kruh, lagana jela, ljutika, masline, prilozi, veganska jela

Focaccia s ljutikom i focaccia s maslinama

 

Nakon što je Had oteo Perzefonu, Demtra je tugovala danima. Povukla se s Olimpa i besciljno lutala zemljom. Već izgladnjelu boginju ugostio je kralj Kelej, ne sluteći da se radi o vrlo uglednoj gošći.
Kao znak zahvalnosti, na ukazanom gostoprimstvu, Demetra je podučila Kelejevog sina, Triptolema, orati zemlju te mu je poklonila zrna žita.
Ovaj grčki mit zapravo predstavlja stvarni trenutak u povijesti koji označava prijelaz u mlađe kameno doba, ovim činom prestaje nomadski, a započinje sjedilački način života i blagostanje.
Zahvaljujući ovom poklonu danas imamo nešto što, gotovo, uzimamo zdravo za gotovo – kruh.
Kruh je definitivno namirnica čija povijest je usko isprepletena s povijesti čovječanstva.
Već kod rimskih pisaca nalazimo na recepte za kruh i izvještaje o kruhu. Tako saznajemo da su neki od rimskih pekarskih specijaliteta bili: libum, mustaceus i savillum te panis focacius.
Iz ovog potonjeg se vjerojatno razvila i focaccia kakvu danas poznajemo.

 

Focaccia je tanki, okrugli kruh, premazan maslinovim uljem, poznat u mnogim dijelovima mediterana. Ipak ona se danas vezuje isključivo uz talijansku kuhinju.
Kako i sa svakim kruhom, tako i s focacciom možete biti krajnje kreativni te je natrpati namirnicama po želji i ukusu. Ja sam se zadržala ipak na osnovnim nadjevima da je ne pretvorim u pizzu. 🙂

SASTOJCI
za tijesto
400 g glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
250 ml tople vode
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
+ brašno za posipanje
za kvasac
15 g kvasca
1 žličica brašna
1 žličica šećera
malo tople vode

za nadjeve
5 – 6 ljutika
listići (iglice) ružmarina
3 – 4 žlice maslinovog ulja
krupna morska sol

ili

100 g maslina punjenih paprikom
3 – 4 žlice maslinovog ulja
krupna morska sol

POSTUPAK
  • Kvasac namrvite pa ga izmiješajte s brašnom, šećerom i vodom te ga ostavite na toplom da se aktivira.
  • Brašno izmiješajte s kukuruznim brašnom i solju.
  • Dodajte aktivirani kvasac, žlicu maslinovog ulja i toplu vodu pa umijesite mekano tijesto.
  • Pobrašnite radnu površinu i ruke pa nastavite mijesiti tijesto dok ne postane kompaktno. Tijesto je vrlo mekano neka vas to ne plaši i ne brine ako radite s dosta brašna na rukama i radnoj površini ne bi trebali imati problema s miješenjem kruha.
  • Tijesto formirajte u kuglu, malo ga premažite maslinovim uljem i ostavite na toplom mijestu da udvostruči volumen.
  • Premijesite tijesto pa ga podijelite na 4 jednaka dijela.
  • Svaki dio formirajte u kuglicu pa i njih ostavite neko vrijeme da malo narastu.
  • Na pobrašnjenoj površini svaku kuglicu rastanjite u oblik diska i ostavite ih još 10 – 15 minuta.
  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  • Masline narežite na kolutiće.
  • Ljutiku nasjeckajte.
  • Svaki disk nabodite prstima tako da dobijete rupe.
  • Focaccie obilato namažite maslinovim uljem.
  • Na dvije focaccie poslažite masline u rupe, a na dvije ljutiku i listiće ružmarina.
  • Posipajte ih s krupnom morskom solju (ne pretjerujte, prstohvat po focacci je sasvim dovoljan).
  • Pecite u zagrijanoj pećnici petnaestak minuta.

 

18 Comments

  • Hej, ludo dobro, volim sva tijesta tog tipa, sve zapisala, napravit ću u krušnoj peći za prijatelje i naravno pročitat im pričicu.

    Odgovori
  • Kada takve stvari počnem jesti, doslovno ne mogu stat. Fenomenalno!

