Kad ne znam što bi kuhala uvijek se okrenem onim dobro poznatim i sigurnim namirnicama. Riži i tjestenini. 😀
Obično je to neka kombinacija svega što nađem u hladnjaku pa sve izmiješam i napravim umak za tijesto ili rižot.
Naravno, vrlo često to nisu neke lude i neviđena kombinacije dostojne fotografiranja i objave na blogu. Ukusne su i nama draga i to je dovoljno, ali brzo padnu u zaborav. Ipak, ponekad u hladnjaku pronađem svakakvog blaga kao što su kremasti mascarpone i mladi špinat pa onda skuham ovakav rižot koji je prava gozba i eksplozija okusa. Okusa koji se pamte i koje treba podijeliti dalje da ih i vi zapamtite.
Tajav je i ovaj rižot s mascarpone sirom i crvenim paprom. Jednostavno oduševljava okusom. 🙂
Mascarpone je divan, kremast i nježan sir, ali je i dosta mastan pa možda ovaj recept djeluje kao neko konkretno zimsko jelo. Ipak okusi u ovom rižotu su tako nježni da se meni učinio prikladan za svako doba godine. Crveni papar je ovdje vrlo važan element i svakako ga pokušajte nabaviti za ovaj recept. Vidjet ćete koliko će doprinijeti okusu.
Ostavaljm vas sada s receptom, jer ponedjeljak je i treba se odmoriti za ostatak tjedna.
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica crvenog papra u zrnu
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 300 g riže arborio
- 100 ml bijelog vina
- 800 ml laganog povrtnog temeljca, vrućeg
- 200 g mascarpone sira
- 50 g grana padano sira, naribanog
- još crvenog papra u zrnu, za posluživanje
- mladi špinat, za posluživanje
- U lončiću zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte zrna crvenog papra te ih pržite par minuta dok ne puste lijepi mirs i krenu tamniti.
- Maknite odmah s vatre, ulje pažljivo procijedite pa bacite prženi papar, a na ulju koje vam ostane ćete pripremati rižot.
- U veliku i duboku tavu prelijte ulje aromatizirano paprom pa na njemu prepržite luk dok potpuno ne omekša.
- Sada dodajte rižu i tostirajte dok se ne zastakli.
- Podlijte vinom i pričekajte da alkohol ispari.
- Nastavite kuhati rižot podlijevajući ga povrtnim temeljcem, miješajući dosta često. Rižoto začinite dobrim prstohvatom soli. Kuhajte narednih petnaestak minuta ili dok riža nije kuhana al dente.
- Pred kraj kuhanja u rižoto dodajte mascarpone sir. Sve dobro pomiješajte.
- Ugasite vatru pa na kraju umiješajte ribani grana padano sir. Rižot poslužite odmah posipan zrncima crvenog papara i uz listove mladog špinata.