Prišuljao se prosinac i donio sa sobom blagdansko veselje i šarenilo. Upalile su se lampice na gradskim trgovima i svi su postali nekako razdragani i vedri. Kao da je sve lakše uz miris kuhanog vina i plastične kuglice za bor, još da je vrijeme malo hladnije vladala bi prava zimska idila.
Već se naveliko sprema i onaj slatki dio blagdana pa svi razmišljamo što ćemo peći i mijesiti. Slažu se popisi, prelistavaju se blogovi i kuharice, a sve to kako bi i ovaj Božić imali savršene slatke zalogaje za svoje najmilije.
I ja se polagano spremam i mozgam o sitnim keksima i kombinacijama koje treba isprobati. Ipak još uvijek vas neću uvesti u božićno ludilo pečenja. Danas vam donosim nešto drugo – recept za prekrasno mekan biskvitni kolač naziva Angel food cake. Kako meni vrag ne da mira morala sam ga prekrstiti u ovu domaću inačicu. Čisto tako jer me nerviraju engleski nazivi sa svih strana. 😛
Bez obzira na moje jezične akrobacije ovdje se radi o klasičnom američkom receptu s kojim ste se sigurno već susreli. Riječ je o biskvitu od bjelanjaka.
Upravo zbog činjenice da je baza ovog biskvita bjelanjak on je nevjerojatno mekan i djevičanski bijel. Valjda su ga zato i nazvali anđeoskom hranom.
Ono što mu je svakako mana je ogromna količina šećera, ali fakat ogromna. No tako vam je to s bjelanjcima, da bi bili stabilni trebaju šećer.
Naravno količina se može malo prilagoditi (čitaj smanjiti), ali ipak šećer ne možemo potpuno izbaciti. Ovaj kolač definitivno najbolje funkcionira poslužen s puuuno bobičastog voća (kojeg sada nema jer mu nije sezona) i šlaga. Mislim da bi u zimskim mjesecima super pasao ananas i neka lagana kremica od sira i slatkog vrhnja. Kombinacije su i ovdje mnogobrojne, a meni je bio baš fin i ovako ogoljen bez ikakvih priloga.
Ako vam u narednim tjednima, kad se bacite na pečenje, počnu zaostajati bjelanjci ovaj recept bi vam mogao biti pravi spas. Jednostavan je, nema straha da neće uspjeti, a uz malo mašte i ušminkavanja može i na blagdanski stol.
Anđeoski kolač2016-07-23 12:01:38Sastojci
- 125 g brašna
- 250 g šećera
- 10 bjelanjaka
- 1 limun (samo naribana korica)
- 1 naranča (samo naribana korica)
- 1 žlica limunovog soka
- dobar prstohvat soli
Postupak
- Pomiješajte brašno i polovinu šećera.
- Mikserom tucite bjelanjke dok se ne zapjene.
- Dodajte im naribanu koricu limuna i naranče, limunov sok i prstohvat sol pa nastavite miksati dok ne dobijete mekan snijeg.
- Dodavajte jednu po jednu žlicu preostalog šećera bjelancima neprestano miksajući. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.
- Sada isključite mikser i zgrabite pjenjaču ili špahtlu. Posipajte jednu trećinu mješavine brašna i šećera po bjelanjcima pa je nježno umiješajte pjenjačom ili špahtlom (ili alatom na koji ste se već odlučili).
- Ponovite postupak i s preostalim brašnom i šećerom.
- Pripremite kalup za torte s rupom u sredini (onaj kao za kuglof) promjera 24 cm, premažite ga s maslacem, uljem ili mastilom po izboru i posipajte ga oštrim brašnom ili krušnim mrvicama.
- Prebacite smjesu za kolač u pripremljeni kalup i pecite sve u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kako bi bili sigurni da je kolač pečen napravite test čačkalicom.
- Pečen kolač izvadite iz pećnice pa ga oprezno preokrenite na rešetku za hlađenje.
- Pustite ga da se ohladi prije posluživanja, a ostalo znate…
Cukar https://cukar.com.hr/