Stiglo nam je najljepše doba godine – čarobni blagdani. Kao i svake godine, već početkom prosinca ja krenem razmišljati o kolačima koje ću pripremati. Doduše do Božića se predomislim 100 puta i promijenim taj plan. Ipak neki klasici uvijek ostaju na listi za pečenje uz pokoji novitet.
Ove godine novost su ovi maleni i vrlo ukusni rum kolačići.
Radi se o nepečenim kolačima, sličnim omiljenim rum kuglicama, ali s malim dodatkom – čokoladnom kremom. Kao i svi nepečeni kolači i ovi rum kolačići jednostavni su za pripremu, ali ipak treba imati strpljenja prilikom njihovog oblikovanja. I to je zapravo jedina malo kompliciranija stvar u ovom receptu.
Rum je osnovna aroma u ovim kolačićima, ali ne brinite, nema ovdje alkohola i oni su potpuno sigurni i za najmlađe sladokusce. Umjesto alkohola u ovom receptu koristim Dolcela Rum šećer koji im daje onu poznatu aromu bez straha od neželjenih posljedica. Obožavam ovaj šećer i moje blagdansko pečenje kolača postalo je nezamislivo bez njega.
Eto sada kada sam sve lijepo objasnila, možemo se baciti na posao.
Evo i recepta. 🙂
Rum kolačići – recept
SASTOJCI:
300 g mljevenih keksa
100 g pečenih mljevenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
10 g kakao praha
2 Dolcela Rum šećera
prstohvat soli
100 g maslaca, rastopljenog
50 – 60 ml mlijeka
Za oblikovanje i posipanje:
mljeveni lješnjaci
mljeveni keksi
Za čokoladnu kremu:
100 g tamne čokolade
100 g slatkog vrhnja
POSTUPAK:
U zdjeli pomiješajte kekse, lješnjake, šećer u prahu, kakao, rum šećer i sol.
Dodajte otopljeni maslac i još jednom sve dobro izmiješajte.
Malo pomalo dolijevajte mlijeko neprestano miješajući dok se sve ne poveže u kompaktnu i homogenu smjesu.
Za oblikovanje i posipanje:
U dubokom tanjuru pomiješajte mljevene lješnjake i kekse za posipanje.
Uzmite manju okruglu modilicu za kekse i stavite je na tanjur.
Ispunite modilicu smjesom za kolačiće i poravnajte.
Sredinu smjese izdubite, najbolje alatkom za dubljenje jabuka, ali poslužit će neki manji čep npr.
Pažljivo izvadite smjesu iz modlice te dobiveni kolačić uvaljajte u mljevene lješnjake i kekse.
Prebacite ga na tanjur pa ponovite proceduru dok ne iskoristite svu smjesu.
Za čokoladnu kremu:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u zdjelu.
vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade.
Ostavite tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte dok ne se ne pretvori u glatku kremu.
Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim je prebacite u vrećicu za ukrašavanje.
Istinite kremu u udubine na kolačićima.
Odmah poslužite ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
*ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom