glavna jela, jela s mesom, piletina

Pileća krilca u marinadi od naranče, senfa i meda

marinirana pikantna krilca

Kad su brzinski ručkovi u pitanju nekako instinktivno pomišljam na piletinu. Iako se moja jača polovica s tim instinktom ne slaže baš uvijek i gunđa o nekoj svinjetina, piletina ipak često odnese pobjedu.
A kad je piletina u pitanju najčešći komad koji će se naći na našim tanjurima su prsa. Toliko često ću posegnuti za njima da imam osjećaj kako sam već iskušala sve kombinacije i varijacije na temu. Toliko su često prsa na meniju, posebno onih dana kad kuham brzinski nakon posla i ratujem sa zalaskom sunca kako ne bi ručak morala prekrstiti u večeru, da su mi postala neopisivo dosadna. Batake ponekad ubacim kao dobrodošlu promjenu, a krila su komad koji uporno izbjegavam.

marinirana krilca
Uopće ne znam zašto to radim. Krila su zapravo super komad mesa. Posebno kad su brzopotezna jela u pitanju. Još ako se sjetim večer prije staviti krilca u marinadu, sutradan zbilja nemam nikakvog posla s njima.
OK, OK, nema tu baš puno konkretnog mesa, ali uz jednu dobru marinadu i malo akcije rukama postaju sasvim solidan ručak ili večera.

marinirana krilca
Ovakve marinade, koje čine krilca aromatičnima i ljepljivima, su uobičajene u mnogim kuhinjama svijeta, a ono što ih čini tako odličnima je činjenica da je kod njih sve dozvoljeno. Možete se igrati začinima, voćem i dodatcima po vlastitoj želji i nahođenju te svaki put imati potpuno drugačije jelo. Drugačije, ali uvijek ukusno.

pikantna krilca
Moja kombinacija je klasična, malo meda, malo naranče, senfa, češnjaka, sve u pećnicu na pola sata i ručak je gotov. Minimalno uloženog vremena za odličan efekt. 🙂

 

Pileća krilca u marinadi od naranče, senfa i meda
Print
Sastojci
  1. 1 kg plićih krilaca
  2. sok od 2 naranče
  3. 2 žlice meda
  4. 1 žlica senfa
  5. 1 žlica worcester umaka (ili jabučnog octa)
  6. 3 – 4 režnja češnjaka
  7. 2 – 3 peperončina
  8. sol
  9. papar
  10. maslinovo ulje
Postupak
  1. Pileća krilca očistite, a ako želite možete im odrezati i onaj najtanji donji dio, ja to nisam napravila. Natrljajte ih solju i paprom te stavite sa strane.
  2. Pomiješajte sok od naranče, med, senf i worchester umak. Češnjak naribajte ili protisnite, peperončine namrvite i dodajte jedno i drugo umaku.
  3. Ovim umakom – marinadom prelijte pileća krilca te ih ostavite i hladnjaku barem sat vremena.
  4. Posudu za pečenje malo premažite maslinovim uljem, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  5. Izvadite meso iz marinade i posložite ga u pripremljenu posudu za pečenje. Marinadu sačuvajte.
  6. Po želji meso još malo posolite i dodajte još pokoji režanj češnjaka.
  7. Pecite meso u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta. Tokom pečenja ga premazujte s ostatkom marinade, a ako želite da se lijepo ‘zareša’ pred kraj pečenja uključite grill u pećnici.
  8. Poslužite dok je još vruće uz salatu i čašu piva.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori