Nakon što je Had oteo Perzefonu, Demtra je tugovala danima. Povukla se s Olimpa i besciljno lutala zemljom. Već izgladnjelu boginju ugostio je kralj Kelej, ne sluteći da se radi o vrlo uglednoj gošći.
Kao znak zahvalnosti, na ukazanom gostoprimstvu, Demetra je podučila Kelejevog sina, Triptolema, orati zemlju te mu je poklonila zrna žita.
Ovaj grčki mit zapravo predstavlja stvarni trenutak u povijesti koji označava prijelaz u mlađe kameno doba, ovim činom prestaje nomadski, a započinje sjedilački način života i blagostanje.
Zahvaljujući ovom poklonu danas imamo nešto što, gotovo, uzimamo zdravo za gotovo – kruh.
Kruh je definitivno namirnica čija povijest je usko isprepletena s povijesti čovječanstva.
Već kod rimskih pisaca nalazimo na recepte za kruh i izvještaje o kruhu. Tako saznajemo da su neki od rimskih pekarskih specijaliteta bili: libum, mustaceus i savillum te panis focacius.
Iz ovog potonjeg se vjerojatno razvila i focaccia kakvu danas poznajemo.
Focaccia je tanki, okrugli kruh, premazan maslinovim uljem, poznat u mnogim dijelovima mediterana. Ipak ona se danas vezuje isključivo uz talijansku kuhinju.
Kako i sa svakim kruhom, tako i s focacciom možete biti krajnje kreativni te je natrpati namirnicama po želji i ukusu. Ja sam se zadržala ipak na osnovnim nadjevima da je ne pretvorim u pizzu. 🙂
SASTOJCIza tijesto400 g glatkog brašna100 g kukuruznog brašna250 ml tople vode1 žličica soli1 žlica maslinovog ulja+ brašno za posipanjeza kvasac15 g kvasca1 žličica brašna1 žličica šećeramalo tople vodeza nadjeve
5 – 6 ljutika
listići (iglice) ružmarina
3 – 4 žlice maslinovog ulja
krupna morska solili
100 g maslina punjenih paprikom
3 – 4 žlice maslinovog ulja
krupna morska solPOSTUPAK
- Kvasac namrvite pa ga izmiješajte s brašnom, šećerom i vodom te ga ostavite na toplom da se aktivira.
- Brašno izmiješajte s kukuruznim brašnom i solju.
- Dodajte aktivirani kvasac, žlicu maslinovog ulja i toplu vodu pa umijesite mekano tijesto.
- Pobrašnite radnu površinu i ruke pa nastavite mijesiti tijesto dok ne postane kompaktno. Tijesto je vrlo mekano neka vas to ne plaši i ne brine ako radite s dosta brašna na rukama i radnoj površini ne bi trebali imati problema s miješenjem kruha.
- Tijesto formirajte u kuglu, malo ga premažite maslinovim uljem i ostavite na toplom mijestu da udvostruči volumen.
- Premijesite tijesto pa ga podijelite na 4 jednaka dijela.
- Svaki dio formirajte u kuglicu pa i njih ostavite neko vrijeme da malo narastu.
- Na pobrašnjenoj površini svaku kuglicu rastanjite u oblik diska i ostavite ih još 10 – 15 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Masline narežite na kolutiće.
- Ljutiku nasjeckajte.
- Svaki disk nabodite prstima tako da dobijete rupe.
- Focaccie obilato namažite maslinovim uljem.
- Na dvije focaccie poslažite masline u rupe, a na dvije ljutiku i listiće ružmarina.
- Posipajte ih s krupnom morskom solju (ne pretjerujte, prstohvat po focacci je sasvim dovoljan).
- Pecite u zagrijanoj pećnici petnaestak minuta.
18 Comments
Hej, ludo dobro, volim sva tijesta tog tipa, sve zapisala, napravit ću u krušnoj peći za prijatelje i naravno pročitat im pričicu.
