Moj dragi ne jede tjesteninu. Zapravo on ne jede gluten, ali niti bilo kakve druge žitarice.
S druge strane, ja sam potpuno ovisna o tjestenini, domaćem kruhu i svim finim glutenskim proizvodima. Ne moram ih jesti stalno, ali nikada ih se ne bi mogla do kraja odreći. Dosta sam prilagodila svoje kuhanje toj situaciji i neke stvari zbilja rijetko pripremam, a kruh i peciva gotovo da više i ne kupujemo. No, tjestenine se ne želim odreći pa povremeno sebe počastim dobrom porcijom pašte. Ona je za mene ultimativni obrok.
Kako bi ponekad i njemu priuštila nešto poput te ‘dobre porcije pašte’ počela sam eksperimentirati sa raznim vrstama zamjenskih tjestenina. Nabavila sam i spiralizator te često radim špagete od tikvica, mrkve, cikle, batata.
Dok smo istraživali sve moguće alternative pravoj tjestenini naišli smo i na špageti buču. Naravno, mahom smo na nju nailazili na američkim blogovima raznih paleo/LCHF gurua, međutim nikako je nismo mogli naći kod nas.
Prošlo je neko vrijeme od toga i gotovo smo je i zaboravili. Ja sam i dalje jela sve vrste tijesta, s glutenom i bez njega, a on je najčešće postio. 😀 Onda sam na Vedranovom (Začinjeno s ljubavlju) fejsu ugledala upravo nju, gledala me i mamila – špageti buča… 😀
Vedran je divan dečko, ljubazan, pristupačan i talentiran kuhar, a osim toga ima i svoj mali vrt u kojem uzgaja svakakva čudesa. Obavezno pogledajte njegov blog, prava je inspiracija.
On se odmah se ponudio da će mi dati koju buču kada dozriju… I nije zaboravio na to.
Našli samo se neki dan u gradu na brzoj kavici. Pričali smo o svemu i svačemu, a ja sam dobila i te, toliko željene, buče. On je dobio samo kavu. 😀
Odlučila sam da s ovim primjerkom neću previše eksperimentirati već sam se držala uobičajenih kombinacija (koliko uobičajena špageti buča uopće može biti). Ispekla sam je, natrgala na rezance te pomiješala s grahom, kukuruzom, umakom od rajčica i sirom… Što da vam više kažem, bilo je dobro.
Ipak, ako se mene pita ovo jelo nije nikakva zamjena pravoj tjestenini, nije joj čak ni slično. Špageti buča neće zadovoljiti moje žudnje za škrobom i ugljikohidratima, ali će se svakako opet naći na meniju kao zadrav i ukusan obrok. 🙂
Ako ste u potrazi za ovakvom bučom onda svakako pogledajte na Trešnjevačkom placu i u Kaflandu. Kažu mi ljudi na fejsu da ih oni tamo kupuju. 😉
- 1 velika špageti buča (cca. 2 kg)
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- 1 mala glavica luka
- 1 mrkva
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 300 ml pasirane rajčice
- 1 žličica dimljene slatke paprike
- ½ žličice majčine dušice
- ½ žličice bosiljka
- sol
- 200 g kuhanog bijelog graha
- 100 g kukuruza šećerca iz konzerve
- 150 g topivog sira (poput ementalera)
- Špageti buču prepolovite pa žlico izvadite koštice i vlakna iz sredine.
- Položite je na lim obložen papirom za pečenje te je poškropite maslinovim uljem i natrljajte je krupnom morskom solju.
- Pecite buču u pećnici zagrijanoj na 200°C. 30 – 40 minuta ili dok ne omekša.
- Luk i mrkvu narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi pa na njemu pržite luk i mrkvu. Ako je potrebno podlijte ih s malo vode da ne zagore. Kada omekšaju i uhvate malo boje dodajte češnjak i još kratko prijajte.
- Zalijte sve pasiranom rajčicom, dodajte dimljenu papriku, majčinu dušicu i bosiljak, dobro promiješajte i nastavite krčkati na laganoj vatri.
- Kada se umak lijepo zgusne umiješajte grah i kukuruz, a okus doradite solju po potrebi.
- Pečenu buču izvadite iz pećnice pa je pomoću dvije vilice natrgajte na rezance. Kada ste gotovi ostati će vam samo dvije lađice od bučine kore.
- Rezance ubacite u pripremljeni umak, dodajte i polovicu sira narezanog na kockice i dobro promiješajte.
- Ovom smjesom nadjenite lađice od buče i na kraju po svemu naribajte preostali sir.
- Zapecite u pećnici još desetak minuta ili dok se sir porpuno ne otopi.
- Poslužite odmah dok je još vruće.
1 Comments
Špageti buča, prvi put čujem! Obavezno ću probat! Sad je sezona bundeva, pa treba iskoristit priliku. Trenutno traje akcija u Plodinama na sve vrste tjestenina ako se još netko odluči na ovaj recept