Zašto ne bi ste skuhali svoj BBQ umak.
Brzo je i jednostavno, a u konačnici dobijete umak koji možete začiniti točno po svom ukusu i bez svih nepoželjnih emulgatora, stabilizatora i pojačivača okusa.
Pošto je počelo ono doba godine kad je poželjno što više boraviti na otvorenom i u prirodi, roštiljanje se nameče samo po sebi kao logičan izbor. Iako su dobro meso (povrće) i dim ključ svakog dobrog roštilja, roštiljski umak kojim ćete ga premazivati može totalno promijeniti pravila igre te dati roštilju novi karakter. Svakojake bbq umake možete kupiti, ali domaće je domaće, a tu nastupate vi sa svojom teglicom domaćeg, crvenog savršenstva. Ako ne roštiljate u prirodi ništa ne brinite, ovaj umak je toliko svestran da njime možete premazivati meso pečeno u pećnici, na tavi ili na električnom roštilju. Na koji god pristup da se odlučite iskoristite znanje iz američke kuhinje i ono u čemu su oni zbilja tate-mate – roštilju.
Pripremajući ovaj umak, nastojala sam se držati osnovnih pravila, ali neke stvari sam ipak prilagodila kako bi umak bio zdraviji i prihvatljiviji našem načinu prehrane. Umjesto kečapa koji se često koristi u američkim receptima ja sam se odlučila za varijantu s domaćom pasiranom rajčicom. Šećer je također bitna stavka kod ovog umaka, a u mojoj verziji slatkoću daje tek malo meda. Tu su naravno i luk i češnjak, a s ostalim začinima se možete poigrati kako bi dobili omjer ljutine, kiseline i slatkoće koji vam paše. Ako nemate domaće pasirane rajčice slobodno ovaj umak skuhajte od kupovne, ali odaberite one koje su napravljene od 100% rajčice. 😉
Gotovi umak je najbolji kad odstoji jedan dan, a u dobro zatvorenoj teglici u hladnjaku može stajati tjednima.
Za koji dan ću vam pisati i kako sam ja iskoristila većinu ovog umaka, a pošto je sezona domaćeg paradajza pred vratima sigurna sam da je ovo tek početak mog nakuhavanja s njim. 🙂
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka, narezanog
- 3 režnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žličica ljute dimljene paprike
- ½ žličice kumina
- ½ žličice đumbira u prahu
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400 ml pasirane rajčice
- 2 pune žlice meda
- 1 limun, sok
- Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk. Omekšanom luk dodajte češnjak te sve nastavite pržiti dok češnjak ne zamiriše i uhvati malo boje.
- Dodajte dimljenu papriku, kumin, đumbir i koncentrat rajčice te dobro promiješajte.
- Na kraju dodajte i pasiranu rajčicu, med i limunov sok.
- Pustite da zakuha potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 40 – 50 minuta ili dok umak ne postigne željenu gustoću. Po želji umak usitnite štapnim mikserom ili u blenderu kako bi postao gladak te još kratko prokuhajte.
- Vrući umak pospremite u sterilizirane teglice, odmah ga poklopite i ostavite da se ohladi.
- Ohlađeno čuvajte u hladnjaku i koristite prema potrebi.