Fotografija je jedan od najvažnijih elemenata ovog bloga. Vizualnim tipovima, kakav sam i sama ona je ono što šalje poruku i privlači na daljnje čitanje.
Od početka pisanja bloga do danas prolazim kroz proces učenja o fotografiji i usavršavanja tehnika i kompozicije. Na početku pisanja bloga nisam imala fotoaparat već su sve fotografije nastajale mobitelom (Sony Ericsson K 790i), povremeno Nikonom E8700 koji je najlošiji fotoaparat s kojim sam radila. Nakon nekog vremena sam kupila svoj prvi digitalni fotoaparat Olympus SP 560 UZ, mali kompakt koji me vjerno služio i pomoću kojeg sam puno i naučila. Uostalom ovaj malac je dijelom zaslužan i za jednu foto pobjedu. Danas imam dSLR Olympus E-620, dva tri objektiva 14-42 mm, 40-150mm i a tiha patnja i slijedeći na popisu za kupnju je ovaj:   50 mm macro objektiv u koji sam zaljubljena. 🙂

Kod fotografiranja hrane preferiram dnevnu svijetlost pod kojom fotografije izgledaju prirodne, međutim nikad ne fotografiram na direktnom suncu jer tada je svijetlost prejaka, a fotografije su u pravilu preeksponirane s jakim i ružinim sjenama. Za fotografiranje hrane biram nježno jutarnje svjetlo, set postavim pored prozora, a prozirna bijela zavjesa ga omekšava i sprječava nastajanje ružnih sjena. Ako mi nije dostupno jutarnje svijetlo preferiram poluoblačni dan. Ipak većinu vremena nemam dostupno nikakvo dnevno svijetlo pa koristim umjetnu rasvjetu napravljenu od 4 žarulje koje su temperature slične dnevnoj svjetlosti.
Najvažnije pravilo kojega se apsolutno uvijek pridržavam je da: NIKAD ne koristim blic!

Bez obzira na opremu kojom raspolažete da bi napravili dobru fotografiju nužno je savladati par osnovnih pojmova i njihovu primjenu u fotografiji.
Preporučam onima koje zanima fotografija da prvo pročitaju upute za rukovanje koje su dobili sa svojim fotoaparatima!

Dakle što su i čemu služe:
ISO (ASA)
White Balance WB – balans bijelog
Otvor blende – F broj
Brzina zatvarača
 
 
ISO (nekoć ASA) je vrijednost koja je preuzeta iz vremena fotoaparata s filmom. ISO označava vrijednost brzine osvjetljavanja filma odnosno čipa u digitalnoj fotografiji. Što je ISO vrijednost manja to je manja i brzina osvjetljivanja.
Znači s većim ISO brojem dobivate i svjetlije fotografije.
Da pojednostavim kod lijepog i sunčanoga dana na otvorenom ISO vrijednost treba podesiti na nižu vrijednost (100), u zatvorenim prostorima sa slabijim svjetlosnim uvjetima i gdje ne možemo/ne želimo koristiti blic ISO bi trebalo povećati (400). Kod fotografiranja hrane uglavnom snimam na ISO 100.Otvor blende se označava f brojem, što je f broj manji to je otvor blende veći i samim time slika svjetlija. F broj nam je važan i za kontrolu DOF (Depth of field). Pojednostavljeno rečeno plitak DOF je prisutan na fotografijama na kojima je jedan objekt ili detalj u fokusu, a sve ostalo je zamućeno (izvan fokusa), duboki DOF je prisutan na fotografijama na kojima su svi ili većina objekata u fokusu.
Preferiram fotografirati sa što nižim f brojem, to je 2,8 pa do 3,5, upravo zbog plitkog DOF-a.

Brzina zatvarača je doslovno dužina trajanja osvjetljavanja filma/čipa odn. ekspozicija. Označava se u vrijednostima od npr. 1/8 sekunde do 1/1500 sekunde. Najčešće se koristi brzina od 1/60 jer sve sporije od toga je jako osjetljivo na svaki i najmanji pokret pa su rezultat mutne fotografije. Ovo je važno kod fotografiranja hrane ili bilo kakvih drugih detalja. Kod dugih ekspozicija korištenje stativa je neophodno.
Kako uglavnom snimam sa stativom vrlo često puštam dužu ekspoziciju, posebno pri lošijim svjetlosnim uvjetima.

Balans bijele je možda i najvažnija stvar jer ako je to krivo namješteno cijela fotografija dobiva krivu boju, žutu ili plavu patinu ovisno o uvjetima.
Da bi razumjeli što je balans bijele moramo znati da svijetlost ima određenu temperaturu koja se izražava u Kelvinovoj skali. Ovisno o temperaturi ono je drugačije boje. Dakle svijetlo obične žarulje (2700–3300 k) i jutarnjeg sunca (5000 k) nisu iste, naše oko tu razliku ne vidi. Ono je dovoljno “pametno” da se prilagodi i mi vidimo boje onakvima kakve one zapravo jesu. Fotoaparati nemaju tu mogućnost pa će fotografije snimljene pod žaruljom imati žutu patinu, a one na suncu će biti vjernih boja. Da bi doskočili tom problemu trebamo pravilno namjestiti balans bijele. Znači ovisno o uvjetima on treba biti: namješten na sunčano, oblačno, žarulju itd…
Neki (uglavnom SLR) aparati imaju mogućnost ručnog namještanja temperature.

Naknadna obrada fotografije u nekom softveru je također nerazdvojivi dio nastajanja finalnog proizvoda – fotografije spremne za objavu. Sve fotografije snimam u RAW i Jpg formatu, nakon što ih prebacim na kompjuter idu na selekciju. One koje mi se čine dobre idu u daljnju obradu, a ostale brišem. Uglavnom fotografije uređujem u photoshopu, a zahvati nisu preveliki, obično pojačam kontrast i oštrinu fotografija, a prema potrebi ih i posvijetlim. Smanjim fotografije na 800 x 600 i takve su spremne za objavu.

Što se tiče odabira pozadine i detalja na fotografiji to je stvar osobnog ukusa i afiniteta. Ja preferiram minimalizam i crnu i bijelu podlogu te prirodne materijale. Ipak takve pozadine ne funkcioniraju uvijek i na svakoj fotografiji pa se često igram s prenatrpanim, šarenim setovima. Mislim da je ovdje najvažnije pustiti maštu i kreativnost te pokušati razne kombinacije dok ne dođete do rezultata kojim ste zadovoljni.

Evo i par korisnih linkova o fotografiji:
Food Photography Blog
What’s cooking – photography composition
Food Photo 101
A quik guide to food photography
Food Photography Techniques and Tips
Food Photography an Introduction
Tips on Food Photography

 

 

Follow & Subcribe Me

4 Comments

 • Ovo je nešto najkorisnije što sam pročitala u poslednje vreme. Veliko hvala:)

  Odgovori
 • Hvala na puno korisnih informacija .

  Odgovori
 • Zaista divno napisano. Hvala ti. Baš objašnjenje kakvo trebam, direktno i razumljivo. ?

  Odgovori
  • Ma nema na čemu, trebala bi sada još taj tekst doraditi s više detalja, ali ne stignem. 🙂

   Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.