glavna jela, Italija, riža, sir

Rižot s mascarpone sirom i crvenim paprom.

Rižos s mascarpone sirom

Kad ne znam što bi kuhala uvijek se okrenem onim dobro poznatim i sigurnim namirnicama. Riži i tjestenini. 😀
Obično je to neka kombinacija svega što nađem u hladnjaku pa sve izmiješam i napravim umak za tijesto ili rižot.

Naravno, vrlo često to nisu neke lude i neviđena kombinacije dostojne fotografiranja i objave na blogu. Ukusne su i nama draga i to je dovoljno, ali brzo padnu u zaborav. Ipak, ponekad u hladnjaku pronađem svakakvog blaga kao što su kremasti mascarpone i mladi špinat pa onda skuham ovakav rižot koji je prava gozba i eksplozija okusa. Okusa koji se pamte i koje treba podijeliti dalje da ih i vi zapamtite.
Tajav je i ovaj rižot s mascarpone sirom i crvenim paprom. Jednostavno oduševljava okusom. 🙂 

Rižot s mascarpone sira
Mascarpone je divan, kremast i nježan sir, ali je i dosta mastan pa možda ovaj recept djeluje kao neko konkretno zimsko jelo. Ipak okusi u ovom rižotu su tako nježni da se meni učinio prikladan za svako doba godine. Crveni papar je ovdje vrlo važan element i svakako ga pokušajte nabaviti za ovaj recept. Vidjet ćete koliko će doprinijeti okusu.
Ostavaljm vas sada s receptom, jer ponedjeljak je i treba se odmoriti za ostatak tjedna.

Rižoto od mascarpone sira s crvenim paprom
Print
Sastojci
  1. 50 ml maslinovog ulja
  2. 1 žlica crvenog papra u zrnu
  3. 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  4. 300 g riže arborio
  5. 100 ml bijelog vina
  6. 800 ml laganog povrtnog temeljca, vrućeg
  7. 200 g mascarpone sira
  8. 50 g grana padano sira, naribanog
  9. još crvenog papra u zrnu, za posluživanje
  10. mladi špinat, za posluživanje
Postupak
  1. U lončiću zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte zrna crvenog papra te ih pržite par minuta dok ne puste lijepi mirs i krenu tamniti.
  2. Maknite odmah s vatre, ulje pažljivo procijedite pa bacite prženi papar, a na ulju koje vam ostane ćete pripremati rižot.
  3. U veliku i duboku tavu prelijte ulje aromatizirano paprom pa na njemu prepržite luk dok potpuno ne omekša.
  4. Sada dodajte rižu i tostirajte dok se ne zastakli.
  5. Podlijte vinom i pričekajte da alkohol ispari.
  6. Nastavite kuhati rižot podlijevajući ga povrtnim temeljcem, miješajući dosta često. Rižoto začinite dobrim prstohvatom soli. Kuhajte narednih petnaestak minuta ili dok riža nije kuhana al dente.
  7. Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte mascarpone sir. Sve dobro pomiješajte.
  8. Ugasite vatru pa na kraju umiješajte ribani grana padano sir. Rižot poslužite odmah posipan zrncima crvenog papara i uz listove mladog špinata.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori