
Evo priznat ću vam svoju mračnu tajnu – u gluho doba noći volim se ušuljati u kuhinju i pored frižidera gricnuti kasnu večeru. Užasna je to navika i fakat se borim da je se riješim.
Srećom u svakom zlu ima nešto dobro pa tako i ova navika ponekad iznjedri dobre stvari. Poput ovih buhtli s bučom i čvarcima. Upravo njih sam smislila kad sam u petak navečer stajala sam pored frižidera i grickala čvarke.
Palo mi je tada na pamet kako bi čvarci i buča bili odličan par. Mogla bi čvarke posipati po krem juhi kao što inče radim s prepečenim špekom (pa to je de facto ista stvar) ili bi ih mogla kombinirati u nekoj salati s pečenom bučom i matovilcem… Ali, ali kako bi tek dobro bilo skombinirati ih u pecivu s pireom od buče. Eureka – nek to budu slane buhtle s bučom i čvarcima.

Eto dobili ste mali uvid u moj tok misli. Često ja imam takve nalete kreativnosti kasno navečer, ali do jutra obično zaboravim te ‘odlične’ ideje. Ipak, ova se nije dala tako lako zaboraviti pa sam se jednostavno primila posla.
Nisam ništa komplicirala s ovim buhtlama, htjela sam da budu jednostavne i brzo gotove.

Sastojci su osnovni – brašno, jogurt, maslac… Sve što vjerojatno već imate doma. Umjesto maslaca bi se mogla koristiti i svinjska mast, a možete koristiti i maslinovo ulje, ako vam se griješi dušu. 😀
Jedina stvar koja u ovom receptu oduzima malo vremena je priprema pirea od buče. Ni to nije komplicirano, ali je dodatni korak – buču treba oguliti, narezati na kockice i peći u pećnici po folijom dok potpuno ne omekša.
Možete je i samo prepoloviti pa je peći tako u komadu, ali meni se pokazalo puno brže i jednostavnije narezati je na kockice. Dobra stvar je napraviti više pirea jednom kad se primite posla i onda ga podijeliti na manje porcije i zamrznuti. Tako ćete imati pire uvijek priruci za ovakve stvari.
Jesam li ja to napravila – nisam. 😀 Srećom sezona buče je tek počela pa stignem to već napraviti.
Evo recepta. 🙂
Kako napraviti slane buhtle s bučom i čvarcima
SASTOJCI:
Za pire od buče:
1 muškatna buča teška oko 1 kg
Za buhtle:
550 g glatkog brašna
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 instant suhi kvasac
150 g pirea od buče
150 g tekućeg jogurta
1 jaje
75 g maslaca, narezanog na kockice i omekšanog
120 g čvaraka, nasjeckanih
Za premazivanje:
2 žlice vode
½ žlice brašna
Za posipanje:
½ žličice sezama
½ žličice crnog sezama
½ žličice bučinih sjemenki
I na kraju:
1 žlica maslaca
POSTUPAK:
Za pire od buče:
Muškatnu buču ogulite gulilicom za povrće, prepolovite je i odstranite joj koštice.
Narežite je na kockice i složite je na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Prekrijte sve aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok buča potpuno ne omekša.
Pečenu buču prebacite u sjeckalicu ili blender i usitnite je u glatki pire.
Dobiveni pire izvažite i odvojite 150 g potrebnih za buhtle, a ostatak (ako ga bude) sačuvajte za druge recepte.
Za buhtle:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte suhi kvasac i još jednom sve dobro promiješajte.
U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte pire od buče, jogurt, jaje i maslac.
Miješajte sve mikserom nastavcima za tijesto ili zamijesite ručno.
Kada se tijesto poveže i postane homogeno dodajte čvarke i nastavite mijesiti još 3 – 4 minute ili dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane glatko i podatno.
Umiješeno tijesto prebacite u čistu posudu, premažite ga s malo ulja, pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko sat i pol.
Kada se tijesto udvostruči prebacite ga na radnu površni i premijesite ga.
Podijelite tijesto na 12 jednakih komada pa svaki dlanovima oblikujte u kuglicu – buhtlu.
Premazivanje i pečenje buhtli:
Složite buhtle na manji lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pa ih premažite mješavinom brašna i vode i ih posipajte sezmom i bučinim sjemenkama.
Pokrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom još pola sata kako bi se podigle.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa u njoj pecite podignute buhtle 35 – 40 minuta ili dok se lijepo ne zarumene.
Pečene buhtle izvadite iz pećnice i odmah ih premažite žlicom maslaca.
Pažljivo ih prebacite na rešetku i ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih poslužite.