Kad su brzinski ručkovi u pitanju nekako instinktivno pomišljam na piletinu. Iako se moja jača polovica s tim instinktom ne slaže baš uvijek i gunđa o nekoj svinjetina, piletina ipak često odnese pobjedu.
A kad je piletina u pitanju najčešći komad koji će se naći na našim tanjurima su prsa. Toliko često ću posegnuti za njima da imam osjećaj kako sam već iskušala sve kombinacije i varijacije na temu. Toliko su često prsa na meniju, posebno onih dana kad kuham brzinski nakon posla i ratujem sa zalaskom sunca kako ne bi ručak morala prekrstiti u večeru, da su mi postala neopisivo dosadna. Batake ponekad ubacim kao dobrodošlu promjenu, a krila su komad koji uporno izbjegavam.
Uopće ne znam zašto to radim. Krila su zapravo super komad mesa. Posebno kad su brzopotezna jela u pitanju. Još ako se sjetim večer prije staviti krilca u marinadu, sutradan zbilja nemam nikakvog posla s njima.
OK, OK, nema tu baš puno konkretnog mesa, ali uz jednu dobru marinadu i malo akcije rukama postaju sasvim solidan ručak ili večera.
Ovakve marinade, koje čine krilca aromatičnima i ljepljivima, su uobičajene u mnogim kuhinjama svijeta, a ono što ih čini tako odličnima je činjenica da je kod njih sve dozvoljeno. Možete se igrati začinima, voćem i dodatcima po vlastitoj želji i nahođenju te svaki put imati potpuno drugačije jelo. Drugačije, ali uvijek ukusno.
Moja kombinacija je klasična, malo meda, malo naranče, senfa, češnjaka, sve u pećnicu na pola sata i ručak je gotov. Minimalno uloženog vremena za odličan efekt. 🙂
- 1 kg plićih krilaca
- sok od 2 naranče
- 2 žlice meda
- 1 žlica senfa
- 1 žlica worcester umaka (ili jabučnog octa)
- 3 – 4 režnja češnjaka
- 2 – 3 peperončina
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- Pileća krilca očistite, a ako želite možete im odrezati i onaj najtanji donji dio, ja to nisam napravila. Natrljajte ih solju i paprom te stavite sa strane.
- Pomiješajte sok od naranče, med, senf i worchester umak. Češnjak naribajte ili protisnite, peperončine namrvite i dodajte jedno i drugo umaku.
- Ovim umakom – marinadom prelijte pileća krilca te ih ostavite i hladnjaku barem sat vremena.
- Posudu za pečenje malo premažite maslinovim uljem, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Izvadite meso iz marinade i posložite ga u pripremljenu posudu za pečenje. Marinadu sačuvajte.
- Po želji meso još malo posolite i dodajte još pokoji režanj češnjaka.
- Pecite meso u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta. Tokom pečenja ga premazujte s ostatkom marinade, a ako želite da se lijepo ‘zareša’ pred kraj pečenja uključite grill u pećnici.
- Poslužite dok je još vruće uz salatu i čašu piva.