Kada takve stvari počnem jesti, doslovno ne mogu stat. Fenomenalno!
Obožavam ovakve “stvarčice” 🙂
Prvo da pohvalim uvod, a foccaccie su prekrasne i ja kao što sam bezbroj puta napisala i komentarisala obožavam kruh, pogače, jednostavne pizze i sve fino što dolazi iz krušne peći. Predivno…
Andrea,very beautiful and tasty idea,great photo!Greetings, Diana
Bas su ti lipe! Joj ja bi sad malo focaccie….
ajme što je ovo dobro !! focaccie izvrsno izgledaju, jako ih volim, a u ovim kombinacijama dodataka …., ma savršene su ti !! I lijepi uvod si napisala, super post !!
najdraža focaccia mi je u kombinaciji s maslinama, ružmarinom i krupnom soli i već ju neko vrijeme želim napraviti i objaviti na blogu, a nikako da stignem 🙂 ove tvoje su mi savršene jer su s kukuruznim brašnom, tako su lijepo žućkaste i savršene 🙂
Joj, prekrasne su! Ne znam koja je bolja!
Kao i Josipka, i ja sam planirala napraviti foccaciu ovih dana. Bas fino da si napisala recept, mislim da ce kod mene proci ona s maslinama. Ljutika nam nije sada pri ruci 😉
Ova focaccia sa maslinama me je potpuno osvojila, predivno izgleda!
Obe su ti tako lepe,u ukus ne sumnjam!
Predobro izgleda, tako meka i ukusna , još s maslinama, savršeno!
fenomenalno…ja biram ovu s ljutikom 🙂 a fotke su ti u zadnje vrijeme još za klasu bolje nego ranije. fantastično! 😉
focaccia mi je broj 1, a ovo s ljutikom mi se posebno svidja, a sto se tice fotki potpisujem Moniku:)i naravno uvod za 10, kako smo i navikli od tebe!
S tobom svaki put ponovim gradivo ili nešto novo saznam. 🙂 Volim to. Nego, jel’ ostao koji komadić….i ja bih! :)Djeluju tako svježe i mirisno.
ah… znaš da ih obožavam 🙂
@Dunja, mislim da će focaccie iz krušne peći biti posebno dobe. Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti sviđa recept. :)@Vali, i ja isto, ovo mi je 100 puta bolje od pizze. @Maslinka, hvala na komentaru.@Cosmo, hvala ti, ja obožavam mijesiti kruh ali ga ne volim toliko jesti. Focaccia je tu iznimka, ona mi je zbilja ko samostalno jelo. @Diana, thank you.@Maninas, hvala ti. :)@Branka, hvala na komnetaru, drago mi je da ti se sviđa. :)@Josipa, jedva čekam vidjeti tvoj recept , sigurna sam da bi mi se jako svidjela. 🙂 Kukuruzno brašno obožavam i volim ga dodati u razna peciva. Hvala ti na komentaru.@Snježa, hvala. :)@Jubistacha, hvala ti na komentaru, znam da ti možda sad nije zgodno ali na placu ima dosta ljutike u ovom razdoblju. 🙂 Bez obzira i ova s maslinama je jako fina. @Kuvarica na trapezu, hvala ti. @Vera i Nada, hvala.@Monika, hvala ti puno. I meni je ova s ljutikom baš bila posebna, s maslinama nije loša ali s ljutikom je izvrsna. Hvala ti i za fotke, s ovima baš nisam zadovoljna jer sam ih napravila na brzinu, prije nego dođu gosti. :)@Sweet Corner, hvala ti i kao što sam i Moniki napisala, ova s ljutikom stvarno je posebna. Hvala i za fotke, kao što rekoh, s ovima baš nisam zadovoljna ali eto očito nisam objektivna. :)@Tadeja, to se u meni javlja nikad ispunjena uloga učitelja. 😆 Nema je više ali za tebe ispečem novu turu bez bed. :)@Nataša, znam, znam. <3 Hvala na komentaru. 🙂