Rekoh vam prošli put kako me ponekad misao o desertima progoni u kasne noćne sate.
Taj put sam vam prešutjela da me kojekakve desertne ideje progone i u poslijepodnevnim, a nerijetko i u jutarnjim satima. Tako je jednog vjetrovitog poslijepodneva nastala ova kremica. Prvo sam zabrijala na crème brûlée, pa sam razmišljala o pot de crème, pa o najobičnijem domaćem pudingu i tako u krug dok se nisam konačno pokrenula i nešto napravila.
Iako je prva zamisao bila crème brûlée nije mi se uključivala pećnica, a i nisam bila raspoložena za predugo čekanje, tako da je kremica ostala samo kuhana na pari.
Mogu vam reći da mi je bila odlična drugarica, jedan i pol dan koliko je preživjela u mom frižideru.
Kako sam imala pri ruci i šačicu šumskih jagoda dodala sam ih gotovoj kremi, a u ovoj kombinaciji bi pasalo svako pomalo kiselkasto bobičasto voće, tako da pustite mašti na volju.
Pošto sam u ovom desertu pod svaku cijenu željela imati onaj ‘Amelie moment‘ – kada žlica lomi karamel i uranja u savršenu kremu – uključila sam i brener te kremu mrvicu karamelizirala. Može se i bez toga, ali meni je neobjašnjiv užitak kuckati taj karamel pokrov.
U svakom slučaju ovo je brzinski desert koji je nabolje poslužiti dobro rashlađen, a sasvim lijepo bi funkcionirao i kao kakav nadjev na prhkom tijestu. Doduše ova količina iz recepta je mala pa bi je, za neke ozbiljnije slastičarske podvige, trebalo uduplati. No bez obzira na količinu i brzinu ovo je jedan vrlo konkretan desert. 🙂
SASTOJCI
100 g bijele čokolade
60 g maslaca
200 ml mlijeka
4 žumanjka
2 žlice šećera + još malo za posipanje
šaka šumskih jagoda ili bobica po vašem izboru
POSTUPAK
- Nad parom otopite čokoladu i maslac, kad se otope dodajte im mlijeko. Sve dobro promiješajte kako bi se povezalo.
- U drugoj zdjelici mutite jaja sa šećerom (količinu šećera slobodno smanjite ako niste od slatkoga jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka). Dobro ih umutite da posvijetle i malo se zapjene.
- Dodajte par žlica smjese od čokolade jajima kako bi ih malo ugrijali pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu nad parom.
- Nastavite sve kuhati nad parom i energično miješati pjenjačom dok se ne stisne i postane kremasto. Ne traje vam to predugo, nekih 4 – 5 minuta. Znat ćete da se miješnju bliži kraj kad pjenjača bude ostavljala tragove u kremi. 🙂
- Kuhanu kremu prebacite odmah u male posudice u kojima ćete je poslužiti i dobro je ohladite. Posudice mogu biti teglice ili šalice za espresso ili čak zdjelice.
- Na svaku porciju ohlađene kreme posipajte po žličicu šećera te ga karamelizirajte brenerom. Ako nemate brener šećer možete karamelizirati pod grillom u pećnici, a možete i potpuno preskočiti ovaj korak.
- Na kraju posipajte sve jagodama i uživajte.
3 Comments
Divota od deserta, ali ajme, tko može odoljeti tim šumskim jagodama. 🙂 Kad sam bila mala išli bi u Tounj kod bake u ovo vrijeme, i sakupljali šumske jaoge kojih tamo ima u izobilju. I onda bi moja teta radila pekmez jer ih stvarno bude.. I sve ove godine si govorim, da, otići ću opet sa društvom, pa nikako.
Hvala ti draga moja. :*
Odlično izgleda, baš mi se sviđa.