dizano tijesto, Italija, kruh, kruh i pecivo

Focaccia s crnim maslinama i rajčicama

Focaccia

Vikendi su jedino vrijeme kada stignem fotografirati i raditi za blog, posebno kada su dani ovako kratki i tmurni, a ja ionako dolazim doma po mrklom mraku.
Zbog toga moji vikendi ponekad izgledaju potpuno histerično i čini se kao da vodim neku utrku s vremenom u kojoj pokušavam izbalansirati zacrtani plan i sve one druge obaveze. Uglavnom roditeljske. 😀

Zbog toga povremeno napravim pauzu i neke vikende zaboravim na blog. Odlučim jednostavno imati normalan vikend bez histerije, stresa i bjesomučnog fotografiranja. Tada kuham samo da bi smo ko ljudi sjeli za stol i jeli.

 Kuhala sam tako ovaj vikend kelj varivo s bijelim grahom, inspiracija mi je bila toskanska juha ribollita, a kad sam već bila mislim u Italiji pala mi je na pamet i focaccia. Jer što ima bolje od toplog, domaćeg kruha uz tanjur variva. Je l’ tako?
Izradu focaccie sam morala malo ubrzati, što inače ne preporučam kad je dizano tijesto u pitanju, ali ideja je bila da taj dan jedemo kao normalni ljudi. Ljudi koji ne pišu gastro blog. 😀
Zamijesila sam je i ostavila je na radijatoru da se diže dok se varivo krčkalo. Podignutu sam posipala onim što sam imala pri ruci, s crnim maslinama, cherry rajčicama i krupnom morskom solju. Sve sam to dakako zalila i s dobrom količinom maslinovog ulja.
Što da vam više kažem, focaccia je bila toliko dobra da nije dočekala večer.

Focaccia 2

Ništa od ovoga nije trebalo završiti na blogu, ionako sam ovdje već pisala o focaccia u malo drugačijem obliku. Međutim, kada je ova focaccia izašla iz pećnice, sva mirisna i rumena, automatski sam posegnula za fotoaparatom. Dan je bio stvarno mračan i tmuran pa nije bilo smisla raditi pravi photosession, ali ona je bila lijepa. Ljepša nego li je ispala na fotografijama i zaslužila je svojih pet minuta slave. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će se i vama toliko dopasti… Ali dopala vam se, pa kad je tako onda evo i recepta.
Ovo je jednostavan recept i jednostavna focaccia, a njeno tijesto je lijepo i podatno za rad. Ako se odlučite isprobati je poigrajte se nadjevima i javite kako vam je ispala.

Focaccia s crnim maslinama i cherry rajčicama
Print
Sastojci
  1. 500 g brašna (bilo bi idealno koristiti tip '00', ali ako ga nemate i T '550' će proći)
  2. 2 ravne žličice soli
  3. 1 suhi kvasac
  4. 3 žlice maslinovog ulja, plus još za premazivanje
  5. 400 ml mlake vode
Za nadjev
  1. 5 – 6 cherry rajčica, prepolovljenih
  2. 10 crnih maslina, narezanih
  3. Krupna morska sol
  4. Maslinovo ulje
Postupak
  1. U zdjeli izmiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac i maslinovo ulje ta još jednom dobro promiješajte.
  2. Lagano dolijevajte mlaku vodu i cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom. Kada više ne budete mogli miješati kuhačom krenite mijesiti tijesto rukama.
  3. Prebacite tijesto na radnu plohu koju ste lagano premazali maslinovim ulje i posuli s malo brašna. Nastavite mijesiti tijesto još 5 – 7 minuta.
  4. Kada dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi prebacite ga natrag u zdjelu, premažite ga s malo maslinovog ulja i ostavite na toplom da se udvostruči.
  5. Kada se tijesto udvostruči ponovno ga premijesite na radnoj plohi premazanoj maslinovim uljem.
  6. Tijesto prebacite na veliki lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje te ga rukama rastegnite u pogaču – focacciu.
  7. Ostavite ga na toplom narednih sat vremena da još jednom fermentira. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.
  8. Uzdignutu focacciu malo nabodite prstima i posipajte je narezanim maslinama i cherry rajčicama.
  9. Na kraju sve prelijte s još maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu.
  10. Pecite dvadesetak minuta, dok se lijepo ne zarumeni.
  11. Pečenu focacciu prelijte s još maslinovog ulja i poslužite toplu.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori