glavna jela, jela s mesom, tortilje

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna s ramstekom i povrćem

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna

Tortilje se mogu napraviti na mnogo načina i gotovo od svakog brašna. Jednostavne su za izradu i odlično su rješenje za ručak ili užinu. Ipak, one prave, tradicionalne meksičke, pripremaju se od svega dva sastojka –  bijelog kukuruznog brašna (masa harina) i vode. Upravo me ta jednostavnost tradicionalnog recepta oduševila pa me godinama progonila ideja da ih sama pokušam napraviti. Nažalost ta zamisao je propala kada sam shvatila da ne mogu nabaviti to posebno brašno koje koriste u Meksiku. A onda se pojavio Izidor. 🙂

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna

Zamislite samo moje oduševljenje kad sam shvatila da Izidor u svojoj ponudi ima  bijelo kukuruzno brašno. Nisam trebala puno razmišljati, jedino pitanje je bilo mogu li se od ovog brašna napraviti tortilje koje sliče izvornim.
Odmah ću vam reći, kratko i jasno – mogu. 🙂

Ipak, moram naglasiti da bijelo kukuruzno brašno nije isto što i masa harina. Masa harina je brašno od kukuruza tretirano sokom od limete. Taj postupak mijenja mu kemijsku strukturu i daje specifičan okus tortiljama. Kako nikad nisam bila u Meksiku, tako nisam ni probala prave tortilje, pa se nisam previše zamarala tim detaljem. Dovoljno me veselila činjenica da sam od samo dva sastojka uspjela dobiti krasne, male tortilje. Zahvaljujući bogatoj i slatkoj aromi Izidor brašna moje tortilje ispale su nevjerojatno slasne. Odlično su funkcionirale nadjevene grilanim ramstekom i svježim povrćem, a i priprema je relativno brza.

Tortilje – kako ih oblikovati

Najizazovniji dio je bilo samo oblikovanje tortilja. Jednom kad zamijesite tijesto od brašna i vode treba ga razdijeliti u kuglice. Kuglice se zatim posebnom prešom stišću u tanke tortilje. Prešu za tortilje nemam, a pretpostavljam da je nemate ni vi. Upravo zbog toga dijelim s vama ovo svoje ‘genijalno’ rješenje koje se pokazalo kao najbolji način za oblikovanje tortilja.


Jednostavno je – jednu po jednu kuglicu tijesta stavite u plastičnu vrećicu. Uzmite najtežu knjigu koju možete naći i njome poklopite kuglicu. Pritisnite svom snagom, maknite knjigu, pažljivo otvorite vrećicu i nježno prebacite tortilju na dlan. Budite pažljivi jer ove tortilje su pomalo krhke i treba s njima nježno. Možda djeluje luckasto, ali prešanje se na kraju pokazalo kao zabavna aktivnost za cijelu obitelj. 😀

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna s ramstekom i povrćem
Print
Za tortilje
  1. 400 g Izidor bijelog kukuruznog brašna
  2. 1 žličica soli
  3. 500 ml kipuće vode
Za nadjev
  1. 2 juneća ramsteka, oko 400 g
  2. rikola
  3. rajčice
  4. mladi luk
  5. ukiseljena ljutika
  6. ribani cheddar sir
Za majonezu od avokada
  1. 1 veliki zreli avokado
  2. cijeđeni sok pola limuna
  3. prstohvat soli
  4. 50 – 70 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Za tortilje
  1. Pomiješajte brašno i sol pa sve prebacite u veliku tavu i pržite na umjerenoj vatri neprestano miješajući dok brašno ne zamiriši.
  2. Prelijte brašno kipućom vodom i energično miješajte kako bi se sve povezalo u gustu smjesu.
  3. Kada smjesa postane jako gusta i gumena maknite je s vatre, prebacite u zdjelu i ostavite da se dobro ohladi.
  4. Ohlađenu smjesu rukama umijesite da postane kompaktna i glatka pa je razdijelite na 16 približno jednakih komada.
  5. Svaki komad dlanovima oblikujte u kuglicu.
  6. Kuglice, jednu po jednu, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje pa ih pomoću preše stanjite u tortilje. Ukoliko nemate prešu za tortilje poslužite se nekim teškim predmetom poput knjige.
  7. Nježno izvadite prešanu tortilju iz vrećice pa je stavite na lagano pobrašnjenu radnu plohu. Ponovite postupak s preostalim kuglicama.
  8. Ovako pripremljene tortilje pecite na jako zagrijanoj tavi od lijevanog željeza bez dodavanja masnoće po 2 – 3 minute sa svake strane.
  9. Pečene tortilje prebacite na tanjur i pokrijte kuhinjskom krpom kako bi omekšale.
  10. Nadjenite ih mesom i povrćem i odmah poslužite.
Za nadjev
  1. Ramsteke ispecite na jako zagrijanoj gril tavi, 2 – 3 minute sa svake strane.
  2. Pečene ih prebacite na dasku, posolite i ostavite oko deset minuta da se odmore.
  3. Zatim ih narežite na tanke prutiće i složite u tortilje.
  4. Dodajte rikolu, rajčice, mladi luk, ukiseljene ljutike i ribani cheddar sir.
  5. Na kraju, po želji, dodajte majonezu od avokada.
Za majonezu od avokada
  1. Avokado prepolovite, ogulite i odstranite mu košticu.
  2. Tako očišćeni ubacite u visoku posudu za miksanje štapnim mikserom.
  3. Dodajte mu limunov sok, sol i maslinovo ulje.
  4. Usitnite sve štapnim mikserom dok se sve ne pretvori u glatku smjesu nalik majonezi.
  5. Poslužite uz nadjevene tortilje.
Cukar https://cukar.com.hr/

*Recept je nastao u suradnji s Izdorom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.