    Odgovori
  • Obožavam ovakve “stvarčice” 🙂

    Odgovori
  • Prvo da pohvalim uvod, a foccaccie su prekrasne i ja kao što sam bezbroj puta napisala i komentarisala obožavam kruh, pogače, jednostavne pizze i sve fino što dolazi iz krušne peći. Predivno…

    Odgovori
  • Andrea,very beautiful and tasty idea,great photo!Greetings, Diana

    Odgovori
  • Bas su ti lipe! Joj ja bi sad malo focaccie….

    Odgovori
  • ajme što je ovo dobro !! focaccie izvrsno izgledaju, jako ih volim, a u ovim kombinacijama dodataka …., ma savršene su ti !! I lijepi uvod si napisala, super post !!

    Odgovori
  • najdraža focaccia mi je u kombinaciji s maslinama, ružmarinom i krupnom soli i već ju neko vrijeme želim napraviti i objaviti na blogu, a nikako da stignem 🙂 ove tvoje su mi savršene jer su s kukuruznim brašnom, tako su lijepo žućkaste i savršene 🙂

    Odgovori
  • Joj, prekrasne su! Ne znam koja je bolja!

    Odgovori
  • Kao i Josipka, i ja sam planirala napraviti foccaciu ovih dana. Bas fino da si napisala recept, mislim da ce kod mene proci ona s maslinama. Ljutika nam nije sada pri ruci 😉

    Odgovori
  • Ova focaccia sa maslinama me je potpuno osvojila, predivno izgleda!

    Odgovori
  • Obe su ti tako lepe,u ukus ne sumnjam!

    Odgovori
  • Predobro izgleda, tako meka i ukusna , još s maslinama, savršeno!

    Odgovori
  • fenomenalno…ja biram ovu s ljutikom 🙂 a fotke su ti u zadnje vrijeme još za klasu bolje nego ranije. fantastično! 😉

    Odgovori
  • focaccia mi je broj 1, a ovo s ljutikom mi se posebno svidja, a sto se tice fotki potpisujem Moniku:)i naravno uvod za 10, kako smo i navikli od tebe!

    Odgovori
  • S tobom svaki put ponovim gradivo ili nešto novo saznam. 🙂 Volim to. Nego, jel’ ostao koji komadić….i ja bih! :)Djeluju tako svježe i mirisno.

    Odgovori
  • ah… znaš da ih obožavam 🙂

    Odgovori
  • @Dunja, mislim da će focaccie iz krušne peći biti posebno dobe. Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti sviđa recept. :)@Vali, i ja isto, ovo mi je 100 puta bolje od pizze. @Maslinka, hvala na komentaru.@Cosmo, hvala ti, ja obožavam mijesiti kruh ali ga ne volim toliko jesti. Focaccia je tu iznimka, ona mi je zbilja ko samostalno jelo. @Diana, thank you.@Maninas, hvala ti. :)@Branka, hvala na komnetaru, drago mi je da ti se sviđa. :)@Josipa, jedva čekam vidjeti tvoj recept , sigurna sam da bi mi se jako svidjela. 🙂 Kukuruzno brašno obožavam i volim ga dodati u razna peciva. Hvala ti na komentaru.@Snježa, hvala. :)@Jubistacha, hvala ti na komentaru, znam da ti možda sad nije zgodno ali na placu ima dosta ljutike u ovom razdoblju. 🙂 Bez obzira i ova s maslinama je jako fina. @Kuvarica na trapezu, hvala ti. @Vera i Nada, hvala.@Monika, hvala ti puno. I meni je ova s ljutikom baš bila posebna, s maslinama nije loša ali s ljutikom je izvrsna. Hvala ti i za fotke, s ovima baš nisam zadovoljna jer sam ih napravila na brzinu, prije nego dođu gosti. :)@Sweet Corner, hvala ti i kao što sam i Moniki napisala, ova s ljutikom stvarno je posebna. Hvala i za fotke, kao što rekoh, s ovima baš nisam zadovoljna ali eto očito nisam objektivna. :)@Tadeja, to se u meni javlja nikad ispunjena uloga učitelja. 😆 Nema je više ali za tebe ispečem novu turu bez bed. :)@Nataša, znam, znam. <3 Hvala na komentaru. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.