasnit cu se i ovdje – fotka ove kreme na vrhu proganja me i u snu… 🙂
Stvarno izgleda odlično i ovaj dio sa kokosom me mami, jer je muž ljubitelj, a bliži nam se ko neka godišnjica 🙂
Hvala cure na komentarima. :)@Vali, izgleda da je ovo mjesec takav mjesec koji nas želi dotući s neplaniranim troškovima prije Božićnog ludila. 🙂
Prelepo ti izgleda kolač… a kokos obožavam u svim oblicima (čak i onako bez ičega da jedem…)