blagdani, deserti, keksi, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, put oko svijeta

Ghraybeh – Libanonski keksi

arapski_keksi_01

Dok se vani pomalo topi snijeg u mislima putujem na istok. 🙂

Vrijeme je za nešto egzotično, nešto iz toplijih krajeva, nešto što da nas zagrije. Ostajemo još malo na Mediteranu, ali ovaj put ćemo se preseliti jugoistočno, idemo na Bliski istok.

Ghraybeh su keksi poznati po cijelom Bliskom istoku i mnoge kuhinje ih svojataju, ipak nekako ih se najčešće veže uz libanonsku kuhinju. Ovi keksi su toliko popularni u tom dijelu svijeta da ih se peče za svaku priliku, vjerski blagdan ili jednostavno druženje uz kavu.

arapski_keksi_02

Znam, znam da je Bliski istok posljednje mjesto na kojem bi tražili inspiraciju za božićne kolače, ali to je zapravo potpuno krivo jer u tim se, nama egzotičnim kuhinjama, kriju prava mala slastičarska blaga. Pa zašto ne bi ovaj Božić ispekli i nešto malo drugačije, a opet potpuno prihvatljivo našem nepcu?

Kad bi u potpunosti ogolili recept došli bi do samo tri sastojka koji su baza ovih keksa. Maslo, brašno i šećer.

arapski_keksi_03

I dobro, što je onda tu egzotično, pitate se? E pa vidite, ovi keksi se mijese s maslom – pročišćenim maslacem, a ono što ih im daje poseban štih je dodatak ružine vodice ili vodice narančinog cvijeta. Pošto sam vrlo svjesna da oba ova sastojka nije ni malo lako nabaviti, uputiti ću vas na odličan recept za ružinu vodicu koji možete naći na Majinom blogu.

Sve ostalo je zbilja vrlo jednostavno i treba vam samo malo dobre volje da zamijesite ukusne keksiće.  Ako vam se ne da zezati s pročišćavanjem maslaca možete koristi i kupovni koji se krije iza naziva ghee i možete ga pronaći u trgovinama zdravom hranom.  Ipak, moj savjet vam je da štedite novce jer pročišćavanje maslaca stvarno nije nikakva filozofija.

Ghraybeh se mogu oblikovati kako vam srce poželi, možete ih formirati u kuglice, možete oblikovati kiflice, slova ‘S’, štapiće ili prstene. Odlučite se za oblik koji vam je drag, a prije pečenja ih još posipajte sjeckanim pistacijama.

arapski_keksi_04

E sad kad sam već kod pistacija odmah ću preći i na dnevnu dozu kukanja, naime pistacije mi predstavljaju strašan problem u kolačima jer nigdje ne pronalazim neslane. Dobro, pronađem jedino one zapakirane i nasjeckane u minijaturnom pakiranju kao za dekoraciju kolača, koje koštaju ko suho zlato. Pošto mi se ipak ne troši toliko na samo jedan sastojak za kolače ja kupim najobičnije pistacije, malo ih protrljam krpom da im skinem onu kožicu i onda ih properem hladnom vodom. Ovako ih uspijem dosta odsoliti i takvi su dobri za neke kolače, ostane jedna lagana doza slanosti, ali u ovim keksima to baš i paše.

arapski_keksi_05

Naravno vi možete biti pametniji od mene pa preskočiti svu ovu zezanciju i jednostavno u svaki keks utisnuti po jedan blanširani badem. 🙂

 

SASTOJCI

220 g maslaca

150 g šećera u prahu

250 g brašna

2 žlice mlijeka

1 žlica ružine vodice

50 g sjeckanih pistacija ili blanširanih badema

 

POSTUPAK

  • Maslac stavite u posudu debljeg dna pa ga otopite na umjereno jakoj vatri. Kad se maslac otopi skroz smanjite vatru i čekajte da se zapjeni. Ni slučajno nemojte miješati. Žlicom skupite pjenu koja se pojavi na vrhu. Ponavljajte postupak dok se maslac ne prestane pjeniti, a na dnu se ne pojave bijele mrvice. Ugasite vatru i ostavite da se malo prohladi, samo par minuta. Pripremite gazu ili cjediljku s jako malim rupicama pa procijedite. Voilà, imate pročišćeni maslac odn. maslo. Trebali bi dobiti oko 150 g masla.
  • Pomiješajte maslo sa šećerom pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne povežu.
  • Naizmjence dodavajte brašno, mlijeko i ružinu vodicu. Miješate mikserom dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a onda nastavite mijesiti rukama.
  • Oblikujte tijesto u kuglu.
  • Kulu podijelite na da dijela, pa onda svaki dio na još desetak manjih dijelova.
  • Formirajte svaki dio u željeni oblik, kuglice, prstene ili slova ‘S’, te ih poslažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pazite na razmak jer keksi se dosta rašire tokom pečenja.
  • U svaki keks lagano utisnite sjeckane pistacije ili polovicu blanširanog badema.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pri 160 stupnjeva, 12 minuta ili dok im dna ne uhvate vrlo nježnu zlatnu boju.

7 Comments

  • Avatar

    Imam i pistacije koje sam oprala i osušila ima čak i ružinu vodicu iz Grčke evo mene da ih isproban:-)

    Odgovori
  • Avatar

    o, divote!

    Odgovori
  • Avatar

    Baš su zgodni. I ja tako odsolim pistacije ali već sam čula komentare da sam skroz luda kaj ne kupim te minijaturen skupe kao sam vrag. Nije da sam škrta ali to mi je više stvar principa, skupi su kao suho zlato.

    Odgovori
  • Avatar

    Divno! Sviđa mi se "pomak" od klasičnih cimet-orah-čokolada božićnih keksa. Pohvala za trud oko pistacija, stvarno je nevjerojatno the ih kod nas nema za kupiti (ja svoje nabavljam u inozemstvu kadgod I gdjegod stignem jer ih obožavam neslane, toliko su nježniji I punijeg su okusa I mirisa..sljedeće koje lociram, javit ću Ti koordinate 🙂

    Odgovori
    • Avatar

      Hvala puno na komentaru.
      Nadam se da će se i neslane pistacije uskoro pojaviti kod nas, a do tada se moramo ovako snalaziti. A koordinatama se jako veselim. 🙂

      Odgovori
  • Avatar

    Nažalost, ne pratim dugo Vaš blog pa ne znam odakle ste, ali pretpostavljam da sigurno živite negdje gdje ima Konzuma 🙂 Ja sam svoj problem s pistacijama u njemu riješila budući da mi nikad ne trebaju velike količine. Nisu najjeftinije, ali nisu niti skupe. Najbitnije je da nisu slane. 🙂 Imaju ih samo u onim mini pakiranjima koji se najčešće nalaze na stalku kod voća i povrća i obično koštaju 6,99. Oprostite ako pišem nešto što već znate. Nadam se da je informacija bila barem malo korisna. Inače nemam naviku ostavljati komentare, ali trenutno sam pod veeelikim dojmom zbog Daminih poljubaca. Mislim da sam se zaljubila… 🙂
    Lijepi pozdrav!
    Ana

    Odgovori
    • andrea

      Ana, hvala na komentaru i savjetu za pistacije. Moram priznati da ih nikad nisam primjetila u tim malim pakiranjima, jedini koje sam uspjela naći su oni od Schwartau ili neke takve firme. Moram bolje pogledati slijedeći put kad odem u nabavku.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.