
Torta od pistacija nastala je sasvim slučajno i bez nekog posebnog razloga. Čini mi se da u ovom ludom vremenu ne trebamo tražiti posebne razloge za stvari koje nas vesele, a mene pečenje jako veseli. Ono je postalo moj mali kreativni bijeg od svakodnevice i ružnih vijesti.
Zbog ovakvog oblika eskapizma profitiraju i drugi sladokusci u mom životu pa mogu reći da sve skupa uopće nije loše. Svi su zadovoljni. 🙂
Ovaj put sam odlučila napraviti slojevitu tortu od pistacija.
Kakve pistacije koristiti
Pistacije jednostavno obožavam i oduvijek sam voljela sladolede i slastice s njima.
Međutim, čini mi se da pistacije nisu baš uobičajena namirnica u kućnom slastičarstvu. Pretpostavljam da je razlog tome njihova cijena, a i slabija dostupnost onih nesoljenih. Ipak, njihov okus je toliko neodoljiv da ih vrijedi isprobati u ovakvoj kombinaciji.

Otkrit ću vam i jednu malu tajnu – za ovaj biskvit možete koristiti i one slano pržene pistacije. Biskvit neće biti slan, dapače njihova slanoća će lijepo izbalansirati ostale okuse. Ako ipak pronađete nesoljene pistacije koristite njih uz obavezan dodatak prstohvata soli.
Zašto je torta od pistacija zelene boje 🙂
Moja torta od pistacija je lagano zelene boje, a kako bi to postigla trebala sam malu pomoć. Naime, nemoguće je u biskvitu postići jarko zelenu boju samo s mljevenim pistacijama. Takav biskvit će nakon pečenja biti žućkasto-smeđe boje. Meni je to skroz ok, ali ovaj put sam ipak htjela da bude prirodno zelene boje. Zbog toga sam mu dodala jednu žličicu zelenog matcha čaja. Okus čaja se ovdje neće osjetiti, ali ćete na taj način dobiti zelene kore.
Naravno, za jači dojam uvijek možete koristiti i nekoliko kapi prehrambene boje ili ostaviti biskvit au naturel.

Što je njemački buttercream
Torta od pistacija nadjevena je kremom od vanilije koja je u osnovi takozvani njemački buttercream. Riječ je o kremi na bazi pudinga i maslaca koja manje slatka od uobičajene kreme od maslaca, a opet je dovoljno čvrsta za nadijevanje visokih, slojevitih torti. Osnova kreme je Dolcela puding od vanilije koji je moj prvi izbor za mnoge kremaste deserte.
Osim toga biskvit sam premazala tankim slojem džema od jagoda koji je dao savršeni kontrapunkt i svježinu kremi i pistacijama.
Na kraju sam je ukrasila bobičastim voćem i sjeckanim pistacijama i čini mi se da joj zbilja ništa više nije potrebno.
Za ljubitelje ovih neodoljivih zelenkastih orašida ova torta uistinu bila je pravi pogodak. 🙂

Torta od pistacija – recept
SASTOJCI:
Za biskvit:
260 g očišćenih neslanih pistacija, fino mljevenih
275 g glatkog brašna
1 Dolcela prašak za pecivo
1 žličica zelenog matcha čaja, po želji
prstohvat soli
170 g maslaca, sobne temperature
200 g šećera
1 Dolcela vanilin šećer
5 bjelanjaka
150 g grčkog jogurta
50 ml maslinovog ulja
230 ml mlijeka
Za kremu:
400 ml mlijeka
4 žumanjka
1 Dolcela puding od vanilije
60 g šećera
250 g maslaca, sobne temperature
Za premazivanje i dekoraciju:
džem od jagoda po izboru
svježe voće i sjeckane pistacije za posipanje
POSTUPAK:
Za biskvit:
U zdjeli pomiješajte mljevene pistacije, brašno, prašak za pecivo, zeleni čaj i sol. Ukoliko koristite slane pistacije onda nemojte dodavati više soli.
U zdjeli miksera pomiješajte maslac i šećer pa sve krenite miješati električnim mikserom na visokoj brzini dok se ne pretvori u svijetlu i pjenastu smjesu.
Dodajte sada bjelanjke i nastavite s miksanjem dok se svi sastojci dobro ne povežu.
Dodajte grčki jogurt i ulje te još jednom sve promiješajte.
Sada naizmjence dodavajte mješavinu brašna i pistacija te mlijeko dok ne umiješate sve sastojke i dobijete gustu smjesu za biskvit.
Podijelite ovu smjesu na dva jednaka dijela i rasporedite je u dva kalupa za torte, promjera 20 cm, koje ste obložili papirom za pečenje.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice i kalupa te ih ostavite na rešetki kako bi se potpuno ohladili.
Ohlađene biskvite dijagonalno prerežite po pola kako bi u dobili četiri biskvita podjednake debljine.
Prebacite prvi biskvit na pladanj za posluživanje i premažite ga s dvije žlice džema od jagoda i brusnica.
Zatim ga premažite s 2 – 3 žlice kreme od vanilije.
Preklopite sve sljedećim biskvitom i ponovite postupak nadijevanja i premazivanja.
Tako napravite i s preostalim biskvitima.
Na kraju cijelu tortu premažite preostalom kremom i ostavite je u hladnjaku nekoliko sati kako bi se dobro ohladila i stisnula.
Prije posluživanja tortu ukrasite svježim voćem i sjeckanim pistacijama.
Za kremu:
Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite nekoliko žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Dolcela puding od vanilije izmiješajte sa žumanjcima, šećerom i mlijekom koje ste odvojili.
Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature dobro izmiješajte mikserom da postane pjenast i podatan.
Dodavajte sada žlicu po žlicu ohlađene puding kreme maslacu i cijelo vrijeme sve miješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
Kada dodate svu kremu nastavite miješati još nekoliko minuta kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene i ohlađene biskvite.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom
3 Comments
Jaaako fino izgleda! Imam dva pitanja:
1. gdje nabaviti matcha čaj?
2. Kod dodavanja bjelanjaka: dodati ih “sirove” ili već snijeg od bjelanjaka?
Lijep pozdrav, Dajana
Draga Dajana,
Matchu kupujem u Bio&bio jer je u zadnje vrijeme pijem umjesto poslijepodnevne kave. Ako ćeš je koristiti smo za bojanje kolača onda je možda boja jeftinija opcija – ima u Dm-u ili u Tvornici zdrave hrane.
Što se bjeljanjaka tiče, u smjesu idu neumučeni bjelanjci. Znam da je malo čudno i neuobičajeno, ali funkcionira. 🙂
Eto nadam se da sam pomogla.
Pozdrav,
Andrea
Pozdrav,
zanima me da li je ova krema od torte pogodna za stavljanje fondanta na nju..jer bi prekrila tortu s fondantom.
Hvala! 😊