
Moram vam otkriti jednu tajnu – heljda i smokve fantastičan su par. Toliko se lijepo slažu da im je nemoguće odoljeti. Čak i ako niste ljubitelj te pseudožitarice u ovoj kombinaciji bi vam se baš mogla svidjeti. Vjerujte mi i sama sam bila heljdo-skeptik dok nisam otkrila ovaj recept. 🙂
Brownie od heljde sa smokvama jednostavno je napraviti, trebat će vam tek dvije zdjele za miješanje, a nećete morati niti izvlačiti mikser. Sve što trebate je pomiješati sastojke dodati džem od smokve i ubaciti sve u pećnicu.

Da stvar bude još bolja heljda je prirodno bezglutenska (pseudo)žitarica pa su takvi i ovi brownieji. Idealno ako iz bilo kojeg razloga izbjegavate gluten ili samo želite isprobati nešto novo.
Osnovnom receptu možete dodati sve što volite: orašaste plodove, bobičasto voće ili bijelu čokoladu. Ipak, mene je upravo ova kombinacija sa smokvama oduševila. S obzirom na to da još ima svježih smokava dodala sam i njih, ali ono što čini ove brownie upravo neodoljivima je prekrasni Dida Boža džem od smokve. Na koju god se kombinaciju odlučili njega nemojte preskočiti. 🙂

Brownie od heljde sa smokvama
SASTOJCI:
160 g heljdinog brašna
40 g kakaoa u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
120 g otopljenog maslaca
100 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 jaja
60 g tamne čokolade, nasjeckane
2-3 smokve
150 g Dida boža džema od smokve
POSTUPAK:
Pripremite dvije zdjele za miješanje, a mali kvadratni kalup dimenzija 23×23 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: heljdino brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: rastopljeni maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
Ovako umućenim mokrim sastojcima dodajte mješavinu suhih pa još jednom sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo u homogenu smjesu.
Na kraju miješajte i nasjeckanu tamnu čokoladu.
Smjesu prebacite u kvadratni kalup koji ste pripremili i poravnajte je.
Odvijte 2-3 žličice džema od smokova pa ga rasporedite po smjesi. Pomoću čačkalice malo pomiješajte džem s čokoladnom smjesom.
Smokve operite i narežite ih na ploške pa ih rasporedite na smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i odmah ga premažite preostalim džemom od smokava.
Ostavite sve da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite. *Ovaj recept je nastao u suradnji s Dida Božom