glavna jela, orada, riba

Orada pečena u soli

Orada pečena u soli

Orada pečena u soli lijepo je osvježenje nakon svih onih prženih karnevalskih slastica, a k tome je i jako ukusna.
Pečenje u soli jedan je od najboljih, a ujedno i najjednostavnijih načina za pripremu ribe. Upravo je zbog toga ponekad ovako i pripremam. Posebno ako naiđem na velike primjerke bijele ribe poput orade.
Ako do sada  niste probali ovaj način pečenja, vrijeme je da to promijenite. Naime, riba u oklopu od soli peče se u svojim sokovima i na taj način ostaje izrazito sočna. Svi aromatični začini koje joj dodajete ostaju unutar oklopa i ravnomjerno je aromatiziraju. Rekla bih čak da je na ovaj način nemoguće loše pripremiti ribu. Pečena riba je slana koliko treba biti, ali nije preslana jer sol nije u direktnom kontaktu s njom. Osim toga, pečeno jelo izgleda jako atraktivno i super je rješenje za blagdanske i svečane ručkove. Kupola od soli će zasigurno izmamiti uzdahe oduševljenja, a ekstra bonus je što nema neugodnih mirisa tijekom i nakon pečenja.
Sve ovo za mene čini oradu pečenu u soli apsolutno pobjedničkim jelom.

Orada pečena u soli – kako je pripremiti
Ribu za pečenje u soli ne treba čistiti od ljuski jer će one biti prirodna barijera između soli i kože. Ako je riba već očišćena, ništa zato, samo je premažite s malo maslinovog ulja.
Za ovo jelo treba upotrijebiti dosta soli, čak cijelu kilu, te je povezati bjelanjkom i vodom. Po želji sol možete dodatno aromatizirati začinima kao što sam ja učinila.
Ribi možete dodati i druge okusne bombice poput peršina, limuna i češnjaka ili ono što volite.
Na kraju ribu treba dobro obložiti smjesom od soli i peći u jako zagrijanoj pećnici. Dvadeset minuta do pola sata bit će dovoljno za ribe srednje veličine.
Pečenu oradu iznesite na stol, batom za meso razbijte joj oklop (taj mali performans će zabaviti sve prisutne) te joj maknite kožu i odmah poslužite. Dobit ćete najsočniju aromatičnu oradu koju ste ikada pripremili.

Kada sve ovako lijepo stavim na papir zapitam se zašto češće ne pripremam ribu. Nađem sto i jedno opravdanje za to – ne stignem, ne da mi se čistiti ribu, stan će smrditi po ribi, ribarnica zatvori dok sam ja na poslu… 😀
Upravo me zbog toga razveselila posebna Kaufland ponuda od sljedećeg tjedna. Povodom Čiste srijede na akciji imaju ribu i riblje proizvode, a osim dimljene i smrznute tu je i svježa morska riba. Odlična je to prilika za sve nas koji volimo ribu, ali rijetko stignemo u ribarnicu.


Orada pečena u soli – recept

SASTOJCI:
2 srednje orade ili jedna velika, očišćena
1 kg soli
1 bjelanjak
60 ml vode
majčina dušica
ružmarin
½ limuna narezanog na tanke kriške
1 režanj češnjaka narezanog na listiće
nekoliko grančica peršina

POSTUPAK:
Očišćene ribe obrišite kuhinjskim ubrusom i ukoliko je potrebno isperite utrobu.
U zdjeli pomiješajte sol, bjelanjak, vodu, majčinu dušicu i ružmarin.
Dobro sve miješate rukama dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega rasporedite dio smjese od soli.
Neka bude nešto veći od ribe.
Položite ribe na podlogu od soli, premažite ih maslinovim uljem i nadjenite kriškama limuna, češnjakom i peršinom.
Prekrijte ribe preostalom smjesom od soli pa rukama sve dobro ‘zapečatite’ u čvrstu kupolu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20-30 minuta.
Pečene ribe izvadite iz pećnice pa im batom za meso razbijte slani oklop.
Pažljivo im maknite kožu i odmah ih poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.