SASTOJCI
4 manje tikvice
100 g prosa
2 režnja
češnjaka
2 žličice sitno
sjeckanog
peršina
muškatni
oraščić
maslinovo
ulje
sol
paparza umak
400 g pelata
1 mala glavica luka
1 režanj češnjaka
bosiljak
sol
paparPOSTUPAK
- Tikvice operite te ih prerežite na pola. Pomoću noža i žličice izdubite srce tikvica.
- Meso tikvica koje se izdubili sitno nasjeckajte i ostavite po strani.
- Nasjeckajte češnjak i peršin.
- Proso kuhajte u 3 dl vode. Po potrebi dodajite još vode i povremeno pomiješajte.
- Kad je proso skoro kuhano umiješajte sjeckane tikvice, peršin, češnjak, prstohvat muškatnog orašćića, sol i papar. Začinite sve s maslinovim uljem po ukusu i još malo kuhajte da se okusi prožmu.
- Idubljene tikvice uronite na 1 minutu u kipuću vodu.
- Pobrišite ih i posolite s vanjske i unutrašnje strane.
- Punite tikvice smjesom od prosa. Kad ih napunite dnom tikvice udarite o radnu površinu da se smijesa dobro rasporedi.
- Umak od rajčica rasporedite u vatrostalnoj posudi, na to složite tikvice.
- Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
Umak od rajčica
- Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
- U posudi zagrijte ulje i na to bacite narezani luk te pirjajte na laganoj vatri dok ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode.
- Pelate sitno narežite i dodajte omekšalom luku.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Umak ne treba biti skroz gust već lagano tekuć jer će se prilikom pećenja još dodatno zgusnuti.
- Pred kraj kuhanja dodajte bosiljak, sol i papar.
4 Comments
Sviđa mi se ova kombinacija, zdravo i lagano:) sigurno ću isprovati.
Jako je lagano jelo i baš paše za ove vručine. Nadam se da će ti se svidjeti.
svida mi se ova ljetna ideja.proso (na engleskom millet) je jako zdrava zitarica iako pomalo zaboravljena u modernoj prehrani.cim nadem tikvice probam…
Ajme kako dobro! Nisam dugo zavirila ovdje i vidim da se svašta lijepo kuhalo!Ovo kuham odmah sutra…na vrtu je sve puno tikvica, trebaju mi novi recepti!