
Panettone je legendarni talijanski kruh koji se tradicionalno priprema u vrijeme božićnih blagdana. Riječ je o bogatom i slatkom dizanom tijestu obogaćenom suhim voćem, vanilijom i citrusima. Rekla bih da danas nema gotovo nikoga tko nije probao barem neki od kupovnih panettona kojih su i naše trgovine prepune. Ipak, za sve nas koji volimo dizano tijesto i pečenje kod kuće, pravo pitanje je može li se panettone napraviti doma.
Moj današnji recept odgovara na to pitanje kratko i jasno – može.

Kako napraviti panettone kod kuće?
No, vratimo se na početak – iako se na prvi pogled čini da je ovaj kruh poput svih drugih, detaljnije proučavanje materije će vas uvjeriti u suprotno. Priprema panettona je tehnički zahtjevna i dugotrajna. Potrebno je voditi računa o svakom detalju kako bi dobili najbolje rezultate, a sama priprema može trajati i do tri dana.
Posljednjih tjedana dosta sam eksperimentirala s raznim receptima ne bi li postigla što bolji rezultat uz ipak nešto manje kompliciranja. Mislim da sam u tom naumu i uspjela, a svakako mi je u tome pomogao i Dolcela instant suhi kvasac koji me nikad ne iznevjeri.
U nastavku slijedi recept za koji se nadam da će biti od koristi za sve vas koji volite mali kućni izazov. Iako sam maksimalno pojednostavila proces, ipak je potrebno pripremati dva odvojena tijesta koja treba ostaviti preko noći u hladnjaku, na hladnoj fermentaciji. Isto tako je jako važno koristiti brašno s višim udjelom proteina poput manitobe ili namjenskog brašna za dizana tijesta.

Ovaj panettone sam obogatila komadićima čokolade, ušećerenom koricom naranče i vanilijom, a vi možete biti kreativni pa dodati što god volite. U svakom slučaju, nadam se da vam se sviđa i da ćete se odvažiti isprobati recept. 🙂
Panettone – recept
SASTOJCI:
Za kvasac:
80 g mlake vode
60 g brašna za dizana tijesta
1 Dolcela suhi instant kvasac
10 g šećera
Za prvo tijesto:
260 g brašna za dizana tijesta
½ žličice soli
70 g mlake vode
1 jaje
80 g šećera
60 g omekšalog maslaca
pripremljeni kvasac
Za začinsku mješavinu:
30 g meda
ribana korica jedne naranče
ribana korica jednog limuna
1 Dolcela vanilin šećer
1 žlica ruma
Za drugo tijesto:
60 g omekšalog maslaca
60 g šećera
1 jaje
1 žumanjak
120 g brašna za dizana tijesta
Dodaci:
70 g kandirane korice naranče
70 g tamne čokolade u kapljicama
maslac za premazivanje
perla šećer i listići badema za posipanje
POSTUPAK:
Za kvasac:
U zdjelici pomiješajte vodu, brašno, kvasac i šećer. Sve pomiješajte toliko da se sastojci povežu pa zdjelicu prekrijte folijom i ostavite je sa strane da se mješavina utrostruči. Ovo može trajati do sat vremena, ovisno o temperaturi u prostoriji u kojoj radite.
Kad se kvasac utrostruči krenite pripremati prvo tijesto.
Za prvo tijesto:
U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno i sol.
U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte vodu, jaje i šećer te utrostručeni kvasac.
Miješajte sve nastavkom za tijesto na laganoj brzini dok se sastojci ne povežu u kompaktno tijesto.
Zatim dodavajte žlicu po žlicu maslaca, neprestano miješajući.
Kada umiješate sav maslac malo povećajte brzinu miksera i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko, mekano i elastično tijesto.
Takvo tijesto prebacite na radnu plohu pa ga vlažnim rukama oblikujte u kuglu.
Kuglu prebacite u čistu zdjelu, premažite je s malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne utrostruči.
Za začinsku mješavinu:
Dok prvo tijesto raste pripremite začinsku mješavinu tako da pomiješate med, ribanu koricu limuna i naranče te vanilin šećer.
Ova mješavina će vam trebati za drugo tijesto.
Drugo tijesto:
Kada se prvo tijesto utrostruči krenite pripremati drugo tijesto.
U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte maslac i šećer pa sve miješajte dok ne postane kremasto.
Dodajte jaje, žumanjak i začinsku mješavinu pa nastavite miješati kako bi se sastojci povezali, a zatim dodajte i brašno te nastavite mijesiti.
Kad se sastojci povežu u glatku smjesu dodajte prvo tijesto, pa sve nastavite mijesiti nastavkom za tijesto.
Dodajte sada komadiće ušećerene naranče i čokoladu.
Dugo sve mijesite na laganoj brzini dok se oba tijesta ne povežu u glatku i sjajnu smjesu koja se odvaja od stranica zdjele za miksanje.
Takvo tijesto prebacite na radnu plohu. Nekoliko puta ga podignite rukama i udarite s njim o radnu plohu (slap and fold) pa ga oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu za podizanje.
Sada krenite sa serijama preklapanja tijesta. Napravite ukupno 3 serije preklapanja unutar sat vremena. Tijesto možete preklapati poput pisma ili ga presavijati. Važno je da sve radite lagano vlažnim rukama kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.
Nakon treće serije preklapanja tijesto podijelite na pola.
Svaku polovicu oblikujte u kuglu pa svaku kuglu stavite u papirnatu košaricu za panettone.
Obje prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Sutradan ih izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi da se podižu.
Ovo podizanje može trajati i do 5 sati jer je jako važno da tijesto naraste do samog vrha košarice, zato budite strpljivi.
Za pečenje:
Podignute panettone križno zarežite na vrhu.
Na svaki zarez stavite po komadić maslaca i sve posipajte perla šećerom i listićima badema.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 30 – 35 minuta ili dok se lijepo ne zarumene.
Pečene panettone izvadite iz pećnice pa na dno svakog zabodite po 4 štapića za ražnjiće.
Pažljivo ih preokrenite i pomoću štapića objesite nad lonac ili neku dublju posudu.
Ostavite ih tako da se hlade najmanje 4 sata.
Ohlađene panettone narežite i odmah poslužite ili ih omotajte u foliju i čuvajte na suhom za kasnije.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom
6 Comments
Pozdrav, kojih dimenzija, odn. promjera su kosarice?
Lp
Pozdrav,
Košarice su predviđene za panettone od 500 g, a prosjek je oko 18 cm čini mi se.
Pisem i ovdje u nadi da cu dobiti brzi odgovor. Na drugom tijestu sam i sad sam zbunjena. Nema kolicine secera, a u opisu pise da se pomijesa secer s maslacem. Postoji kolicina brasna, ali ne pise da se on dodaje.. ide li brasno ili secer ili oboje? Hvala unaprijed. Lp
Pozdrav,
Napravila sam dva propusta nisam navela šećer u popisu namirnica, a brašno u postupku.
Šećera ide 60 grama, a brašno se dodaje nakon jaja.
Odmah ću to ispraviti. Hvala puno na komentaru. 🙂
Hvala! Nisam vidjela da je prosao komentar pa sam ponovno napisala. Hvala oubo, bacam se na posao 🙂
Dosla sam do drugog tijesta i zapela. Koliko secera ide u drugo tijesto, ne vidim u sastojcima, a u postupku pise da se pomijesa? Unaprijed hvala. Lp