deserti, kokos, kolači, kurkuma, lagana jela, napitak

Kokosovo mlijeko, kolač i napitak

Zlatno mlijeko

Jutros sam se probudila u 5! 
Subota je jedini dan kad se mogu pošteno naspavati i mene u 5 ujutro probudi nepodnošljiva grlobolja. Užasna oštra bol koja me istovremeno boli, iritira i guši. Strašno.

Kao dijete nisam bila boležljiva, ne sjećam se niti jedne takve grlobolje, zapravo ne sjećam se da sam ikad imala upalu grla, a vrlo rijetko sam imala i bilo kakvu drugu bolest (kuc-kuc o drvo, pljuc-pljuc preko ramena), moja prva prava upala grla došla je sa Zvjerkom iz vrtića i od tada me razmjerno često tako zaboli grlo. Eto moj imunitet je 36 godina odolijevao svemu i svačemu, ali vrtićki virusi su bili previše za njega. :/

Kako sam se probudila puno ranije nego što sam planirala imala sam ekstra vremena da isprobam neke reecpte koji su dugo na ‘to do’ listi.
Mlijeko od tostiranog kokosa jedan je takav recepat. Pronašla sam ga kod jedne od mojih omiljenih blogerica – Heidi Swanson s bloga 101 Cookbooks. I tako sam, između dva preslagivanja kruha od kiselog tijesta (priča o tome slijedi za koji dan), napravila i to kokosovo mlijeko.

Ja vam kokos obožavam u svakom obliku, a kad sam vidjela njezin post i video odlučila sam da ga moram napraviti čim prije. Vjerujem da svi znate postupak izrade biljnih napitaka (mlijeka), ali prednost s kokosom je što ga ne morate ranije namakati. Osim toga kokos je bogat dobrim masnoćama i izrazito ukusan, a ono što ovo mlijeko čini posebnim je tostiranje samog kokosa. Termička obrada izvlači okuse te ovakvo mlijeko imam sasvim drugačiji, dublji, okus od standardnog. Jako mi se svidjelo, a vjerujem da bi se svidjelo i svakom drugom ljubitelju ovog tropskog ploda.

Pošto mom imunitetu očito treba  jaki ‘boost’ odlučila sam kokosovo mlijeko iskoristiti u jednom pomalo hipsterskom napitku. Poslijepodne sam tako, umjesto kavice, napravila zlatno mlijeko s kurkumom.
Čuli ste za zlatno mlijeko, pretpostavljam, u zadnje vrijeme se i o njemu dosta piše i govori po lifestyle i gastro portalima. Riječ je o toplom napitku na bazi biljnih mlijeka s dodatkom paste od kurkume. Radi se o napitku koji ima blagotvorno djelovanje na cijeli organizam te opušta.

Nisam liječnik niti farmaceut pa vas neću niti zamarati mojim laičkim znanjem o kurkuminoj ljekovitosti već ću vam samo reći da se preporuča kod raznih stanja. Između ostalog za jačanje imuniteta, podizanje energije, za smirivanje probavnih tegoba… I za, pazi sad, bolno grlo. 😀
Još kojekakva ljekovita svojstva mu pripisuju, ali tu ću se zaustaviti, a vi malo proguglajte ako sam vas uspjela zainteresirati.
Mogu vam reći da je meni baš lijepo prijala šalica (najljepša na svijetu) ovog zlatnog napitka, iako me grlo i dalje boli. :/

Zlatno mlijeko - kurkuma
Da sve ne ostane na napitcima tu je i treći današnji recept – kocke s kokosom i kakaom. Napravila sam ih jer mi nije padalo na pamet baciti kokosovu pulpu preostalu od izrade mlijeka. Radila sam ih napamet i vodila se idejom da budu paleo/lchf. Ispali su bolji nego što sam se nadala pa tako danas imamo tri recepta u jednom postu. Oni i idu nekako u kompletu jer da bi napravili zlatno mlijeko prvo morate napraviti kokosov napitak, a onda vam ostane pulpe pa možete raditi i kolač. Eto tako – cjelina je zatvorena.

