
Odmah ću vam odgovoriti na pitanje iz naslova – s preostalim bjelanjcima možete zbilja svašta. Možete napraviti pavlove, anđeoski kolač, macarone ili financiere… osim toga tu su i ledeni vjetrovi svih okusa te lijepe meringue rolade. Ipak, najjednostavnija stvar koju možete napraviti su puslice. Male obične puslice.
Njih se zbilja isplati ih se imati u svom slastičarskom repertoaru. Nisu previše zahtjevne za izradu, a kasnije ih možete iskoristiti kao dekoraciju ili topere na blagdanskim kolačima. Naravno možete ih i jednostavno grickati uz kavu. 🙂

Što su puslice?
One nisu ništa drugo nego klasični francuski meringue istisnut u malene poljupce i pečen (zapravo više sušen) u pećnici na niskoj temperaturi. Pravilo pripreme je jednostavno, na svaki bjelanjak potrebno je dodati 50 – 60 g šećera.
U osnovi je to sve što vam treba. Jaja i šećer.
Iako vam se može čini da je 60 g šećera puno na jedan bjelanjak nemojte smanjivati količinu. Povećati je pak možete ako vam se čini da ovo neće biti dovoljno slatko. 😀
Osim ova dva osnovna sastojka možete im dodati arome i začine po želji, a možete ih i obojiti prehrambenom bojom. Ja sam ih ovaj put aromatizirala s nekoliko kapi ekstrakta naranče i posipala ih prahom dehidriranih malina. Kiselkaste note maline i aroma naranče baš lijepo balansiraju slatkoću meringua pa su ovakve kombinacije s citrusima moj najčešći odabir.
Ako želite, pečene puslice možete umočiti u čokoladu, posipati ih sjeckanim lješnjacima, spajati ih kremom ili jednostavno ostaviti ovakve kakve jesu. Meni su tako najljepše.
Svakako će bit zgodne na pladnju s kolačima, a ako ih ostane viška, super će poslužiti za kakav desert u čaši. 🙂

Recept za puslice
SASTOJCI:
2 bjelanjka
prstohvat soli
120 g šećera
nekoliko kapi ekstrakta naranče
1 žličica dehidrirane maline u prahu
POSTUPAK:
Bjelanjke prije pripreme ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
Stavite ih u čistu zdjelu za miješanje, dodajte prstohvat soli i krenite ih miksati mikserom.
Kad se bjelanjci zapjene dodajte i šećer neprestano miješajući.
Nastavite sve miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg – meringue.
Dodajte sada nekoliko kapi ekstrakta naranče ili aromu po želji te još kratko sve izmikasjte kako bi se okusi proželi.
Meringue sad prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim ili zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega istiskujte manje hrpice – puslice.
Pecite puslice u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva oko sat vremena. Pazite na njih tijekom pečenja i prvih sat vremena ne otvarajte pećnicu. Ako krenu dobivati boju smanjite temperaturu. Isto tako, vrijeme pečenja prilagodite veličini puslica manje će peći oko sat vremena dok će za veće trebati i do dva sata.
Kada su puslice pečene – potpuno suhe i čvrste na dodir, ugasite pećnicu, lagano odškrinite vrata pećnice i ostavite ih da se tako hlade još nekih pola sata.
Ohlađene pospremite u kutiju ili odmah poslužite.