dolcela, doručak, džem, jagode

Džem od jagoda s medom

Džem od jagoda

Domaći džem od jagoda vjerojatno je najbolji način da sačuvamo te neodoljive bobice i malo im produžimo sezonu. Rekla bih da ih na taj način možemo sačuvati za zimu, ali svi znamo da to nije istina. Ukusni domaći džem od jagoda ne dočeka ni jesen, a kamoli zimu. Barem je kod nas tako. 😀

Kod pripreme džema od jagoda, kao i kod svih ostalih pekmeza i marmelada, nema puno filozofije. Voće treba kuhati s dosta šećera i strpljivo ga miješati dok se ne zgusne. To je osnova svakog džema, a dodatke poput začina, alkohola ili čak čokolade uvijek možete prilagoditi svom ukusu. Ipak, ono što kod pripreme zimnice uvijek pokušavam izbjeći je dodavanje prevelikih količina šećera jer se bojim da time ne smanjim kvalitetu prirodnih namirnica. Upravo zbog toga uvijek nastojim pripremati džemove bez njega.

Kod nekog voća, recimo šljiva, to nije nikakav problem jer se voće samo zgusne polaganim kuhanjem. Najzaslužniji za to je pektin, spoj koji je prirodno prisutan kod voća i povrća.  On u kombinaciji s kiselinom i kuhanjem prirodno želira, odn. zgušnjava voće u džem. Nažalost, bobičasto voće, a posebno jagode, nisu prirodno bogate pektinom pa kuhanje džema od ovog voća često može biti izazovno.
Potrebno im je dodavati dosta šećera ili ih pak dugo kuhati.
Kako se kuhanje ovog, zapravo jednostavnog, džema ne bi pretvorilo u višesatnu torturu za štednjakom najjednostavnije rješenje je dodati mu pektin i tako si skratiti muke.

Džem od jagoda na brži način

Dolcela Želin upravo je to – kombinacija pektina, nešto dekstroze i limunske kiseline – svega onoga što nam je potrebno za brzu i jednostavnu pripremu džema. Ako ga želite zbilja brzo skuhati držite se omjera koji su navedeni na pakiranju (uključujući i količinu šećera) i za svega desetak minuta imat ćete gotov proizvod.
Ja sam se ipak odlučila ići malo dužim putem i kuhati džem od jagoda bez dodatka šećera, samo sa Želinom. Jako me zanimalo kako će to na kraju ispasti i koliko vremena će mi trebati da ga zgusnem. Rezultat vidite na fotkama, a ja sam više nego zadovoljna. Džem se lijepo zgusnuo, ali je i dalje ostao nježne, mazive teksture. Okus jagoda je svjež i vrlo koncentriran, a cijeli proces kuhanja je trajao nešto više od sat vremena. 


‘Tajni’ sastojak u ovom džemu je jedna sitno nasjeckana jabuka koju sam dodala da pojačam količine pektina, a taj dodatak nije utjecao na okus konačnog proizvoda.
Na kraju sam dodala i malo meda jer mi se džem učinio ipak malo previše kiselkast tijekom kuhanja. Svakako se džem može skuhati i bez meda, ovo je još jedna stavka koju možete prilagoditi svom ukusu i okusu jagoda s kojima kuhate.

Džem od jagoda
Print
Sastojci
  1. 1 kg jagoda
  2. 1 jabuka
  3. sok ½ limuna
  4. 25 g Dolcela Želina 1:1
  5. 80 g meda
Postupak
  1. Jagode očistite, operite i narežite na kockice.
  2. Jabuku ogulite i narežite na sitne komadiće.
  3. U loncu pomiješajte jagode i jabuke, dodajte sok pola limuna i Dolcela Želin.
  4. Stavite sve kuhati nad umjerenu vatru i miješajte.
  5. Kad jagode omekšaju i puste sok smanjite vatru i nastavite kuhati oko 60 minuta povremeno miješajući.
  6. Na pola kuhanja dodajte med i nastavite kuhati.
  7. Tijekom kuhanja na vrhu smjese će se stvarati pjena koju otklonite žlicom.
  8. Džem je gotov kada se pretvori u sjajni sirup.
  9. Maknite ga s vatre i odmah rasporedite u sterilizirane staklenke.
  10. Staklenke zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
  11. Ohlađene pospremite na suho i mračno mjesto.
Cukar https://cukar.com.hr/

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.