Iznenadilo nas je ovo zahlađenje, dani su kraći, počela je škola i život se vratio u onu svoju uspavanu kolotečinu. Iako je kalendarski još uvijek ljeto, u glavi caruje jesen pa samim time i miris pečenih šljiva, jabuka i paprika. A recite ima li boljeg mirisa za kraj ljeta od mirisa pečene paprike i svježe skuhanog ajvara. Sve mu čovjek oprosti kad ga proba onako još toplog, i žuljeve od guljenja i miješanja i narančaste fleke po štednjaku, podu i stropu.
Nekad mi je zimnica bila velika opsesija i prvi rujanski vikendi bili su rezervirani za projekte baš poput domaćeg ajvara. Jutro bi obično započelo na trešnjevačkom placu, a završilo cjelodnevnim guljenjem i pripremanjem paprika za ajvar.
S vremenom sam se malo ohladila od takvih poduhvata, sada sam naučila racionalnije trošiti slobodno vrijeme. Tako to obično i bude kad se u računici pojave mali ljudi sa svojim potrebama pa se vikendi posvete igraonicama, rođendanima i dječjim igralištima.
Srećom ne patim previše za domaćim ajvarom jer tu je Podravka sa svojim Domaćim ajvarom od pečenih paprika. On mi je pravo otkriće ljeta i, osim što sam ga redovito doručkovala na toplom kruhu, počela sam ga dodavati i u mnoga jela koja sam kuhala.
Tako je nastao i današnji recept, umjesto da sam napravila jednostavna pileća prsa na gril tavi, zakomplicirala sam si život i napravila rolanu piletinu punjenu ajvarom i pancetom.
Kako bi cijelu kombinaciju još malo podigla ajvar sam pretvorila u pesto s dodatkom indijskih oraščića. Taj pesto je pun pogodak i osim u ovakvoj kombinaciji može se koristiti apsolutno za sve, od tjestenine do gulaša.
Iako za cijeli ovaj recept treba uložiti trunčicu više truda neka vas to ne obeshrabri, ovakav obrok moći ćete bez problema poslužiti u svakoj prilici.
- 200 g Podravka Domaćeg ajvara od pečenih paprika
- 50 g indijskih oraščića, samljevenih
- 30 g svježe ribanog sira Grana padano
- 500 g (3 komada) pilećih prsa
- 50 g Podravka pancete, narezane na manje komade
- sol
- svježe mljeveni papar
- tostirani sezam
- maslinovo ulje
- 400 g graška Podravka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrnog temeljca
- 1 žlica maslaca
- 3 – 4 listića svježe mente
- 1 – 2 žlice limunovog soka
- sol
- papar
- U zdjelici pomiješajte ajvar, mljevene indijske oraščiće i ribani sir.
- Piletinu očistite od masnoća pa je oštrim nožem zarežite sa strane i pažljivo rastvorite tako da tvori oblik leptira. Svaki komad piletine stanjite batom za meso preko prozirne folije, zatim je posolite i premažite pestom od ajvara.
- Uz duži rub piletine složite komade pancete pa sve pažljivo zarolajte.
- Svaku punjenu piletinu omotajte vrlo čvrsto prozirnom folijom, a zatim i aluminijskom folijom.
- U velikom loncu zagrijte veću količinu vode do vrenja, smanjite vatru pa u vodi poširajte pileće rolice oko petnaest minuta.
- Poširane rolice izvadite iz vode, pažljivo ih odmotajte, a zatim ih prepržite na malo maslinovog ulja kako bi se korica karamelizirala.
- Pečene ih uvaljajte u sezamove sjemenke i odmah poslužite uz pire od graška i salatu po izboru.
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko pirjajte grašak.
- Kada omekša podlijte ga temeljecem, smanjite vatru i kuhajte u polupokrivenoj posudi dok potpuno ne omekša.
- Prebacite sve u blender i sameljite u gustu pastu.
- Dodajte maslac, mentu, limunov sok te začinite solju i paprom.
- Još jednom dobro sve izmiješajte blenderom i odmah poslužite.