Inspiracija mi obično dolazi noću. Kad dijete zaspi, naravno.
Tada bi ja kuhala, fotografirala, pisala, stvarala… Ali avaj, tada obično fizički nemam ni najmanje snage za navedene aktivnosti. Ipak dopustim mozgu da se još malo poigrava idejom o kuhanju i smišlja jela koja tek čekaju da ih se isproba. Ponekad se tako, dok aktivno ležim pred televizorom, sjetim ribe i koliko je rijetko jedem.
Da stvar bude još i gora moji je vole, žele je jesti, ali ja sam ta koja se nikad ribe ne sjeti. Odlučim tada to ispraviti i smislim riblji meni za sutradan. Ne ostvare se ti planovi uvijek, ali ima dana kada se zbilja sve posloži i planovi koje sam večer prije skovala postanu ostvarivi. Ručak koji sam zamislila skuham, ponekad ga stignem i fotkati, a ako su svi sretni i zadovoljni onda si ukradem još malo sna i natipkam koju rečenicu i recept.
Jedan takav recept je večeras pred vama.
U pitanju je orada, riba koju najčešće jedemo jer je dostupna i ukusna. Ipak, da si malo zakompliciram život odlučila sam je filetirati u leptir formi. Znam da to zvuči kao pretjerivanje, ali zašto bi život bio jednostavan. Ostalo je više-manje poznato, tu su i obavezni češnjak i peršin, ali i malo dijon senfa i krušnih mrvica. Sada dok ovo pišem razmišljam da sam mogla slobodno koristiti i mljevene bademe ili lan i sezam pa da recept bude malo više LCHF friendly. No taj vlak je otišao u onom trenutku kad sam za prilog odabrala krumpir. 😀
Logičan prilog jel tako? E pa nije… Nisam skuhala samo krumpir i blitvu, što bi bilo logično u mom svijetu, već sam napravila neku jednostavnu salatu s mladim špinatom, vlascem, grčkim jogurtom i još malo senfa. Shvatili ste – opsjednuta sam dijon senfom. 😀
Uglavnom ovo je jednostavan recept i sve je vrlo brzo gotovo. Doduše malo posla ima oko filetiranja ribe, ali kad se stekne nešto iskustva i to ide brzo.
- Za ribu
- 4 orade, oko 200 g svaka
- sol
- papar
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 režanj češnjaka
- mali stručak peršina
- 1 žlica dijon senfa
- maslinovo ulje
- Za krumpir
- 500 g krumpira
- 100 g mladog špinata
- 150 g grčkog jogurta
- 1 žlica dijon senfa
- sol
- papar
- sok ½ limuna
- 2 žličice sjeckanog vlasca
- Za ribu
- Ribu očistite od ljuski i utrobe. Odstranite joj i leđnu peraju (najlakše je to napraviti kuhinjskim škarama). Zatim je zarežite pored bočnih peraja prateći liniju glave i pažljivo odstranite glavu.
- Oštrim nožem za filetiranje pažljivo odvojite meso sa središnje kosti, ali pazite da vam riba na leđima ostane spojena. Izvucite središnju kost i rastvorite ribu u leptir. Pomoću pincete izvadite sve preostale sitne kosti.
- Ovako uređene file lagano posplite, poparite i poškropite maslinovim uljem. Ostavite sa strane.
- Sada pripremite mrvice.
- Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
- U zdjelici pomiješajte krušne mrvice, nasjeckani prešin i češnjak te senf.
- Posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem. Stavite na nju ribu s kožom prema dolje te sve posipajte pripremljenim mrvicama.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 ˚C, 10 – 15 minuta.
- Za krumpir
- Krumpir ogulite i narežite na kockice. Skuhajte ga u dosta lagano slane vode dok ne omekša, ali pazite da ga ne prekuhate.
- Kuhani krumpir ocijedite i ostavite sa strane.
- Mladi špinat operite, a ako imate veće listove natrgajte ih na komadiće, manje listove ostavite cijele.
- U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, senf, sol, papar i limunov sok.
- Prelijte krumpir mješavinom jogurta i dobro izmiješajte.
- Umiješajte listove špinata i na kraju sve posipajte s nasjeckanim vlascem.
- Poslužite uz ribu.