Svi mi koji smo odrastali u kasnim osamdesetima pamtimo zarazne ritmove brazilske hit pjesme Lambada. Sve moje prijateljice i ja imale smo lambada suknjicu i neprestano plesale i pjevale uz potpuno izmišljene riječi ove pjesme.
Isto tako, teško da ste odrasli u osamdesetima, a da niste probali kolač poput ovoga. Slavne lambada kocke – kombinacija mekanog biskvita, želea od naranče, keksa, kreme i čokolade. Pa tko tome može uopće odoljeti.
Prije nekoliko dana sjetila sam se ovog neodoljivog kolača i zaključila kako je krajnje vrijeme da ga ponovim. Naravno, u tome mi je kao i uvijek pomogla Dolcela jer njihov puding od vanilije idealno je rješenje za ovakve kolače.
Ako ovaj recept i vas vraća u prošlost i bezbrižne dane djetinjstva predlažem vam da ga isprobate već ovaj vikend. Ništa nije komplicirano i sve što vam treba je malo strpljenja dok se kolač hladi.
SASTOJCI:
Za biskvit:
6 jaja
150 g šećera
150 g Oštrog brašna Podravka
100 ml narančina soka
Za žele:
800 ml soka od naranče
80 g šećera
2 Pudinga okus vanilija Dolcela
230 g Petit Beurre keksa
100 ml mlijeka
Za kremu:
3 Šlag kreme vanilija Dolcela
370 ml mlijeka
Za glazuru:
200 g čokolade
80 g maslaca
POSTUPAK:
Žumanjke i šećer pjenasto umutite električnom miješalicom, a zatim lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjka i brašno.
Izlijte u lim za pečenje (30×41 cm) koju ste prije toga premazali maslacem i posuli brašnom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. Ohlađeni biskvit nakapajte sokom naranče.
Prašak za puding izmiješajte sa šećerom i razmutite u malo soka od naranče.
Preostali sok zagrijte i kad zakuha umiješajte pripremljeni puding. Kuhajte nekoliko minuta i vruće izlijte preko biskvita.
Kekse umačite u mlijeko pa ih posložite preko vrućeg pudinga. Ostavite da se ohladi.
U prokuhano hladno mlijeko uspite sadržaj vrećice Šlag kreme vanilija.
Miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom (3 minute) da dobijete kremu. Kremu nanesite na kolač.
Glazuru pripremite tako da zagrijete maslac do vrenja, maknite s vatre i umiješajte čokoladu natrganu na kockice.
Prelijte pažljivo preko kolača i poravnajte.
Kolač dobro ohladite pa ga narežite na kocke i poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom