Pistacije su moja velika strast i obožavam ih dodavati u slana i slatka jela. Zadnjih nekoliko godina ovaj mali orašasti plod postao je pravi hit te ga dodaju svemu – od kave do sladoleda. Ja ipak volim jednostavniji pristup kuhanju, a ima li što jednostavnije od muffina. Iako bi (zločesti) mogli komentirati kako su muffini pomalo dosadni, ovaj recept je sve samo ne dosadan. Tu su fine pistacije, hrskavi posip, jedna banana i malo matcha čaja. Ovaj potonji nije presudan u receptu, ali ako želite zelenkastu boju, nemojte ga preskakati. 🙂
Ovog puta odlučila sam se na veganski recept, što bi značilo da ovdje ne koristimo ni jaja niti mliječne proizvode što može biti odlično i za alergičare.
Za sočnost ovih muffina zaslužna je ponajviše banana, a pistacije su se pobrinule za neodoljivu orašastu aromu. Završni touch receptu dao je pak Dolcela limun šećer, nevjerojatno je koliko se citrusi i pistacije vole, zato ne preskačite ovaj korak. Na posljetku sve što trebate je uživati u ovoj slastici uz šalicu omiljenog toplog napitka.
Muffini s pistacijama – recept
SASTOJCI:
Za muffine:
240 g brašna
120 g pistacija, nesoljenih i fino samljevenih
1 Dolcela prašak za pecivo
1 Dolcela limun šećer
1 žličica matcha čaja u prahu
½ žličice soli
200 g šećera
220 ml biljnog jogurta
120 g banane, zgnječene u pire
120 ml suncokretovog ulja
Za hrskavi posip:
40 g pistacija, sjeckanih
2 žlice brašna
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica kokosovog ulja ili margarina
Za glazuru:
150 g Dolcela vanilin šećera u prahu
1 žlica biljnog mlijeka
POSTUPAK:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, pistacije, prašak za pecivo, limun šećer, matchu i sol.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – šećer, jogurt, banane i ulje.
Dodajte mokre sastojke suhima te sve sjedinite u glatku homogenu smjesu.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa u njih rasporedite pripremljenu smjesu. Smjese je dovoljno za 12 muffina.
Za hrskavi posip:
U zdjeli pomiješajte pistacije, brašno i šećer pa dodajte kokosovo ulje ili margarin.
Utrljajte kokosovo ulje prstima u smjesu od pistacija brašna i šećera dok se ne poveće u mrvičasti posip.
Rasporedite ovaj posip na smjesu za muffine pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, 20 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečene muffine izvadite iz pećnice i kalupa te ih ostavite da se malo ohlade.
Za glazuru:
U zdjelici miješajte Dolcela vanilin šećer u prahu i biljno mlijeko dok sve ne postane glatko.
Ovako pripremljenom glazurom prošarajte pečene muffine i odmah poslužite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom