
Fuži s gljivama i pancetom jednostavno su i ukusno jelo. Odlično su rješenje za brzi ručak i pravi su primjer kako od svega nekoliko sastojaka možete dobiti jako puno okusa.
Sve što vam treba je kvalitetna tjestenina, a u ovom slučaju to su Kauflandovi K-Classic fuži s oznakom domaće kvalitete – ‘Naše mi najbolje paše’. Svi proizvodi s ovom oznakom hrvatskog su podrijetla, od malih proizvođača i proizvedeni tradicionalnim recepturama. Ovog tjedna mnogi su od tih proizvoda u tjednom katalogu i isplati se obnoviti zalihe omiljenih proizvoda.

K-Classic fuži izgledom i okusom su poput domaćih, a osim u ovom jednostavnom umaku, odlični su i u svim drugim kombinacijama. Ipak, za brz i ukusan obrok, moj izbor je umak od gljiva.
Umak sam obogatila K-Favourites istarskom pancetom, također s oznakom ‘Naše mi najbolje paše’, koja je umaku dala fini dimljeni šmek. Osim toga tu je i malo luka, vermuta, pokoji začin i voda od kuhanja fuža. I to je sve što vam treba za ovaj odličan ručak.

Fuži s gljivama i pancetom
SASTOJCI:
400 g K-Classic fuža
Za ragu:
1 glavica luka
50 g K-Favourites istarske pancete, nasjeckane
500 g zlatnih šampinjona
½ žličice timijana
1 lovorov list
dobar prstohvat soli
svježe mljeveni papar
1 žlica koncentrata rajčice
200 ml vermuta ili slatkog bijelog vina
200 ml povrtnog temeljca
voda od kuhanja fuža
Za posluživanje:
ribani sir
sjeckani peršin
POSTUPAK:
U velikom loncu zagrijte dosta vode koju ste dobro posolili. Kada zakuha ubacite u nju fuže i kuhajte ih 6 – 7 minuta, tako da ostanu ‘al dente’.
Ocijedite ih i sačuvajte 200 ml vode od kuhanja.
Za ragu:
Luk nasjeckajte, a gljive dobro obrišite i očistite od zemlje pa ih narežite na listiće.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk.
Kada luk omekša, dodajte pancetu pa nastavite pirjati još 2 minute.
Dodajte gljive, malo ih posolite pa pirjajte sve dok ne povenu, a zatim dodajte koncentrat rajčice, lovor i majčinu dušicu.
Sve dobro promiješajte pa prelijte vermutom.
Kada alkohol ispari dodajte temeljac, malo smanjite vatru i kuhajte dok se sve ne zgusne, oko 10 – 15 minuta.
Zatim smanjite vatru, umiješajte kuhane fuže i vodu od kuhanja koju ste sačuvali. Sve dobro promiješajte, kratko prokuhajte pa maknite s vatre.
Za posluživanje:
Odmah poslužite posipano ribanim sirom i sjeckanim peršinom.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom