glavna jela, njoki, palenta

Rimski njoki od bijele palente

Rimski njoki

Rimski njoki su jedno od onih jela koja imaju gotovo iscjeljujuće moći. Nemojte me krivo shvatiti, možda nisu na vrhu zdravstveno-nutricionističkih preporuka, ali njoki liječe dušu, a to je gotovo jednako važno.
Ako ste ikad radili klasične njoke znate koliko je to dugotrajan, a ponekad i fizički zahtjevan proces. Njoki iziskuju vrijeme, znanje i vještinu, ali u konačnici, nadoknade vam sve svojom savršenom pahuljastom teksturom koja se naprosto topi u ustima. Upravo zbog toga njoki od krumpirovog tijesta rezervirani su za posebne prilike: rođendane, blagdane i razna druga slavlja.

Rimski njoki od bijele palente

S druge strane izrada rimskih njoka je potpuno druga priča. Jednostavno ih je pripremiti, cijeli proces je relativno kratak, a doživljaj okusa je jednak klasičnim njokima. Za njih vam neće trebati ništa egzotično i nepoznato, a opet, na kraju dana, imat ćete divne pahuljaste i jako ukusne njoke.

Rimski njoki i kako ih napraviti

Rimski njoki se tradicionalno pripremaju od pšeničnog griza. Sve što trebate napraviti je skuhati griz u mlijeku. Kad je griz skuhan dodajte mu jaja, maslac i sir, sve dobro promiješajte i zarolajte u štrucu koja se mora dobro ohladiti. Kada se štruca ohladi narežite je na medaljone – njoke i zapecite u pećnici.  Zar nije jednostavno?
Iako je griz najčešći sastojak ovih njoka one se mogu raditi i od palente,  baš kao što sam ih ovaj put ja napravila. Palenta je jelo na kojem sam odrasla i volim ga gotovo jednako kao i njoke pa nisam puno dvojila oko toga, posebno od kada sam otkrila predivnu bijelu palentu. Njoki piripremljeni s ovom palentom su lijepo kukuruzno slatkasti, a također su i prirodno bez glutena. Što isto nije na odmet. 🙂

Bijela palenta – novost u našim trgovinama

Pripremala sam ih od bijele palente brenda Izidor koja je novost u našim trgovinama. Radi se o domaćoj palenti od kukuruza vrhunske kvalitete. Cijela paleta njihovih proizvoda me oduševila, a posebno ova palenta od bijelog kukuruza.  Nisam je do sada imala priliku probati i jako mi je drago da će ona sada biti široko dostupna, baš kao i brašno od bijelog kukuruza.

Recept vam donosim u nastavku i nadam se da će vam se svidjeti koliko i meni.

Rimski njoki od bijele palente
Print
Sastojci
  1. 500 ml mlijeka
  2. 500 ml vode
  3. 1 žličica soli
  4. ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
  5. 200 g bijele palente Izidor
  6. 80 g sira parmigano reggiano
  7. 1 žličica maslaca
  8. 2 žumanjka
za posipanje
  1. 20 g sira parmigano reggiano
  2. 2 žličice maslaca
  3. rajčice i bosiljak, po želji
Postupak
  1. U loncu pomiješajte mlijeko, vodu, sol i muškatni oraščić pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha.
  2. Kada zakuha smanjite vatru i polagano dodajte palentu uz neprestano miješanje.
  3. Kuhajte tako miješajući dok palenta ne postane vrlo gusta.
  4. Kada je gusta maknite je s vatre i odmah umiješajte sir i maslac.
  5. Ostavite sve desetak minuta da se malo ohladi pa umiješajte i žumanjke.
  6. Takvu smjesu prebacite na veliki komad prozirne folije, žlicom je formirajte u štrucu i pomoću folije lijepo zamotajte i učvrstite.
  7. Ostavite je da se ohladi.
  8. Kad se ohladi, smjesu pažljivo odmotajte i oštrim nožem narežite na kriške – njoke debljine oko 2 cm.
  9. Manju vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju složite njoke tako da se malo preklapaju.
  10. Sve posipajte s preostalim sirom te rajčicama i bosiljkom po želji.
  11. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 – 30 minuta ili dok ne uhvate zlatnu koricu.
  12. Pečene njoke odmah poslužite kao prilog ili samostalno jelo.
Cukar https://cukar.com.hr/

Ovaj recept nastao je u suradnji s Izidorom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.