Mlijeko od tostiranog kokosa
Print
Sastojci
  1. 100 g ribanih kokosovih mrvica (može i onih najobičnijih za kolače)
  2. 400 – 500 ml vode
  3. prstohvat soli
Postupak
  1. Tavu u kojoj planirate tostirati kokos zagrijte pa na njoj kratko prepecite ribani kokos bez dodavanja masnoća. Ako je potrebno kokos tostirajte u turama, ali nemojte pretrpati tavu jer će vam početi zagarati.
  2. Prebacite kokos u blender i dodajte vodu i prstohvat sol. Količinu vode možete i znatno povećati ovisno o tome kakvo mlijeko želite. Ja sam htjela da bude vrlo bogato i kremasto.
  3. Blendajte sve dugo, dugo dok se sadržaj ne pretvori u bež tekućinu.
  4. Nad dublju posudu stavite sitno cjedilo i prekrijte ga čistom tetra pelenom ili gazom pa u nju izlijte pripremljeno mlijeko.
  5. Dobro ga procijedite stiskanjem gaze. Ono što iscijedite je kokosovo mlijeko, a ono što vam ostane u gazi je pulpa.
  6. Mlijeko pospremite u sterilnu bocu ili staklenku te čuvajte u hladnjaku.
Napomene
  1. Kao i svako kokosovo mlijeko ovo će se u hladnjaku razdvojiti na masnu i vodenu fazu. Neka vas to ne brine, samo ga prije upotrebe dobro promućkajte ili malo zagrijte.
Cukar http://cukar.com.hr/
Zlatno mlijeko
Print
Sastojci
  1. za pastu od kurkume
  2. 2 žlice kurkume
  3. 4 žlice vode
  4. ½ žličice svježe mljevenog papra
  5. za zlatno mlijeko
  6. 300 ml kokosovog mlijeka (ili biljnog napitka po želji)
  7. ½ žličice paste od kurkume
  8. 1 žličica kokosovog ulja
  9. 1 žlica meda ili sladila po izboru (agavin, javorov, datuljin sirup…)
Postupak
  1. za pastu
  2. Kako bi napravili zlatno mlijeko prvo moramo napraviti pastu od kurkume.
  3. U manjem lončiću pomiješajte kurkumu, vodu i papar.
  4. Sve zagrijavajte nad laganom vatrom dok se ne pretvori u pastu. To se dogodi za par minuta.
  5. Pastu prebacite u malu teglicu i čuvajte je u hladnjaku te je dodavajte napitku po potrebi.
  6. za zlatno mlijeko
  7. U lončić natočite kokosovo mlijeko, dodajte mu pastu od kurkume i kokosovo ulje.
  8. Zagrijte miješajući do točke vrenja, ali ne dozvolite da vam zakuha, maknite s vatre.
  9. Zasladite medom ili sladilom po izboru te odmah poslužite
Napomene
  1. Po želji možete dodati i neke druge začine poput cimeta i đumbira, ovo je osnovni recept za zlatno mlijeko, a njegov okus možete nadograditi prema svom ukus.
Cukar http://cukar.com.hr/
Kakao & kokos kolačići
Print
Sastojci
  1. 4 jaja
  2. 100 g meda ili sladila po izboru
  3. prstohvat sol
  4. 85 g kokosove pulpe (preostale od izrade napitka, a možete koristiti i pulpu od drugih orašastih plodova)
  5. 3 pune žlice kakao praha
  6. 100 g kokosovog ulja, otopljenog
  7. 2 žličice komadića zrna kakaoa (cocoa nibs)
Postupak
  1. Izmiješajte jaja, med i prstohvat sol električnim mikserom dok ne postanu pjenasta.
  2. Dodajte kokosovu pulpu i kako u prahu te sve dobro izmiješajte.
  3. Na posljetku umiješajte kokosovo ulje.
  4. Izlijte pripremljenu smjesu u mali kalup za kolače (promjer 18 – 20 cm) te je posipajte komadićima kakao zrna.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C dvadesetak minuta.
  6. Pečeni kolač dobro ohladite pa narežite na manje kockice i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori