Ajvar je jedna od onih stvari koja ima kultni status u mojoj obitelji. Svi ga volimo, čak i zvjerka, a znate da je ona posebno izbirljiva. 😀
Toliko ga volimo da sam ga par puta radila i u kućnoj režiji. Čista ludost!
Ako ste ga i sami ikada pokušali napraviti u stanu, usred grada, onda vam je jasno koliko je to kriva odluka. Izgubite cijeli dan, zaprljate pola stana, a na kraju imate samo dvije-tri teglice. Rekla bi čak žali bože truda i vremena da taj domaći ajvar nije spektakularno dobar. Zapravo nije ni čudo što se ajvar tradicionalno radi na otvorenom, na vikendicama i ljetnim kuhinjama i što je njegova priprema obiteljski projekt koji traje nekoliko dana.
Kako mi nismo sretnici s vikendicom, ljetnom kuhinjom, a ni s velikom obitelji, odlučili smo se za elegantnije rješenje – ajvar kupujemo. Ipak, s obzirom na moju ludost, nije isključeno da ću i ove jeseni pofarbati kuhinjski strop u crveno i napraviti cijele tri teglice ajvara. Da nam se nađe. 🙂
Bez obzira na to što ajvar zbilja volim, jako rijetko ga koristim u kuhanju. Jednostavno on je za mene idealan prilog uz roštilj, nisam ga navikla promatrati kao išta više od toga. Međutim, kada su me iz Podravke zamolili da osmislim neko kreativno jelo s ajvarom, počela sam ga promatrati na potpuno drugačiji način. Prva pomisao mi je bila koristiti ga u slanim pecivima ili kruhu, ali složit ćete se da je i to dosta konzervativan izbor. Ako ne jedemo ajvar uz roštilj onda ga mažemo na kruh i tu se većina nas zaustavlja. Upravo zbog toga sam odlučila razbiti vlastite predrasude i otići korak dalje te spariti ajvar s onim što volim najviše na svijetu – s tjesteninom.
Ajvar, pasta e basta! 😀
Sigurna sam da vam se ova kombinacija čini neobična i čudna, a i meni se na prvi pogled učinila takvom. Ali ako bolje razmislite ni ova kombinacija nije ništa kontroverzno, neobično ili novo. Talijani često svoju slavnu peperonatu poslužuju s tjesteninom, također često prave i pesto od pečenih crvenih paprika koji izvrsno nadopunjuje fusille ili rigatone. Ne vidim razlog zašto onda ne bi i mi kombinirali naš umak od paprika uz omiljenu tjesteninu. Posebno kad nam se žuri i želimo skuhati nešto brzo i jednostavno, a opet puno okusa.
Za ovo jelo će vam trebati svega petnaestak minuta pripreme, a ako mi ne vjerujete pogledajte video.
Kako sve ne bi bilo prejednostavno, ovaj put sam dodala i malo pancete za šmek, te mozzarellu.
Što da vam više kažem osim da ćemo mi ovo sigurno ponoviti. 🙂
- 300 g špageta
- 100 g pancete, narezane na kockice
- 300 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
- 3-4 žlice ajvara
- 125 g mozzarelle
- nekoliko listića svježeg bosiljka
- ribani sir za posluživanje
- Skuhajte špagete u puno posoljene kipuće vode. Kuhane izvadite i ocijedite, a sačuvajte i 300 ml vode od kuhanja koja će vam trebati za umak.
- Na tavi prepržite pancetu bez dodavanja masnoće.
- Kada se panceta lijepo karamelizira dodajte kuhanu tjesteninu i sve podlijte s polovicom vode od kuhanja tjestenine.
- Dobro promiješajte.
- Na kraju miješajte 3-4 žlice ajvara te dodajte još vode od tjestenine ako je potrebno.
- Ugasite vatru i umiješajte narezanu mozzarellu i svježi bosiljak.
- Odmah poslužite i uživajte.