ajvar, glavna jela, gljive, ječam, veganska jela

Gusto varivo s gljivama, povrćem i ajvarom

Gusto varivo s gljivama

Hladniji dan i prve jesenske kiše jednostavno pozivaju na kuhanje toplih jela na žlicu. Malo što mi toliko prija kao zdjelica povrtnog variva nakon tmurnog i napornog radnog dana, a što je najbolje takva jela vrlo je jednostavno pripremiti.
Obično se vodim principom da u lonac ubacim ono što imam doma i tako riješim ručak za dva dana. Ipak ponekad dobro promislim i usavršim recept poput ovog kojeg danas dijelim s vama.
Gusto varivo s gljivama, povrćem i ajvarom za mene je prava jesenska delicija. Hranjivo je i ukusno i što je najbolje potpuno je vegansko.

Podravka ajvar

Ipak, ono što ovo varivo čini posebnim je dodatak Podravka blagog ajvara. Ovaj pomalo neobičan dodatak varivu u potpunosti zaokružuje okus, daju gustoću i čini ovo varivo neodoljivim. Uz povrće, slanutak i ječam ovo varivo s gljivama potaje kompletan obrok uz koji vam zbilja ništa više neće trebati. Možda samo šnita nekog finog kruha.

Kako pripremiti gusto varivo s gljivama i povrćem

SASTOJCI:
20 g suhih vrganja
250 g bijelih šampinjona
250 g smeđih šampinjona
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 srednje mrkve, nasjeckane
100 g korijena celera, nasjeckan
2 režnja češnjaka, zgnječena
240 g Podravka slanutka iz konzerve
100 g ječma
150 ml vermuta ili slatkog bijelog vina
100 g Podravka blagog ajvara
2 lovorova lista
sol
papar
1 l povrtnog temeljca
1 – 2 žlice sjeckanog peršina

POSTUPAK:
Suhe vrganje stavite u zdjelicu i prelijte ih s malo kipuće vode kako bi omekšali, ostavite ih sa strane.
Šampinjone očistite ubrusom pa ih narežite na ploške.
U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite šampinjone kako bi dobili lijepu boju s obje strane. Ako je potrebno napravite ovo u nekoliko tura, ali nemojte pretrpati lonac jer se šampinjoni u tom slučaju neće karamelizirati već će se kuhati.
Prepržene šampinjone izvadite iz lonca i odložite ih sa strane.
U lonac u kojem ste pržili šampinjone dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja pa na njemu pirjajte luk, mrkvu, celer i češnjak.
Pirjajte sve dugo, često miješajući, kako bi se povrće lijepo karameliziralo i omekšalo.
Slanutak iz konzerve ocijedite, operite i dodajte ga omekšanom povrću. Dodajte i ječam.
Dobro sve promiješajte pa prelijte vermutom i krčakajte dok alkohol ne ispari.
Umiješajte sada ajvar, lovorov list, šampinjone, omekšale vrganje kao i vodu u kojoj su se namakali.
Sve začinite soli i paprom pa podlijte povrtnim temeljcem.
Smanjite vatru i sve lagano krčkajte u polupokrivenoj posudi oko 30 minuta ili dok ječam ne omekša.
Kad je kuhano provjerite okus i ako je potrebno doradite ga solju i paprom.
Kuhano varivo posipajte sjeckanim peršinom i odmah poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.