glavna jela, jela s mesom, PR, salate

Ručak na poslu – salata od bulgura i minutni odresci

Salata od bulgura i odresci

Prošlo je više od mjesec dana od kada smo započeli s projektom održivog života robne kuće IKEA. U tih mjesec dana smo primijenili neke male promjene za velike uštede prema savjetima njihovih stručnjaka i tako unaprijedili svoj život, počeli više štedjeti i čuvati okoliš.
Područje kojem ja kao food blogerica pridajem najviše pažnje svakako je kuhinja pa vam danas želim pričati o uštedama na tom području te malim sitnicama koje su mi olakšale svakodnevni život.

Birajte sezonski i lokalno

Od kada sam počela aktivno kuhati i baviti se hranom razmišljam o tome što jedemo te se trudim da većina obroka bude kuhana i nutritivno vrijedna. Posebno me to muči od kad sam majka jer više ne odgovaram samo za svoju prehranu već i za prehranu (i zdravlje) još jednog malog bića. Kako bi jeli što kvalitetnije, a opet bili i štedljivi i održivi nastojimo jesti sezonski i kupovati lokalno proizvedenu hranu po mogućnosti od malih proizvođača. Nije to više toliko zahtjevno koliko nam se činilo prije desetak godina. Sada smo vrlo udomaćeni na našoj lokalnoj tržnici, a u blizini imamo i nekoliko trgovina s hranom domaćih proizvođača pa nabava namirnica nije više izazovna.

Salata od bulgura za ponijeti

Ponesite kuhani ručak na posao ili užinu u park

Međutim, kao i većina vas, ja radim puno radno vrijeme, moj dragi ima smjenski posao te uz obaveze oko malog djeteta ponekad se čini užasno naporno kuhati svakodnevno te planirati jela unaprijed. Ipak iskustvo me naučilo da je dobra organizacija većina posla.  Kako na poslu ne bi jeli gluposti iz lokalnih pekarnica svaki dan skuham nešto što se sutradan može ponijeti na posao. Ključni kriterij je da to što kuham oduzima minimalno vremena, a i dalje je ukusno. Na ovaj način ne samo da jedemo zdravije već i štedimo jer, vjerujte mi, jela iz dostave i pekare su u konačnici uvijek skuplja. Često me pitaju što nosim na posao, kakva jela su najbolja za ponijeti… A ja se samo nasmijem na to jer ja vam na posao ponesem bilo što kuhano. Može to biti i juha i varivo, meso, tjestenina ili salata. Uopće nije važno. Sve se može spakirati i ponijeti u platnenoj vrećici.

IKEA kullar torba

Ono što me trebate pitati je u čemu to nosim na posao jer je to ključna informacija. Juhe i variva nosim u termosicama, a sve ostalo u plastičnim kutijama. Mogu vam reći da sam se preporodila od kada koristim kutije za ručak FESTMÅLTID i termosicu EFTERFRÅGAD. Jako, jako su praktične i više nema curenje tekućine. U tim kutijama volimo ponijeti poslijepodnevnu užinu u parkić, a kad su ovako visoke temperature dobro dođe i torba KULLAR.

rajčice

Zamrznite sezonsku hranu koju volite i tako je sačuvajte

Jedna od stvari koju najviše volim ponijeti na posao je krem juha od brokule. To je najdraža juha i mojoj mezimici. Ona, što je fakat neobično za jednu četverogodišnjakinju, obožava brokulu. Upravo zbog toga brokulu obavezno zamrznem u mjesecima kada joj je sezona. Na taj način možemo jesti omiljenu juhu i usred ljeta. Kako uspješno zamrzavati hranu pročitajte u odličnom postu koji je Sanja objavila u sklopu ovog projekta.

Mudro odaberite posuđe za kuhanje

Jedna od najvažnijih stvari za racionalniju potrošnju u kuhinji odabir je posuđa. Ako odaberete kvalitetne tave i lonce koji dobro zadržavaju temperaturu skratit će te vrijeme kuhanja i time uštedjeti i na vremenu i na energentima. Ja sam totalno zaljubljena u tavu SENIOR od lijevanog željeza. Savršena je za brzu pripremu mesa i lijepo karameliziranog povrća. I moram vam reći da mi je od kad imam ovu tavu konačno jasno što se misli pod onom da se mišići grade u kuhinji. Od ove tave se grade bicepsi garantirano, ali ja ionako oduvijek tvrdim da tava mora biti teška. 😀

Osim u kuhinji štedimo mi i u ostalim područjima, moj mali začinski vrt lijepo napreduje, LED žarulje nas oduševljavaju jer ne isijavaju dodatnu toplinu. S obzirom na trenutne temperature to nije uopće zanemariva stavka, složit ćete se. 😉 O svim tim uštedama i mojim malim trikovima ću vam pisati sljedeći put, a sada idemo na recept kako vas ne bi ostavila gladnima. U nastavku je recept za jedno od moji omiljenih jela „to go“ – salatu od bulgura i kozjeg sira. Uz nju često ponesem i komad mesa za kompletan obrok. Ako još niste baš sigurni u cijeli taj koncept nošenja hrane u ured salate su jako dobar početak za probijanje leda.

Bulgur salata i svinski odrezak

Salata od bulgura i minutni odresci
Print
Sastojci
  1. ZA SALATU
  2. 200 ml bulgura
  3. 400 ml vode
  4. 5 – 6 cherry rajčica
  5. komadić kozjeg sira
  6. šaka rikule
  7. sol
  8. maslinovo ulje
  9. sok ½ limuna
  10. ZA MESO
  11. 6 malih svinjskih odrezaka
  12. 2 žličice ljute dimljene crvene paprike
  13. sol
  14. maslinovo ulje
Postupak
  1. ZA SALATU
  2. Bulgur dobro operite pod mlazom hladne vode.
  3. Prebacite ga u zdjelu i prelijte vodom te kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne nabubri i potpuno omekša.
  4. Rajčice operite, očistite i narežite na četvrtine. Sir narežite kockice, a rikulu operite i osušite.
  5. Kuhani bulgur malo ohladite, dodajte mu rajčice, sir i rikulu.
  6. Sve začinite maslinovim uljem, solju i limunovim sokom.
  7. ZA MESO
  8. Meso izvadite iz hladnjaka, posipajte solju i dimljenom paprikom te ga nauljite maslinovim uljem. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta.
  9. Dok se meso temperira vi zagrijte tavu do točke dimljenja pa na njoj ispecite pripremljene odreseke. Ovisno o njihovoj debljini pecite ih 2 – 3 minute sa svake strane.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori